2024 facelift

Kia najavila osvježeni Sorento: Osjećaj luksuza promjenom dizajna interijera i eksterijera

25.07.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Kia planira otkriti i objaviti cijene za benzinske i dizelske modele novog Sorenta te hibridne 4WD (pogon na sva četri kotača) modele sredinom kolovoza, a za hibridne 2WD modele, nakon dovršetka certifikacije

Kia je danas predstavila redizajn 4. generacije Sorenta, posljednje generacije koja je od lansiranja 2020. samo u domovini proizvođača, Koreji, prodavana u više od 60.000 primjeraka svake godine zadržavši svoju poziciju broj 1 na tržištu SUV-ova srednje veličine tri uzastopne godine na njihovom domaćem tržištu.

Kia je promijenila dizajn novog Sorenta odražavajući filozofiju dizajna marke 'Opposites United'. Tako novi Sorento ima vanjski izgled koji usklađuje sofisticiranost usmjerenu na budućnost i snažan imidž temeljen na filozofiji 'Odvažno za prirodu', jednoj od pet ključnih točaka koje čine Opposite United, te moderan dizajn interijera temeljen na naprednoj tehnologiji. Kia je najavila i poboljšan osjećaj luksuza promjenom dizajna interijera i eksterijera novog automobila.

Konkretno, unutrašnjost se sastoji od okruženja usredotočenog na vozača, kao što su: panoramski zakrivljeni zaslon s infotainment sustavom sljedeće generacije ccNC; infotainment/klima uređaj za upravljanje sustavom za provjeru autentičnosti; sustav autentifikacije otiskom prsta.

Kia planira otkriti i objaviti cijene za benzinske i dizelske modele novog Sorenta te hibridne 4WD (pogon na sva četri kotača) modele sredinom kolovoza, a za hibridne 2WD modele, nakon dovršetka certifikacije, bit će objavljena cijena s primijenjenim poreznim olakšicama za ekološki prihvatljive automobile.

Novi dizajn

Vanjski izgled novog Sorenta ima dizajn kompaktnog SUV-a usmjerenog na budućnost s konceptom 'Futurističke smjelosti'.

Prednji dio stvara sofisticirani prvi dojam mobilnosti sljedeće generacije napredne vrhunske tehnologije skladnim raspoređivanjem rešetke hladnjaka s modulom trodimenzionalnog uzorka i dnevnim svjetlom (DRL) s prepoznatljivim osvjetljenjem zvjezdane karte (eng. 'signature star map lighting') koje naglašava okomitu sliku.

Prednji poklopac motora s dojmom volumena naglašenim još jednim slojem daje učinak većeg izgleda karoserije, a branik dizajniran u hrabrim proporcijama u skladu je s zaštitnom pločom na dnu kako bi dao samouvjeren imidž SUV-a.

Sa strane, okomito postavljena prednja te stražnja kombinirana svjetla povezana su duž karakterne linije kako bi se uskladila, dok su aluminijski naplatci novog dizajna primijenjeni kako bi se naglasio čvrst i profinjen osjećaj.

Stražnji dio ima grafiku 'zvjezdane karte', a široka stražnja zaštitna ploča koja je u skladu s donjim branikom stvara solidnu sliku SUV-a.

Interijer naglašava široku sliku kroz horizontalno modeliranje pod temom 'širina bez granica' (eng. 'Borderless Wideness').

Panoramski zakrivljeni zaslon, koji neprimjetno povezuje 12,3-inčni klaster i infotainment sustav kao jedan zaslon, prikazuje različite informacije u jedinstvenom smislu s primjenom Kijinog infotainment sustava sljedeće generacije 'ccNC'.

Ispod njega, elegantni ventilacijski otvori koji se protežu na lijevom i desnom kraju, i upravljački sustav koji može upravljati infotainment sustavom i klimatizacijskim sustavom čine organsku i tehnološku harmoniju.

Sustav provjere autentičnosti otiska prsta primijenjen na središnju konzolu pomaže korisnicima da se lakše kreću budući da se može koristiti kao metoda provjere autentičnosti prilikom pokretanja motora, jednostavnog plaćanja u vozilu ili omogućavanja upotrebe ostalim korisnicima.

Gravitacija specifična za dizajn primijenjena je s namjenskom dizajnom rešetke hladnjaka i kotača, a poklopac vanjskih retrovizora i krovni nosač obojeni su u crno, a prednje i stražnje zaštitne ploče i ekskluzivna kožna sjedala koja daju osjećaj čvrstine povećavaju snagu i luksuz.

Novi Sorento ima pet vanjskih boja s tri dodatne boje, uključujući Interstellar sivu, Cityscape Green zelenu i Volcanic Sand Brown smeđu, te tri boje unutrašnjosti uključujući novu crnu/maslinasto smeđu.

Neimenovani dužnosnik iz Kije je rekao: 'Sorento su zavoljeli mnogi kupci predstavljajući standard najsofisticiranijeg SUV-a u svakom trenutku u skladu s dizajnom koji zahtijeva vrijeme.'