IMA I RETROVIZORE

Prototipni Teslin električni šleper vozika se američkim predgrađem

25.01.2018 u 13:32

Bionic
Reading

Teslin prvi električni šleper u proizvodnju bi trebao krenuti već iduće godine, a s obzirom na zastoje koji muče novolansirani Model 3 tek ostaje za vidjeti koliko će budući kupci čekati na njegovu isporuku

Da bi situacija po pitanju Semija mogla biti drugačija sugerira video isječak prototipnog električnog šlepera uhvaćenog tijekom testiranja na javnim prometnicama. Sedam sekundi video zapisa snimljeno je na ulicama Santa Clare u Kaliforniji, a iz priloženog se može vidjeti da su Teslini inženjeri Semi opremili bočnim retrovizorima kako bi zadovoljili zakonske propise o sigurnosti u prometu.

Naime kako bi smanjili aerodinamički otpor vozila, te samim time potrošnju električne energije, Teslini dizajneri inicijalno su izostavili retrovizore, te ih zamijenili kamerama koje na središnjem displeju u kabini prikazuju stanje oko vozila.

Ovakvo rješenje osim praktične ima i sigurnosnu stranu budući da kamere u cijelosti anuliraju takozvani efekt mrtvog kuta.

  • +2
Tesla Semi Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Hoće li zakonodavci u skorije vrijeme prilagoditi ovaj zakonski okvir modernim vremenima, tek ostaje za vidjeti, no ništa manji problem neće biti ni integracija nečujnih električnih vozila koja bi mogla biti opasna za slijepe pješake.

Kao što možete čuti iz priloženog videa - Teslin Semi neusporedivo je tiši od bilo kojeg dizelskog šlepera na koje smo navikli.