KOMPAKTI UZVRAĆAJU UDARAC

Ovo je novi Ford Focus. Izgleda odlično

11.04.2018 u 08:34

Bionic
Reading

Tržište kaže da želi SUV-ove i crossovere no proizvođači ne planiraju tek tako lako odustati od nekoć zlatnih koka

Jedna od njih svakako je i novi Focus kojeg je Ford netom predstavio. Ovo je prvi Fordov automobil izrađen na potpuno novoj globalnoj platformi C2. Rezultat je u prosjeku 88 kg niža masa, 53 mm duži međuosovinski razmak, kraći prevjesi, te 20 posto veća torzijska krutost.

Sve ovo znači da bi novi Focus dodatno trebao unaprijediti vozne osobine u odnosu na svoje prethodnike, no malo bi mu to značilo da ga Ford nije do krova nakrcao opremom.

Sve je tu - od adaptivnog tempomata i zakretnih LED svjetala, koja ne ovise samo o zakrenutosti upravljača već pomoću kamere očitavaju linije na cesti do 65 metara ispred vozila, pa sve do sustava za izbjegavanje sudara i autonomno parkiranje.

Tu je čak i FordPass Connect koji omogućava nadzor parametara i pojedine kontrole vozila putem aplikacije na pametnom telefonu, 8-inčni ekran osjetljiv na dodir, head-up-display i sofisticirani Bang & Olufsen audio sustav s 10 zvučnika.

  • +20
Ford Focus Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Kupci će moći birati između dva benzinca i dva dizelaša. Tu su jednolitreni EcoBoost u izvedbi s 84, 99 i 123 KS, te 1.5-litreni EcoBoost sa 148 i 180 KS.

Boje dizelaša brane 1.5 i 2.0. Manji motor dolazi u varijanti s 94 i 118 KS, dok je snažnijem na raspolaganju 148 KS.

Uz limuzinu, karavan i hatchback, Focus će biti dostupan i u svojevrsnoj crossoverskoj izvedbi ‘Active’.

Focus u prodaju kreće u rujnu.