FACELIFT

Hyundai osvježio i20: Kompakt B-segmenta dobio novi dizajn i nove tehnologije

11.05.2023 u 15:57

Bionic
Reading

Ispod haube, 48-voltni blagi hibridni pogonski sklop može se upariti s 1.0 T-GDi motorom novog i20 – dostupan sa 100 KS ili 120 KS. Dizajniran za maksimalnu učinkovitost i performanse, ovaj blagi hibridni sustav doprinosi smanjenju potrošnje goriva i emisije CO2

Hyundai Motor je otkrio ažurirani i20 koji će na ceste stići s osvježenim, elegantnim dizajnom. Sigurnosni paket automobila i najbolje značajke povezivanja u klasi pripadaju najopsežnijim paketima u svojoj klasi. Hyundaijeva i-gama se trenutno sastoji od modela: i10, i20 i i30, a sva tri dobro prolaze na europskom tržištu.

Elegantan i sportski dizajn

Novi i20 krasi elegantna i moderna vanjština koja privlači poglede. Oblik i uzorak prednjeg branika, kao i rešetke hladnjaka, poboljšani su kako bi stvorili elegantan izgled sa sportskim elementima. Stražnji dio ima redizajnirani branik i jedinstveni dizajn stražnjih svjetala. Dodani su novodizajnirani kotači od 16 i 17 cola.

Dizajn i20 je hvaljen zbog svog emotivnog i dinamičnog stila koji usklađuje proporcije, arhitekturu, stil i tehnologiju i na vanjštini i u unutrašnjosti. Model zadržava svoj sportski stav zahvaljujući niskom profilu krova i dugom međuosovinskom razmaku.

Ove značajke poboljšavaju aerodinamiku vozila smanjujući otpor zraka, što također poboljšava upravljivost i povećava učinkovitost potrošnje goriva. Dinamičan svjetlosni potpis naglašava njegov cjelokupan hrabar izgled, naglašen stražnjim LED svjetlima u obliku slova Z. Čak i uz kompaktne dimenzije B-segmenta, novi i20 kupcima nudi mnogo prostora u unutrašnjosti, kao i 352 litre prtljažnika s podignutim stražnjim sjedalima i 1165 litara s preklopljenim stražnjim sjedalima.

Ovaj novi dodatak Hyundaijevoj ponudi dostupan je u osam vanjskih boja i opcijskom crnom dvobojnom krovu. Tri boje eksterijera su potpuno nove: Lucid Lime Metallic zeleno-žuta, Lumen Grey Pearl siva i Meta Blue Pearl plava. Ostale boje uključuju Atlas White bijelu, Phantom Black Pearl crnu, Aurora Grey Pearl sivu, Dragon Red Pearl crvenu i Mangrove Green Pearl zelenu.

Živahni novi paket boja interijera Lucid Lime ponovno će osvježiti i poboljšati raspoloženje putnika. Opremljena ovim paketom, sjedala će također imati novi sportski uzorak s podebljanom okomitom linijom i utisnutim vodoravnim točkastim linijama. Prošivi u boji limete koji ukrašavaju različite dodirne točke u unutrašnjosti naglašavaju sportski karakter modela.

  • +5
Hyundai osvježio i20 Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Besprijekorna tehnologija

Novi i20 dolazi prepun najnovijih značajki povezivanja koje čine iskustvo u automobilu još praktičnijim za putnike. Model je nadograđen standardnim LCD klasterom od 4,2 inča, USB-om tipa C, drugom generacijom eCall-a temeljenom na 4G mreži i OTA (Over-the-Air) ažuriranjima karata.

I dalje nudi značajke koje su već bile popularne u prethodnoj verziji, kao što je izborni klaster od 10,25 inča i zaslon od 10,25 inča, Apple CarPlay i Android Auto, bežični punjač i najnovije ažuriranje Bluelink® telematike.

Više sigurnosnih značajki Hyundai Smart Sense sada dolazi kao standard. Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) za 'gradske', 'međugradske' i 'pješake' sada uključuje 'bicikliste'. FCA pomaže u otkrivanju i izbjegavanju potencijalnih nesreća s preprekama ispred. Lane Following Assist (LFA) sustav praćenja trake osigurava da vozilo ostane u trenutnoj voznoj traci.

Za dodatnu bezbrižnost dostupni su i dodatni sigurnosni sustavi. Rear Cross-Traffic Collision Assist (RCCA) aktivira kočnice dok izlazite iz parkirnog mjesta ako se otkrije opasnost od sudara s vozilima straga i sa strane. Sustav za izbjegavanje sudara u mrtvom kutu (BCA) koristi vizualna upozorenja koja se pojavljuju na vanjskim retrovizorima ako se otkrije drugo vozilo. Kada je potrebno, BCA se aktivira kako bi se izbjegao sudar ili smanjio utjecaj sudara. Pametni tempomat temeljen na navigaciji (NSCC) koristi navigacijski sustav vozila da predvidi zavoje ili pravce na autocestama i prilagodi brzinu za sigurniju vožnju.

Poboljšana praktičnost za veću udobnost

Pametan izbor za europske vozače, novi i20 privući će kupce koji traže elegantan i sportski dizajn. Osvježeni model zamijenio je žarulje LED tehnologijom za bolje osvjetljenje u automobilu i sada ima raznobojna ambijentalna svjetla, tako da putnici mogu prilagoditi boju unutarnjeg osvjetljenja svom raspoloženju. Automobil dolazi s BOSE® Premium zvučnim sustavom.

Opcije motora za optimiziranu potrošnju goriva

Ispod haube, 48-voltni blagi hibridni pogonski sklop može se upariti s 1.0 T-GDi motorom novog i20 – dostupan sa 100 KS ili 120 KS. Dizajniran za maksimalnu učinkovitost i performanse, 48-voltni blagi hibridni sustav doprinosi smanjenju potrošnje goriva i emisije ugljika.

Model je dostupan sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT) ili 6-stupanjskim inteligentnim ručnim mjenjačem (iMT), pružajući uglađenu i brzu vožnju. Nakon otpuštanja papučice gasa, iMT može odvojiti motor od mjenjača, čime se učinkovito štedi gorivo dopuštajući vozilu da uđe u način vožnje u praznom hodu.

Proizvodnja novog i20 trebala bi započeti u trećem kvartalu 2023. u Hyundaijevoj tvornici u Izmitu, Turska. Za kraj, Hyundai je objavio kako slijede daljnje varijante mdela i20.