MANJE co2

Predanost održivim materijalima: Cupra otkrila što stoji iza sjedala u Born VZ-u

21.05.2024 u 12:29

Bionic
Reading

Poseban model Cupra Born VZ, snage 240 kW (326 KS) i 545 Nm okretnog momenta, pokazan je krajem veljače ove godine. Standardna školjkasta sjedala ekskluzivni su izbor koji se može naći samo u ovoj verziji Borna

Cupra je krajem veljače ove godine pokazala poseban model Cupra Born VZ, snage 240 kW (326 KS) i 545 Nm okretnog momenta. Potpuno električna jurilica može ovu enormnu snagu primijeniti na cestu putem poboljšane geometrije postavki ovjesa, sportski podešenog upravljanja i poboljšanog osjećaja kočenja. Ovi aspekti u kombinaciji daju vrhunske performanse u liniji Cupra Born i čine ga jednim od najdinamičnijih automobila u svom segmentu.

Unutar kabine, Born VZ nastavlja svoj emocionalni dizajn. Standardna školjkasta sjedala ekskluzivni su izbor koji se može naći samo u ovoj verziji Borna, ali se dijele s Formentorom VZ5 i Leonom VZ Cup, s nižim osjećajem sjedenja za pružanje ergonomičnijeg, sportskog položaja za vožnju.

Još jedna od najrelevantnijih karakteristika rada s materijalom kao što je lan je da je 'svako CUP Bucket sjedalo jedinstveno. Ne postoje dva ista komada zbog orijentacije i duljine vlakana', ističe Francesca. Stoga, kao rezultat jedinstvenosti ovog prirodnog vlakna i njegovog procesa proizvodnje, svaki kupac će imati sjedalo sa svojom osobnošću. Ove karakteristične značajke uhvaćene su u tkanom uzorku naslona i služe za poboljšanje Cuprine razorne DNK.

CUPRA Born VZ: interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Pionirska suradnja

Cupra surađuje s tvrtkama Bcomp i Sabelt na integraciji lanenih vlakana i razvoju inovativne strukturne ljuske, omogućujući implementaciju ekološki prihvatljivog materijala u modelu Born VZ, smanjujući upotrebu plastike, kao i pružajući istu razinu sigurnosti kao i karbon vlakno.

Francesca Sangalli ističe da ovom sinergijom 'mijenjaju sportsku estetiku kako bi u unutrašnjost automobila uključili funkcionalni dio od lanenih vlakana.' Ovo je još jedan primjer Cuprinog nastojanja da razbije barijere i izazove uvriježene norme.

Sjedala u Cupra Born VZ-u Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Provokacija postala stvarnost

Kao dio Cuprine strategije za istraživanje i uvođenje novih održivih materijala u proizvodnju svojih vozila, 'već neko vrijeme istražujemo upotrebu lanenih vlakana kako bismo ih integrirali u naša autosjedala. Predstavili smo ovaj projekt na događaju Unstoppable Impulse u Terramaru i sada sa zadovoljstvom možemo reći da je uspješno implementiran', kaže Francesca.

Ovaj koncept je od inspiracije postao dio DNK brenda. Predanost održivim materijalima također se može vidjeti u presvlakama, budući da je baza napravljena od SEAQUAL® YARN tkanine stvorene od plastičnog otpada izvađenog iz mora, uz upotrebu mikrovlakana DINAMICA, koja je izrađena od 73 posto recikliranog poliestera. Održivost je nedvojbeno opsesija koju će Cupra nastaviti istraživati ​​kako bi ostala na čelu inovacija.