sae razina 4

Nissan će do 2027. komercijalizirati usluge autonomne mobilnosti u Japanu

01.03.2024 u 15:13

Bionic
Reading

Lokalne zajednice suočavaju se s nekoliko izazova vezanih uz mobilnost, kao što je nedostatak vozača zbog sve starijeg stanovništva. Nissan ovime želi pružiti niz novih usluga koje će osigurati slobodno kretanje

Nissan je objavio plan komercijalizacije vlastitih usluga autonomne mobilnosti u Japanu. Ovo odgovara autonomnoj vožnji četvrte razine (Level 4) kako je definira organizacija SAE.

Time je Nissan poduzeo značajan korak prema ostvarenju svoje dugoročne vizije Nissan Ambition 2030, čiji je cilj osnažiti mobilnost kroz rješavanje problema s uslugama prijevoza s kojima se suočavaju lokalne zajednice u Japanu.

Nissan usluga autonomne vožnje u Yokohami Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Lokalne zajednice suočavaju se s nekoliko izazova vezanih uz mobilnost, kao što je nedostatak vozača zbog sve starijeg stanovništva. Nissan ovime želi pružiti niz novih usluga koje će osigurati slobodno kretanje.

Štoviše, poslovne modele za pružanje usluga mobilnosti u Japanu i šire testira još od 2017. Među ostalim, to čini u gradskom području Minato Mirai u Yokohami te gradu Namie u prefekturi Fukushima gdje je usluga mobilnosti s osobljem 'Namie Smart Mobility' u primjeni od 2021.

Usluge autonomne mobilnosti Nissan testira i izvan granica Japana – primjerice u Londonu i drugim dijelovima Ujedinjene Kraljevine uz podršku tamošnje vlade. Ohrabren novim znanjima, Nissan u suradnji s trećim stranama, kao što su lokalna tijela i prijevoznici, namjerava ponuditi usluge autonomne mobilnosti s početkom fiskalne godine 2027. Inače, fiskalna godina u društvu Nissan Motor Co., Ltd. traje od 1. travnja do 31. ožujka.

  • +26
Nissan usluge autonomne mobilnosti Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Testiranje usluge započet će u fiskalnoj godini 2024. u gradskom području Minato Mirai, dok bi se u sljedećoj fiskalnoj godini testiranje moglo proširiti i na druga područja. Tijekom razdoblja testiranja, razina autonomne vožnje postupno će se optimizirati u skladu s ocjenom prihvatljivosti takve usluge kod kupaca, a sve kako bi se omogućili oblici prijevoza bez vozača.

U nastavku donosimo širi vremenski plan implementacije usluge:

Promidžba ove inicijative odvijat će se u bliskoj suradnji s japanskim Ministarstvom gospodarstva, trgovine i industrije, Ministarstvom zemljišta, infrastrukture, prometa i turizma te drugim ključnim ministarstvima.

Ministarstva će također promicati inicijative za realizaciju novih usluga autonomne mobilnosti u Odboru za ubrzanje razvoja mobilnosti četvrte razine koji ujedno organiziraju.