'raison d' être'

[FOTO/VIDEO] Renault grupacija ima novu strategiju, a jedan od planova je i maksimalnu brzinu vozila ograničiti na 180 km/h

29.04.2021 u 15:13

Bionic
Reading

Od 2022. godine Megane-E će biti opremljen automatskim ograničavačem brzine koji će maksimalnu brzinu vozila ograničiti na 180 km/h

Na svojoj godišnjoj skupštini 23. travnja, grupacija Renault predstavila je svoju novu CSR strategiju (Corporate Social Responsibility ili Korporativna društvena odgovornost). Dio je strateškog plana Renaulution i temelji se na tri stupa: ekološkim promjenama, sigurnosti za kupce i zaposlenike i uključivanju. Tvrtka namjerava dodatno ojačati svoju korporativnu i društvenu odgovornost s jasno definiranim ciljevima i konkretnim akcijskim planovima.

Kako bi čvrsto usvojio novu strategiju CSR u tvrtki i primijenio je u praksi, Renault formira novi izvršni odbor za CSR strategiju s visokim predstavnicima iz najvažnijih funkcionalnih područja tvrtke: industrije, nabave, inženjeringa i ljudskih resursa. Sve odluke prezentira i odobrava Odbor direktora, kojim predsjeda Jean-Dominique Senard.

Grupa je također obznanila svrhu svojega rada, svoj 'raison d' être'. Riječ je o posebnom dogovoru sa svim zaposlenicima i dioničarima Grupe kojeg je potvrdio Upravni odbor, a odraz je ambicije i kolektivnog projekta Grupe Renault u Francuskoj i diljem svijeta.

Grupa Renault obznanila svrhu svojega rada Izvor: Promo fotografije / Autor: Grupa Renault

'Naš duh inovativnosti razvija mobilnost koja zbližava ljude.' Tim riječima Grupa Renault i njezinih 170.000 zaposlenika želi istaknuti temelj svoje misije, a to je služenje kupcima i njezinim dionicima. Time je ujedno stavljen naglasak na suštinski ljudsku stranu i velikodušnost samog Renaulta, ali i na kreativnost, inovativnost i tehničku kvalitetu čitave Grupe koja pomaže održati kontinuitet inovacija.

Ekološka promjena kao dio vrijednosnog lanca

Tvrtka želi povećati udio elektrificiranih Renaultovih vozila u Europi na 65 posto do 2025. i na 90 posto prodaje do 2030. godine. Uz to, Renault Group želi biti CO₂ neutralan u Europi do 2040. i globalno do 2050. godine.

Od 2005. Renault se zalaže za smanjenje ekološkog otiska vozila tijekom cijelog njihovog životnog ciklusa. Nove inicijative za ekološku tranziciju uključuju:

  • Smanjenje emisije ugljika u nabavi. Do 2030. skupina želi smanjiti CO₂ trag povezan s nabavom za 30 posto (CO₂ po kg materijala). Tvrtka se usredotočuje na šest područja koja trenutno čine 90 posto otiska CO₂ u nabavi: čelik, aluminij, polimeri, elektronika, gume i staklo. Cijene CO₂ namijenjene su pretvaranju cijelog ekosustava u održiviju proizvodnju.
  • Budući R5 bit će proizveden u Francuskoj s energijom bez ugljika i bit će opremljen održivim baterijama koje imaju emisiju ugljika smanjenu za najmanje 20 posto (u usporedbi sa ZOE-om 2020.). Pored ovog cilja, tvrtka želi osigurati odgovornu i održivu opskrbu sirovinama. Također postoji partnerstvo s Veolijom i Solvayem za recikliranje metala (kobalta, nikla, litija itd.).
  • U proizvodnji, Renault Group želi smanjiti emisije iz svojih pogona za 50 posto u cijelom svijetu (u usporedbi s 2019. godinom). Da bi to učinila, tvrtka će u svoja postrojenja uložiti 20 milijuna eura, čime će uštedjeti do 90 milijuna eura (kroz niže račune za energiju i izbjegnute kazne za povećane emisije). Proizvodni pogoni u Francuskoj, koji su grupirani pod 'Elektro-Nordpol', bit će klimatski neutralni do 2025. godine, a ostali u Europi do 2030. godine.
  • Demontaža vozila i recikliranje dijelova - uključujući baterije - u Prerađivačkoj tvornici u Flinsu i podružnicama Renault Environment generirat će promet veći od milijardu eura do 2030. godine.

