PITANJE NAD PITANJIMA

Jesu li šire gume bolje?

06.06.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Nije lako izdvojiti jedan dio automobila koji je važniji od drugog no kad bismo bili prisiljeni to učiniti odabir bi pao na gume

Upravo o njima ovisi gotovo svaki parametar vožnje - od sigurnosti i performansi do potrošnje. Gume su jedina dodirna točka između vašeg vozila i podloge, a u svakom trenutku cestu dodiruju površinom od tek četiri prosječna dlana.

Ne čudi stoga što mnogi vozači preferiraju te dlanove učiniti što većima montirajući ponekad nakaradno preširoke pneumatike na svoje automobile. No je li šira guma ujedno i bolja, odnosno bolje rečeno: pruža li više prijemljivosti?

Jason Fenske iz Engineering Explaineda dao si je truda te je usporednim testom 27 različitih kamioneta i SUV-ova pokušao doći do odgovora na ovo vječno pitanje.

Video koji donosimo u nastavku preporučili bismo najokorjelijim automobilskim fanaticima, te ljudima koji pate od nesanice. Nemojte reći da vas nismo upozorili.

Autor: youtube

Ako ste odustali od gledanja, odgovor na pitanje iz naslova je niječan. Široke gume ne nude više prijemljivosti, već performansa gume ponajprije ovisi o namjeni, kao i kakvoći materijala od kojih je sazdana.