PREMIJERA

Cupra pokazala novi Born VZ: Električna jurilica je fantastični spoj između elektrifikacije i performansi

22.02.2024 u 16:05

Bionic
Reading

Posebnu verziju krakterizira 240 kW (326 KS) snage i 545 Nm okretnog momenta, primijenjenih na cestu putem poboljšane geometrije postavki ovjesa, sportski podešenog upravljanja i poboljšanog osjećaja kočenja. Ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 5,7 s, uz krajnju brzinu od 200 km/h

Cupra Born je prvi potpuno električni model marke, a sada ova španjolska marka sportkih automobila podiže ovaj savršen spoj između elektrifikacije i performansi dalje s modelom Born VZ. Ovaj najnoviji dodatak u liniji vozila tvrtke Cupra iz Barcelone je proširen novom i snažnijom verzijom koja će, prema proizvođaču, nadahnuti svijet.

Wayne Griffiths, glavni izvršni direktor Cupre, je rekao: 'Cupra Born bila je prekretnica za marku kada smo lansirali model 2021. kao naše prvo 100 posto električno vozilo. I isporučuje se izvanredno, s 45.300 prodanih primjeraka prošle godine, što je povećanje od 44,4 posto u usporedbi s godinom prije. S modelom Cupra Born VZ donijet ćemo još više performansi ovom modelu, dokazujući još jednom da su elektrifikacija i performanse savršen spoj.'

CUPRA Born VZ Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Treba reći i kako će Cupra Born VZ biti lansiran u trećem kvartalu 2024., a cijene i specifikacije će biti potvrđene u ljeto.

Dorađeni električni pogonski sklop

Akronim za španjolsku riječ 'veloz', - što prevedeno na engleski znači 'brz' - naziv VZ je besprijekoran način da se opiše najnovije vozilo marke. Cupra Born VZ isporučuje 240 kW (326 KS) snage i 545 Nm okretnog momenta, primijenjenih na cestu putem poboljšane geometrije postavki ovjesa, sportski podešenog upravljanja i poboljšanog osjećaja kočenja. Ovi aspekti u kombinaciji daju vrhunske performanse u liniji Cupra Born i čine ga jednim od najdinamičnijih automobila u svom segmentu.

CUPRA Born VZ: u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Cupra Born VZ preuzima naprednu tehnologiju pogonskog sklopa Cupre Born i povećava performanse: potpuno električni sustav daje 40 posto više u odnosu na verziju e-Boost. Okretni moment je također povećan za 75 posto više od bilo koje druge Born verzije. To znači da Cupra Born VZ može postići 100 km/h iz mjesta za samo 5,7 s, što je jednu sekundu brže od verzije e-Boost. Najveća brzina je također povećana i sada je ograničena na 200 km/h, što je 40 km/h više od verzije e-Boost.

Poboljšanja podvozja, ovjesa, dinamike i kočenja

Cupra Born VZ također donosi poboljšanja na šasiji kako bi njegova dinamika odgovarala ovim impresivnim statistikama.

Novi DCC sportski ovjes, osjetljivo ponašanje upravljanja i poboljšani osjećaj papučice kočnice, kao i robusna stražnja kočnica, zajedno stvaraju vrhunsku dinamičku izvedbu.

Na stražnjoj strani Borna VZ, novi amortizeri i opruge kombiniraju se s ažuriranim postavkama ventila amortizera i dizajnom opruga sprijeda, kao i ažuriranim stabilizatorima, kako bi se stvorio DCC Sport ovjes koji pruža bolju kontrolu karoserije vozila.

Upravljački paket Cupra Born VZ nadograđen je novim hardverom i softverom kako bi ga učinio sportskijim.

Dinamička poboljšanja tehnologije kočenja vozila daju VZ-u čvršći, robusniji osjećaj kočenja, povećavajući njegovu izravnost i smanjujući mekoću u usporedbi sa standardnim varijantama Cupra Born.

Jača baterija

Međutim, performanse se ne postižu žrtvovanjem učinkovitosti, a Cupra Born VZ može prijeći do 570 km. Baterija je poboljšana i sada nudi 79 kWh neto kapaciteta (+2kWh). A tehnologija ostaje praktična; može se puniti kod kuće koristeći AC sustav od 11 kW ili na mjestu za brzo punjenje od 170 kW istosmjerne struje, što znači da bi brzo punjenje od 10 do 80 posto trajalo 30 minuta.

Vanjski dizajn

Što se tiče vanjskog izgleda, Born VZ dolazi s dvije nove boje. Ekskluzivno za Born VZ je posebna Dark Forest zelena, kojoj se također pridružuje opcija Midnight Black crna.

CUPRA Born VZ: eksterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Estetika susreće performanse uz uvođenje dvaju novih 20-colnih aluminijskih kotača, s različitim tehnologijama poput 3D bakrenih umetaka ili kovane tehnologije, kako bi se naglasio njegov sportski duh. Šire gume visokih performansi pomažu u prijenosu snage i okretnog momenta Born VZ-a na cestu preko stražnjih kotača. Automobil također dolazi sa širim kotačima (8Jx20'') umjesto trenutne verzije Borna (7.5Jx19'' i 7.5Jx20''). Dimenzije guma su 215/45R20, a na slikama se vidi da se radi o izrazito sportskim gumama Bridgestone Potenza S001.