Sigurnost kao drugi stup CSR strategije

Kako bi se smanjile prometne nesreće, Renault Group bit će više uključen u dva područja: prevencija nesreća i podrška hitnim službama. U tu svrhu Renault razvija preventivni sigurnosni program s tri glavna fokusa na području tehnologije vozila:

  • Prepoznavanje: 'Sigurnosna ocjena' koristi senzore za analizu podataka o vožnji kako bi podržala sigurniju vožnju.
  • Vodič: 'Sigurnosni trener' obrađuje podatke o cestama i prometu kako bi vozača obavijestio o potencijalnim prometnim rizicima - uključujući upozorenja u stvarnom vremenu o opasnim područjima.
  • Radnja: U slučaju opasne situacije u vožnji, 'Safe Guardian' može automatski kočiti vozilo i vratiti ga u način sigurne vožnje.

Od 2022. godine Megane-E bit će opremljen automatskim ograničavačem brzine koji će maksimalnu brzinu vozila ograničiti na 180 km/h.

Uz to, buduća vozila Grupe Renault sadržavat će dvije inovacije s ciljem smanjenja vremena odziva u hitnim slučajevima i pružanja spasiocima lakog pristupa vozilu u slučaju nesreće:

  • 'Fire-fighter access' pomaže vatrogascima u gašenju slučajnih požara akumulatora u električnim vozilima i hibridnim modelima. Ovaj pojednostavljeni pristup baterijama smanjuje vrijeme reakcije na samo nekoliko minuta. 'Pristup vatrogascima' već je danas dostupan za potpuno električna vozila i u budućnosti će se proširiti na sva elektrificirana vozila.
  • 'Kôd za spašavanje' (QR kôd) pomaže onima koji prvi reagiraju da identificiraju vozilo, pristupe strukturnim informacijama i, u slučaju ozbiljne nesreće, skrate vrijeme spašavanja za oko 15 minuta.

Zdravlje i sigurnost zaposlenih

Renault Grupa zalaže se za osiguranje najveće moguće sigurnosti za zaposlenike na radnom mjestu. To uključuje tri glavna područja:

  • Nula nesreća i bolesti povezanih s radom
  • Zdravlje za sve: optimalna zdravstvena zaštita za sve zaposlenike širom svijeta
  • Prevencija: U tu se svrhu razvijaju dvije zdravstvene kampanje, od kojih će prva započeti 2021. godine. Dvije kampanje usredotočene su na rak kod žena i kardiovaskularne bolesti.

Uključenje: kvalifikacija, jedankost, solidarnost

Električno, povezano, umreženo - automobil sutrašnjice zahtijevat će nove vještine. S promjenama u industriji, politika uključivanja tvrtke temelji se na tri stupa: vještinama, jednakosti i solidarnosti.

Novoosnovani obrazovni centar usredotočit će se na učenje novih vještina u elektrifikaciji, upravljanju podacima, analitici i cyber sigurnosti i kružnoj ekonomiji. Sveučilište ReKnow, prvotno usmjereno na zaposlenike Renaulta u Francuskoj, obučit će gotovo 40 posto radne snage pogođene tim promjenama do 2025. godine. Program će postupno uključivati ​​industrijske i akademske partnere.

Očekuje se da će udio žena u radnoj snazi ​​Renault Group - danas: 25 posto - snažno rasti. U tu svrhu pokreću se sljedeće inicijative:

  • Unaprjeđenje žena na rukovodećim položajima (upravljačka tijela, 4000 i 11.000). U svakoj od ove tri kategorije udio žena trebao bi se povećati na 30 posto do 2030., na 35 posto do 2035. i na 50 posto do 2050. godine.
  • Smanjiti jaz u plaćama među spolovima na nulu globalno do 2025. godine.
  • Ravnoteža spolova među pripravnicima do 2025. godine.

Mobilnost za sve: Mobilnost može biti presudna za dobivanje, zadržavanje posla ili daljnje obrazovanje. Iz tog razloga, od 2012. godine grupa promovira partnerstvo s Pôle Emploi (francuska agencija za tražitelje posla) i mikrokreditnom agencijom Adie kako bi pružila novo leasing vozilo nezaposlenim osobama koje ne mogu podići bankovni zajam. Cilj za 2025. godinu je deset puta povećati broj korisnika - s nekoliko stotina na nekoliko tisuća.

Kao dio svojih najnovijih pothvata, Renault Foundation i globalna mreža zaklada također podržavaju inicijative koje pomažu nezaposlenima da pronađu posao.