LOŠE VIJESTI ZA PROIZVOĐAČE

Kupci mrze polu-autonomne sustave u autima

  • Autor: Ivan Živković
  • Zadnja izmjena 23.06.2017 12:57
  • Objavljeno 23.06.2017 u 12:57
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: volvo

Dok se proizvođači automobila utrkuju u disciplini tko će više nakrcati svoj novi automobil pulo-autonomnom tehnologijom, kupci kojima su ti isti automobili namijenjeni, navodno, gube živce

J.D. Power je proveo svoje godišnje istraživanje kvalitete u kojem je, između ostalog, saznao da su kupci ‘sve nezadovoljniji polu-autonomnim sustavima koji se pojavljuju u vozilima’. Amerikance, koji i inače pokazuju izrazitu nesklonost prema samoupravljim vozilima, navodno ljute konstantni znakovi upozorenja u obliku zvukova, svjetlosnih signala i vibracija.

Analitička kuća nažalost nije navela profil ispitanika, pa je tako možda većina anketiranih vozača svakodnevno u prometnim krkljancima, odnosno situacijama gdje se sigurnosni sustavi lako i često aktiviraju.

Problem za proizvođače automobila leži u činjenici da su sve ove tehnologije - poput automatskog kočenja s prepoznavanjem pješaka, ili pak adaptivnog tempomata i sustava za upozorenje prilikom nesvjesnog prelaska u susjednu traku, nužni za implementaciju potpuno autonomne tehnologije upravljanja u kojoj će vozač postati gotovo suvišan.

Većina proizvođača je stoga obećala ove tehnologije učiniti standardnom opremom na svim novim automobilima.

Nismo sigurni kako će se ovo odraziti na prodaju automobila, no jedan od osnovnih ekonomskih zakona kaže da trebate proizvoditi ono što kupci žele kupiti, a ne ono što znate proizvesti.

Što vi mislite - recite nam u komentarima i anketi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!