ADUTA NE MANJKA

Jaguar i Land Rover kreću u osvajanje Hrvatske

30.06.2017 u 08:50

  • +5

Jaguar i Land Rover kreću u osvajanje Hrvatske

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Bionic
Reading

Na medijskoj prezentaciji u slovenskim Mokricama Wallis Adria nam je predstavila čitavu paletu Jaguarovih i Land Roverovih vozila. Naglasak je stavljen na novi Land Rover Discovery

Novi ‘Disco’, kako mu tepaju Britanci, drastično se odmaknuo od svojih prethodnika. Dok je minule četiri generacije odlikovala masivnost i uglati dizajn, novi Discovery sav je zaobljen i atletski isklesan. Britanski SUV izgubio je čak pola tone u odnosu na prethodnika, što je zasluga nove aluminijske karoserije. Laki metal čini čak 85 posto konstrukcije, a preostali dio otpada na 14 posto čelika i po 0,5 posto kompozitnih materijala i magnezija.

Tu je i nova paleta manjih četverocilindričnih i šesterocilindričnih motora. Po poklopcem osnovnog modela našao se dvolitreni dizelaš sa 180 KS i 430 Nm. Srednji dizel iz iste kubikaže izvlači 240 Nm i 500 KS, a najsnažniji dizelaš iz tri litre i šest cilindara istiskuje 258 KS i 600 Nm. Za ljubitelje benzina tu je najsnažniji model s trolitrenim šesterocilindrašem od 340 KS i 450 Nm.

Discovery možda više ne izgleda onako macho kao prije, a također ga pokreću i manji motori, no još uvijek mu je, tvrde Britanci, divljina dom. Svi modeli dolaze s integralnim pogonom na sva četiri kotača, no za razliku od osnovnog modela s mehaničkim Torsenovim diferencijalom, prestižniji modeli dolaze s dvostupanjskim elektronskim središnjim diferencijalom. U skladu s tim Disco ima najbolji prilazni i odlazni kut, kao i najveće odstojanje od tla. Također je sposoban pregaziti dvostruko dublje vodene površine od najbližih konkurenata - 900 mm u odnosu na 500 mm Audija Q7 i 450 mm Volva XC90.

  • +5
Jaguar i Land Rover kreću u osvajanje Hrvatske Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Land Rover se hvali kako je Discovery i najprostraniji SUV u klasi s potpuno iskoristivih sedam sjedala. Na zadnjoj klupi, kažu, mogu se udobno smjestiti putnici do 190 cm visine. Također će potegnuti i najtežu prikolicu - do 3.720 kg.

Automobil je nakrcan tehnologijom. Tu je paleta senzora koji se brinu za vašu sigurnost, a ništa manje elektronike se ne brine ni za komfor i lakoću korištenja. Od onih interesantnijih spomenut ćemo mogućnost daljinskog preklapanja sjedala putem središnjeg displeja, te narukvicu koju možete ponijeti na kupanje umjesto ključa vašeg automobila.

U Mokricama smo imali priliku vidjeti i ostale modele iz JLR grupe, a najviše pažnje plijenili su Jaguar F-Pace i F-Type. Pogledajte galeriju i u komentarima nam recite koji automobil se vama najviše svidio.