SVJETSKA PREMIJERA

Kia predstavila EV5: Električni model koji nadilazi standarde dizajna i udobnosti kompaktnog SUV-a

29.08.2023 u 09:08

Bionic
Reading

Iz svakog kuta, samouvjerena i dostojanstvena priroda EV5 odražava se u njegovim snažnim branicima i širokim linijama ramena. D-stupovi pomaknuti unatrag dodatno naglašavaju obiteljsku praktičnost EV5, ističući prostranost stražnjeg sjedala i prtljažnika, a istovremeno pružaju široko polje vidljivosti

Kia je predstavila svoj potpuno električni kompaktni SUV, EV5, na Chengdu Motor Showu u Kini. Kia EV5 donosi novu eru električne mobilnosti u sektor kompaktnih SUV vozila kako bi zadovoljila potrebe milenijskih obitelji.

DA podsjetimo, korejski je proizvođač objavio u ožujku ove godine 'Concept EV5' na događaju 'Kia Chinese EV Day'. Koncept potpuno električnog SUV-a zauzeo je središnje mjesto događaja kako bi predstavio strategiju marke za 'uspostavljanje globalnog vodstva u elektrifikaciji'.

Prema Kiji, EV5 besprijekorno spaja transformativni dizajn, iznimnu svestranost i izvanrednu udobnost kako bi isporučio skladno uravnoteženo vozilo. Svaki atribut EV5 dizajniran je i projektiran kako bi pružio fleksibilnost potrebnu modernim obiteljima i poboljšao njihov užitak na svakom putovanju.

KIA EV5 koncept predstavljen u ožujku ove godine Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Vanjski dizajn

Odlučna da zasjeni prihvaćenu estetiku postojećeg sektora kompaktnih SUV vozila i stvori vozilo sa samopouzdanom, odvažnom, novom pojavnošću koja redefinira žanr, Kia je inspiraciju za EV5 crpila iz hvaljene filozofije dizajna marke 'Opposites United'.

Prihvaćajući suptilnu međuigru prirodnih krajolika i suvremene arhitekture, Kia EV5 ima snažne i čvrste linije. Predstavlja modernu interpretaciju Kijine maske tigra sa širokim i jedinstvenim stavom, a sve je oblikovano sa strašću i preciznošću.

'Kia EV5 je stvoren da redefinira žanr kompaktnih SUV-ova s oblikom oblikovanim Kijinom jedinstvenom filozofijom dizajna 'Opposites United',' rekao je Karim Habib, izvršni potpredsjednik i voditelj Kia Global Design Centera. 'U svakoj fazi, Kijini dizajneri blisko su surađivali sa svojim kolegama inženjerima kako bi stvorili holističko rješenje za održivu mobilnost. Kao rezultat toga, EV5 postavlja nove standarde za dizajn, performanse i praktičnost dok pruža nove razine vozačkog užitka i korisničkog iskustva.'

Pod snažnim utjecajem 'Bold for Nature', jednog od pet 'Opposites United' stupova dizajna, EV5 ima čvrsto i moćno tijelo upotpunjeno mekom i emocionalno rezonantnom površinom, koja ima za cilj potaknuti kreativnost i odgovoriti na potrebe ekološki osviještenih obitelji i pojedinaca koji traže inovacije.

Iz svakog kuta, samouvjerena i dostojanstvena priroda EV5 odražava se u njegovim snažnim branicima i širokim linijama ramena, stvarajući čvrstu i jedinstvenu 'quarter' siluetu. D-stupovi pomaknuti unatrag dodatno naglašavaju obiteljsku praktičnost EV5, ističući prostranost stražnjeg sjedala i prtljažnika, a istovremeno pružaju široko polje vidljivosti.

Prepoznatljivi elementi Kijinog dizajna, poput širokog nosa i čvrstog poklopca motora, kombiniraju se kako bi oblikovali elegantno digitalno 'Tigrovo lice', zasjenjujući tradicionalnu rešetku radi prenošenja čistog i snažnog dojma. Dodatno unaprjeđujući prednji vanjski dizajn, EV5 uključuje trodimenzionalno 'Signature Star Map Lighting' oblikovano dnevnim svjetlima (DRL). Inspiriran nebeskom konstelacijom zvijezda, uvodi dinamične oblike duž linije svjetala, dodatno naglašavajući dizajn tigrovog lica EV5.

