Arhitektura luksuza

Rolls-Royce će dodati Cullinanu varijantu Black Badge: SUV na steroidima!

08.11.2019 u 12:40

Bionic
Reading

Rolls-Royce je smatrao da treba osnažiti ionako veliku snagu motora, pa je fleksibilnost twin-turbo V12 motora iskorištena za stvaranje dodatnih 29 KS, čime se njegova snaga penje na okruglih 600 KS i 900 Nm

Najnoviji model Rolls-Roycea, SUV Cullinan, posljednji je od modela koji je dobio varijantu Black Badge, njihove performanse i inženjerske podmarke britanskog proizvođača ultraluksuznih automobila. Model Cullinan s ovom oznakom odlikuje mnogo dizajnerskih i izvedbenih promjena u odnosu na standardni model.

Rolls-Royce je rekao da su pogonski sklop i šasija također prepravljeni, pa je tako arhitektura luksuza dizajnirana da udovoljava zahtjevima za veličinom i težinom različitih pogonskih sustava. Kad vozač pritisne tipku 'Low', koja se nalazi na ručici za odabir stupnja prijenosa, oslobađa se puna tehnologija Black Badge Cullinana. To se potvrđuje pojačanjem 6,75-litrenog twin-turbo V12 motora kroz potpuno novi ispušni sustav, koji najavljuje svoj dolazak s dubokim, autoritativnim zvukom basso profundo.

Rolls-Royce Cullinan Black Badge Izvor: Promo fotografije / Autor: Rolls-Royce

Rolls-Royce je smatrao da treba osnažiti ionako veliku snagu motora, pa je fleksibilnost twin-turbo V12 motora iskorištena je za stvaranje dodatnih 29 KS, čime se njegova snaga penje na okruglih 600 KS. Osjećaj jedinstvenog, beskonačnog stupnja prijenosa također je senzacionaliziran dodavanjem dodatnih 50 Nm okretnog momenta, čime je ukupan broj dosegao 900 Nm.

U pogledu dizajnerskih elemenata, kao što i samo ime govori, varijanta Black Badge dobiva zatamnjene kromirane površine prednjeg okvira rešetke i ispušnih cijevi kao i obloge sa bočne i stražnje strane vozila. Legendarna figurica Spirit of Ecstasy na prednjoj haubi finiširana je u potamnjelom, sjajnom crnom kromu. Model također dobiva 22-colne kotače i crvene kočione čeljusti.

Iznutra se nalazi obloga krova sa zvjezdicama, koja je postala zaštitni znak dizajna za Rolls-Royce.

Rolls-Royce je predstavio Black Badge 2016. godine na sajmu automobila u Ženevi, u modelima Ghost limuzini i Wraith coupéu. Dodao je varijantu Black Badge modela Dawn u 2017. Ipak Rolls-Royce ne nudi Phantom Black Badge, niti to planira, rekao je glasnogovornik tvrtke.

Proizvođač automobila rekao je da su Black Badge verzije dovele mlađe kupce marke, s prosječnom starosti kupaca za ta vozila ispod 40 godina. Osim toga, u prodajnoj strukturi 1 od 5 Rolls-Royceova sada su modeli Black Badge.

Cijena? Prava sitnica!

Model Cullinan Black Badge kreće s cijenom od 324.275 eura u Njemačkoj, a Rolls-Royce je u 2018. godini prodao diljem svijeta 4107 primjeraka, što je rekordna prodaja ove kompanije. Model Cullinan je stigao do europskih i američkih kupaca krajem 2018.

  • +13
Rolls-Royce Cullinan Black Badge Izvor: Promo fotografije / Autor: Rolls-Royce