Završna mjera za najnoviju iteraciju 100 posto električnog vozila marke je VZ logo u tamnom kromu smješten na prtljažniku vozila, kao i natpis Cupra u tamnoj krom boji.

Interijer

Unutra, Born VZ nastavlja svoj emocionalni dizajn. Standardna školjkasta sjedala ekskluzivni su izbor koji se može naći samo u ovoj verziji Borna, ali se dijele s Formentorom VZ5 i Leonom VZ Cup, s nižim osjećajem sjedenja za pružanje ergonomičnijeg, sportskog položaja za vožnju. U slučaju Borna VZ, sjedala su izrađena od prerađene Seaqual® pređe, kao i Dinamice sa 73 posto recikliranog poliestera.

U stražnjem dijelu vozila, zahvaljujući poboljšanjima u postavci podvozja, Born VZ može ponuditi udobnost pet sjedala i živahnost krovnog otvora u istom paketu.

Cupra Born VZ također uključuje regenerativne poluge za mijenjanje stupnjeva prijenosa na upravljaču, omogućujući odabir između tri različite razine rekuperacije energije. Kada se papučica gasa otpusti, motor djeluje kao generator koji vraća energiju natrag u bateriju gurajući energiju natrag u pogonski sklop i smanjujući trošenje i habanje kočnica.

Za veću kontrolu nad regenerativnim karakteristikama, vozači mogu koristiti ručice mjenjača za kruženje kroz tri različite razine dok su u načinu rada 'D', pomažući prilagodbi svom stilu vožnje. Jednostavno pomoću lopatica odaberite kada vam je potrebno veliko usporavanje.

Born VZ pomiče digitalizaciju naprijed. Koristi novi i veći plutajući 12,9-inčni infotainment sustav (+0,9 inča u odnosu na trenutni CUPRA Born), kombinirajući prednosti dodirnog zaslona s novom retro osvijetljenom dodirnom trakom za podešavanje klime i glasnoće u unutrašnjosti.

CUPRA Born VZ: interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Born VZ integrira novi dodatni zvučni sustav visoke vjernosti s 10 zvučnika razvijen u suradnji s vrhunskom audio tvrtkom Sennheiser. Snažni sustav od 425 W uranja vozača i putnike u jedinstveno zvučno iskustvo, dok također doprinosi unutrašnjosti svojom metalnom završnom obradom rešetke. To je audio tehnologija koja uključuje Sennheiserov softver Ambeo Concerto, sposoban 'destilirati' temeljne komponente glazbe, uključujući različite instrumente i informacije o prostoriji, redistribuirajući ih po automobilu.

Unutrašnjost je standardno osvijetljena tehnologijom Smart Light. Da ne bi bilo zabune, ovo nije ambijentalna rasvjeta, već nova dimenzija u komunikaciji između čovjeka i stroja.

  • +21
CUPRA Born VZ Izvor: Promo fotografije / Autor: david casas

Sustavi pomoći vozaču i sigurnost

Horizontalne pune LED diode obavijaju širinu armaturne ploče kako bi poboljšale specifične značajke, dajući upozorenja i indikacije vozaču i drugim putnicima. Informacije uključujući stanje napunjenosti, ugrađene sustave pomoći vozaču (Front Assist, Adaptivni tempomat (ACC) i C2X upozorenje na opasnost); infotainment funkcije (glasovno upravljanje, telefonski poziv, navigacijski sustav), inteligentna pomoć pri parkiranju, kao i zaključavanje i otključavanje te ulazak i izlazak. Ovi vizualni znakovi dodaju još jednu razinu svijesti, čineći Born VZ sigurnijim i pametnijim.

Posvećenost marke sigurnosti i praktičnosti odmah je prepoznatljiva iz velikog raspona dostupnih nadograđenih i novih naprednih sustava za pomoć u vožnji, integriranih za pomoć i podršku vozaču bez obzira na situaciju.

Travel Assist 2.6 kombinira Adaptive Cruise Control (ACC) s Lane Assist (vodi vas do središta trake) kako bi poboljšao iskustvo vožnje Borna VZ. Ova nova verzija također sada uključuje poboljšanja pri vožnji na slabo označenim cestama, zahvaljujući informacijama dobivenim iz oblaka.

Parkiranje je sada nevjerojatno jednostavno; novi Remote Park Assist omogućuje vozaču da dovrši manevre parkiranja sa svojim pametnim telefonom, dok Trained Parking Assist omogućuje vozilu da nauči parkirati na redovita mjesta pohranjujući karakteristike i putanju na karti. A za svakodnevno parkiranje bez obzira na lokaciju, Top View kamera daje vozačima pogled od 360° na vozilo i njegovu okolinu.

Paket tehnologija za sigurnost i udobnost također uključuje Side Assist za zaštitu od vozila u mrtvim kutovima ili koja se brzo približavaju; Front Light Assist automatski kontrolira funkciju prednjih svjetala; Dinamički prikaz prometnih znakova tumači prometne znakove; i Exit Warning će upozoriti na prepreke tijekom izlaska kada je parkiran.