24 sata Le Mansa

Peugeot najavio povratak na legendarnu utrku: Od 2022. s hiperautomobilom!

18.11.2019 u 13:24

Bionic
Reading

Francuski proizvođač automobila najavljuje plan povratka utrkama u izdržljivosti za dvije godine, a kao predložak bi mogao iskoristiti Peugeotov hibridni koncept L750 R

Peugeotova matična tvrtka PSA objavila je kratku izjavu prošlog tjedna kojom potvrđuje svoju namjeru ne samo utrkivati ​​se na utrci 24 sata Le Mansa, već i natjecati se na svim utrkama Svjetskog prvenstva u izdržljivosti (WEC), počevši od 2022. s potpuno novim trkaćim modelom s hibridnim pogonom. Precizniji detalji o budućem hiperautomobilu za ovu kategoriju natjecanja nisu otkriveni u ovoj fazi, kao dobar predložak za budući stvarni hiperautomobil mogao bi poslužiti Peugeotov hibridni koncept L750 R koji se može 'virtualno' voziti na video igrici Gran Turismo.

Direktor PSA motorsporta Jean-Marc Finot rekao je: 'Izuzetno sam uzbuđen zbog perspektive usmjeravanja vještina i strasti mog tima u ovaj projekt. Ovo je novi izazov i znam da će se naši stručnjaci suočiti s tim s još jednom demonstracijom svoje želje za pobjedom s timovima financiranim od marki [PSA] Grupe, podstaknutih njihovim dugogodišnjim iskustvom vrhunskih FIA prvenstava i glađu za uspjehom'.

Za mnoge dobre poznavatelje, ovaj iznenani ulazak uvelike potvrđuje odluku o prelasku s trenutnih LMP1 propisa na novu formulu hiper-automobila, koja bi trebala biti predstavljena 2020. godine. Prije Peugeotove najave, jedini glavni proizvođači automobila koji su se obvezali na tu kategoriju bili su Toyota s konceptom Gazoo GR Super Sport i Aston Martin s modelom Valkyrie. Ferrari zasad još oklijeva s budućim angažmanom u ovoj novoj seriji.

Peugeot ima bogatu povijest na Le Mansu, dva puta je pobijedio u svojoj svjetskoj poznatoj domaćoj utrci na kraju ere grupe C, 1992. i 1993. Vratio se sportskim automobilističkim utrkama u eri LMP1, boreći se za Audijem za postolja između 2007. i 2011., osvojivši Le Mans 2009. godine sa svojim dizelskim motorom 908 HDi FAP.

  • +5
Peugeot najavio povratak na legendarnu utrku Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Hibridna inačica automobila bila je već u razvoju kada je Peugeot odustao od daljnjeg financiranja trkaćeg programa utrka u izdržljivosti, samo godinu dana prije osnivanja WEC-a 2012. Od tada se nagađa da bi se proizvođač automobila mogao vratiti utrci, ali šefovi su uvijek naglašavali da bi to učinili samo ako se pravila promijene uz niže troškove i učine kampanju održivijom.