Električni nasljednik Sportagea?

[FOTO/VIDEO] Nakon EV9, Kia predstavila i EV5 koncept: Iduća faza prijelaza na održivu mobilnost

21.03.2023 u 10:11

Bionic
Reading

Inspiriran Kijinom 'Opposites United' filozofijom dizajna, EV5 koncept predstavlja pregled proizvodnog potpuno električnog SUV modela koji će biti lansiran prvo u Kini kasnije ove godine

Nakon što je prošli tjedan Kia objavila prve slike dizajna eksterijera i interijera potpuno novog EV9, svog prvog električnog vodećeg SUV-a s tri reda sjedala, korejski je proizvođač objavio i 'Concept EV5' na događaju 'Kia Chinese EV Day'. Koncept potpuno električnog SUV-a zauzeo je središnje mjesto događaja kako bi predstavio strategiju marke za 'uspostavljanje globalnog vodstva u elektrifikaciji'.

Inspiriran Kijinom 'Opposites United' filozofijom dizajna, EV5 koncept predstavlja pregled proizvodnog potpuno električnog SUV modela koji će biti lansiran prvo u Kini kasnije ove godine. EV5 koncept također najavljuje novu dizajnersku eru za Kiju i daje intrigantan uvid u estetski smjer budućih potpuno električnih modela marke.

KIA EV5 koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

'Kia EV5 koncept preuzima utjecaj kontrasta i komplementarnosti prirodnih krajolika i arhitekture koju je stvorio čovjek. Dizajniran je kako bi inspirirao naše klijente na svakom putovanju, a istodobno pruža održiva i ekološki odgovorna rješenja. Stvoren za one koji traže nove inventivne ideje, SUV spaja emocionalni jezik oblika s inovativnom unutarnjom arhitekturom usmjerenom na korisnika,' objasnio je Karim Habib, izvršni potpredsjednik i voditelj Kia Global Design Centra.

Nova era dizajna električnih vozila za 'život bez granica'

Kijina 'Opposites United' filozofija dizajna, koja slavi kreativnu napetost formiranu iz spoja često naizgled kontrastnih vizualnih utjecaja prirode i modernosti, potaknula je Kijin dizajnerski tim u isporuci upečatljive estetike EV5 koncepta. Konkretno, stup filozofije 'Odvažno za prirodu' utjecao je na oblik i stav koncepta EV5, stvarajući jedinstveni SUV za podršku onima koji teže 'životu bez granica' gdje nema granica između njihovog uživanja i poštovanja prirode i grada.

EV5 koncept jasno odiše progresivnim izgledom iz svih kutova. Međutim, nema sumnje u autentičnost i identitet vozila kao člana Kia obitelji. Na prednjem dijelu, novi oblik Digital Tiger Facea u jednakoj mjeri prikazuje čistoću i dostojanstvo, snagu i robusnost dok odaje suptilnu počast poznatoj rešetki hladnjaka Kia Tiger Nose. Samouvjereni novi dizajn integriran je s Kijinom prepoznatljivom tehnologijom osvjetljenja Star Map, koja uvodi koncept konstelacije koja povezuje zvijezde s čistim licem.

Futuristički tekući uzorak koji pruža digitalna rasvjeta proteže se niz bok EV5 koncepta, dodatno potvrđujući njegov status čistog EV-a. Spokojni osjećaj snage koji odiše isklesanim linijama SUV-a, kvadratom, branicima i snažnim stavom pojačan je završnim premazom inspiriranim bogatom, strašnom nijansom koja se nalazi u prirodi - Iceberg mat zelena. Upečatljivi kotači od 21 cola i krovni spojler koji poboljšava aerodinamičnost upotpunjuju sliku.

  • +4
KIA EV5 koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Prostor suživota koji briše granice između interijera i eksterijera

Dok su Kijini dizajneri uzeli inspiraciju iz prirode za kreiranje dizajna EV5 koncepta, zauzvrat su SUV opremili intuitivnim značajkama kako bi putnicima dali veću slobodu interakcije i uživanja u prirodi. Stup filozofije dizajna marke 'Opposites United' 'Bold for Nature' također je bio ključni utjecajni faktor.

Potpuno ravan pod i velikodušni prostor unutar kabine stvaraju 'prostor suživota', gdje se priroda, ljudi i tehnologija mogu spojiti u harmoniju. U kombinaciji s dizajnerskim temama Healing, Caring i Re-Charging, unutrašnjost EV5 koncepta pruža savršeno okruženje za opuštanje putnika.

Paleta boja interijera donosi smirenost i čistoću, dok središnja maska naglašava filozofiju 'Odvažno za prirodu' primjenom kontrastnih materijala, dok veliki, široki panoramski zaslon pruža više razine sadržaja u kojem putnici mogu uživati.

EV5 koncept postiže bezgranični dizajn koji briše granice između vanjskih i unutarnjih prostora. Inovativna zakretna sjedala omogućuju putnicima mirno sjedenje i, ovisno o tome gdje su parkirali, uživanje u nesmetanom pogledu na krajolik oko sebe. Kako padne mrak, široki panoramski krov po cijeloj dužini, koji također djeluje kao solarni panel, pruža savršenu priliku putnicima da uživaju u zvijezdama dok se pojavljuju na nebu iznad. Napredna tehnologija osvjetljenja mosta unutar SUV-a može se prilagoditi potrebama i odražavati raspoloženje putnika.

KIA EV5 koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Kia Worldwide

U skladu s Kijinom odlučnošću da svoje automobile gradi koristeći metodologije i materijale koji su više u skladu s prirodom, široka paleta održivih materijala koristi se u cijeloj kabini EV5 koncepta. Kako bi se provela strategija održivog razvoja marke, koriste se različiti održivi predmeti, uključujući biljne materijale poput ekstrakta morske trave i prerađenih PET boca na sjedalima, vratima, nadzornoj ploči i stropu, postavljajući nove standarde održivosti bez upotrebe životinjske kože.

Uvođenje na tržište

Proizvodni model EV5 bit će prvo pušten na kinesko tržište kasnije ove godine. Dok će pojedinosti o budućim planovima za ostala globalna tržišta biti objavljene u dogledno vrijeme.