Straga prošireni i spušteni spojler održava karakterističan profil SUV-a dok poboljšava aerodinamičku učinkovitost i označava status EV5 kao revolucionarnog električnog vozila rođenog da donese novo doba sigurne, održive obiteljske mobilnosti. Tehnička i opsežna donja zaštitna ploča dodatno naglašava robusnu i zaštitnu prirodu EV5, dok linija razdvajanja vrata prtljažnika daje oštar, čist dizajnu.

Opcije boja eksterijera EV5 uključuju ukupno devet sjajnih boja i jednu mat boju. Sjajne boje su: Snježno bijeli biser; bistra bijela; Zvjezdana noć crna; Magma crvena; Ivory Silver srebrna; Frost Blue palva; Iceberg Green zelena; Tide Blue plava; i Shale Grey siva, dok je mat boja Ivory Silver srebrna.

  • +4
Kia EV5 Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Unutarnji prostor

Istraživanje koje je provela Kia otkrilo je da milenijska kućanstva sada unutrašnjost svog EV SUV-a ne smatraju samo mjestom za sigurno i udobno sjedenje dok putuju od točke A do točke B, već i dodatnom 'sobom' u kojoj žive svoj život. Kako odgovoriti na ovaj izazov , Kijini dizajneri interijera potpuno su iznova zamislili unutarnji prostor vozila. Crpeći dodatno nadahnuće iz nedavno lansiranog većeg SUV-a EV9, podarili su EV5 opsežan unutarnji prostor koji je konceptom i izvedbom bliži kućnom salonu nego tradicionalnoj automobilskoj kabini.

Ovdje je još jednom stup dizajna 'Odvažno za prirodu' odigrao ključnu ulogu, osiguravajući da je dizajn interijera EV5 usmjeren na stvaranje iznimne mješavine novih prostora i oblika, slijedeći koncept besprijekornog sklada između prirode i elementi koje je napravio čovjek. To rezultira transformativnom konvergencijom oblika i funkcija kako bi se osiguralo privlačno i udobno iskustvo za sve putnike i pružilo ugodno okruženje za aktivnosti u slobodno vrijeme.

Detalji dizajna kabine EV5 pomno su odabrani, a cjelokupna završna obrada besprijekorno je izvedena kako bi se stvorio unutarnji ambijent koji kombinira osjećaj opuštene dobrobiti, osobne inspiracije i čiste obiteljske zabave. A to postaje još očitije u uvjetima slabog osvjetljenja, zahvaljujući osvjetljenju promjenjivog ugođaja preko prednjeg dijela udarne ploče (crash pad), kao i obloga prednjih i stražnjih vrata.

Unoseći vrlo osobni dodir u osvjetljenje raspoloženja, EV5 nudi podesivu svjetlinu (0-10). Kupci također mogu birati između deset nijansi koje su pripremili Kijini stručnjaci za rasvjetu ili ukupno 64 opcije boja. Kada se aktivira, osvjetljenje raspoloženja neprimjetno se sinkronizira s načinima vožnje vozila, prigušuje se u uvjetima slabog osvjetljenja i suptilno upozorava ako vozilo prekorači ograničenje brzine, čime se povećava angažman i svijest vozača.

Zadivljujuća i sofisticirana središnja maska EV5 služi kao značajka koja definira dizajn, a istovremeno nudi vodeću u klasi praktičnost i besprijekornu, intuitivnu interakciju s putnicima. Zahvaljujući integraciji elemenata kao što je nova generacija povezane automobilske navigacije i kokpita (ccNC) i kontrola grijača, putnici mogu odabrati svoje željene postavke s istom lakoćom kao da sjede u svojoj omiljenoj stolici kod kuće.

A zahvaljujući stručnosti Kijinog tima za dizajn interijera, kupci EV5 mogu specificirati interijer svog SUV-a na slične razine elegancije i ukusa koje bi mogli izabrati za svoj dom. Nudi se izbor od četiri ključne boje i pet opcija uzorka sjedala. Uzorci sjedala uključuju dvije mogućnosti tkanja i jednu opciju od umjetne kože za osnovni model.

Raspored lansiranja

Kia će lansirati EV5 tijekom druge polovice 2023., prvo u Kini, a dodatne detalje o proizvodu otkrit će na Kijinom danu EV – događaju posvećenom liniji i viziji EV marke. Zakazanom za listopad, Kia će na događaju proširiti svoju globalnu viziju elektrifikacije.