kružno gospodarstvo

[FOTO] Volvo na putu klimatske neutralnosti do 2025., imaju prvu tvornicu automobila koja je to postigla

04.06.2021 u 11:13

Bionic
Reading

Volvo Cars podrazumijeva proizvodnju kao potpuno klimatski neutralnu kada ne registrira neto porast emisije stakleničkih plinova u atmosferu kao rezultat električne energije i grijanja koje postrojenje koristi

Volvo Cars napravio je važan korak u ambiciji da svoju globalnu proizvodnu mrežu učini klimatski neutralnom do 2025. godine, najavljujući da je njihov proizvosni pogon u Torslandi u Švedskoj njihova prva tvornica automobila koja je postigla potpuno klimatski neutralan status.

To čini Torslandu drugom tvornicom u njihovoj ukupnoj proizvodnoj mreži koja je postigla ovaj status, nakon što je tvornica motora Skövde u Švedskoj postala klimatski neutralna 2018. godine.

Volvo Cars podrazumijeva proizvodnju kao potpuno klimatski neutralnu kada ne registrira neto porast emisije stakleničkih plinova u atmosferu kao rezultat električne energije i grijanja koje postrojenje koristi.

Postrojenje u Torslandi, najstarije u tvrtki, napaja se klimatski neutralnom električnom energijom od 2008. Sad ima i klimatski neutralno grijanje. Polovina grijanja u postrojenju dolazi iz bioplina, dok se druga polovica pretežno dobiva iz daljinskog grijanja putem industrijske otpadne topline.

'Osnivanje Torslande kao naše prve klimatski neutralne tvornice automobila značajna je prekretnica', rekao je Javier Varela, voditelj industrijskih operacija i kvalitete u tvrtki Volvo Cars. 'Zalažemo se za stvaranje klimatski neutralne proizvodne mreže do 2025. godine, a ovo postignuće znak je naše odlučnosti jer neprestano radimo na smanjenju utjecaja na okoliš.'

Osim što postaje klimatski neutralan, Torslanda također stalno smanjuje količinu energije koju koristi. Ciljana poboljšanja u njegovom poslovanju tijekom 2020. rezultirala su godišnjom uštedom energije od gotovo 7000 megavat-sati (MWh), jednakom godišnjoj potrošnji energije u preko 450 švedskih obiteljskih kuća.

Sljedećih godina postrojenje planira izvršiti daljnje nadogradnje učinkovitosti sustava osvjetljenja i grijanja, između ostalog, što bi do 2023. trebalo rezultirati dodatnim godišnjim uštedama energije od oko 20.000 MWh. Te uštede energije dio su šire ambicije tvrtke Volvo Cars da smanjiti potrošnju energije po automobilu proizvedenom u njegovoj proizvodnoj mreži za 30 posto 2025. godine.

Da bi Volvo Cars postigao svoj cilj klimatski neutralnih proizvodnih operacija, potrebna mu je puna podrška lokalnih partnera u vladi i poslovanju za pristup klimatski neutralnoj električnoj energiji i grijanju. Uz to, Volvo Cars će na licu mjesta razviti vlastiti kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Klima-neutralni proizvodni cilj tvrtke Volvo Cars dio je klimatskog plana tvrtke, jednog od najambicioznijih u industriji. Središnji dio plana ambicija je tvrtke Volvo Cars da elektrificira cijelu svoju paletu modela.

Ipak, plan nadilazi rješavanje emisija ispušnih plinova sveukupnom elektrifikacijom, a također nastoji riješiti emisije ugljika u širem poslovanju tvrtke, njezinom opskrbnom lancu te kroz recikliranje i ponovnu upotrebu materijala prihvaćajući kružno gospodarstvo.