test automobila

FOTO/VIDEO] Vozili smo Teslu Model Y Performance: Izuzetno siguran obiteljski sportski crossover velikog dometa

12.09.2022 u 15:49

Bionic
Reading

Modelu Y snage ne nedostaje, naročito ne kod našeg Performance modela, pa su i ubrzanja prilično impresivna. Tako naš testni model potegne od 0 do 100 km/h za 3,7 s, a krajnja brzina mu je deklariranih 250 km/h

Tesla Model Y je sve samo ne uobičajen potpuno električni automobil koji smo prvi puta imali priliku voziti prije nešto manje od godinu dana. Tada nam je na raspolaganju bila izvedba točne oznake Model Y Long Range Dual Motor All-Wheel Drive, a radilo se tada o Teslinom najnovijem modelu, koji je na hrvatsko tržište stigao početkom srpnja 2021. Sam model je pozicioniran u kategoriji luksuznih kompaktnih crossover, CUV ili SUV vozila. Bilo koji od ova tri opisa uklapa se u uobičajeno poimanje automobila koji iskaču iz okvira 'običnih osobnih' vozila.

Tesla je Model Y predstavio u ožujku 2019., pokrenuo proizvodnju u svom pogonu u Fremontu (SAD) u siječnju 2020., a proizvodi se i u Teslinoj gigatvornici u Šangaju. No otvorenjem gigatvornice u ožujku ove godine u Berlinu počela je njegova proizvodnja i na europskom tlu. No dobro, nedavno smo pisali kako je i verzija Model Y Rear-Wheel Drive s pogonom na stražnje kotače, Teslina najpovoljnija ponuda u asortimanu Modela Y, stigla početkom rujna ove godine u Europu, ali se ovaj specifičan model proizvodi u Teslinoj gigatvornici Šangaju u Kini.

Tesla Model Y Performance Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Model Y tako stiže u tri verzije: Long Range AWD s velikim dosegom i pogonom na sve kotače, Performance koji je okrenut performansama te Rear-Wheel Drive s pogonom na stražnje kotače. Naš ovotjedni testni model je nosio oznaku Tesla Model Y Performance.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Kada govorimo o Modelu Y ne možemo ne spomenuti njegovu sličnosti s Modelom 3. Ono što je kod Y primjetno - iako spada u SUV modele, osim na stražnjem kraju i nema dodatne zaštitne obloge jednog terenca, niti neke posebne vanjske značajke klasičnog SUV vozila. Time su i njegove linije puno čišće, pa će ga vjerojatno opet biti malo teže razlikovati od Modela 3.

Prednji kraj, klasično za moderne električne automobile, nema masku hladnjaka već samo usku donju usisnu rešetku. Sam prednji kraj, gledano s bočne strane ima izgled sportskog automobila s uzdužno položenim prednjim LED svjetlima. Logično, riječ je o potpuno električnom automobilu, koji iako u našoj testnoj verziji ima Dual Motor pogonski sklop, čiji prednji e-motor ne zauzima prostor ispod haube kao u automobilima s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem.

Gledano s boka, primjetna je kontinuirana linija sastavljena od prednjeg vjetrobranskog stakla, panoramskog krova i stražnjeg nisko položenog stakla. Ovdje nema naglašenih prijelaza između ove tri cjeline, što je još jedan dokaz o njegovim aerodinamičkim linijama u svrhu povećanja dosega električnog automobila.

Ono što svakako treba reći da niti na Modelu Y ništa nije prepušteno slučaju, a najbolji prilog ovoj tezi su njegove kvake vrata koje su same po sebi aerodinamički perfektno uklopljene u vizuru cijelog vozila. Ili na primjer bočne kamere s obje strane prednjih blatobrana, koje imaju ulogu u poznatom Teslinom sustavu autonomne vožnje Autopilot.

Stražnji kraj, vrlo je sličan Modelu 3, ali je naravno nešto viši, dok je donja linija petih vratiju spuštenija. Tu je i stražnji spojler od karbonskih vlakana koji poboljšava stabilnost pri velikim brzinama. Straga sasvim dolje je i plastična zaštitna obloga, iako bismo za nju mogli reći da je više u formi stražnjeg difuzora. I kao kod Modela 3 stražnji kraj prema stražnjem braniku je gotovo okomita stražnja fronta s visoko položenim stražnjim LED svjetlima.

Zbog njegovih jednostavnih vanjskih linija Model Y je osmišljen kao najsigurniji SUV srednje veličine. Izgrađen iz temelja kao električno vozilo, nisko težište, kruta struktura tijela i velike zone gužvanja pružaju neusporedivu zaštitu. U prilog ovoj tezi govori i nedavno izvješće Euro NCAP-a, koje mu je dodijelilo maksimalnih pet zvjezdica.

Model Y, proizveden u Teslinoj gigatvornici u Berlinu, postiže impresivnih 97 posto u zaštiti odraslih putnika i gotovo savršenih 98 posto u sigurnosnoj pomoći, s punim bodovima za podršku voznoj traci i za novi sustav nadzora vozača Tesla Vision, temeljen na kameri u kabini. Na testovima Euro NCAP na stazi ovaj je sustav pokazao izvanredne rezultate u sprječavanju sudara s drugim automobilima, biciklistima i pješacima.

Njegov aerodinamični dizajn i vodeća tehnologija baterija čine ga također vrlo učinkovitim u pogledu potrošnje energije, što znači da možete postići bolji domet s manje energije.

Model Y je nastao na istoj platformi kao i 'trojka', pa čak i činjenica da dijeli, prema proizvođaču, njegovih 75 posto dijelova (uključujući sličan dizajn interijera i električni pogon) govori da je Y u neku ruku njegov upgrade. Ne u smislu nekih novih tehnologija, već u smislu kategorije vozila. Evo i objašnjenja: među prvih deset najprodavanijih potpuno električnih automobila prošle godine u Norveškoj samo su dva modela iz kategorije uvjetno rečeno klasičnog oblika osobnih automobila (Tesla Model 3 i Nissan Leaf), a ostalih osam su 'klasični' crossover/SUV modeli (VW ID.4, Audi e-tron, Ford Mustang Mach-E, Škoda Enyaq iV, Hyundai Kona, Volvo XC-40 i Mercedes-Benz EQC 400 4Matic). Samim time nameće se i odgovor: trend crossover/CUV/SUV automobila u Europi je u uzlaznoj putanji (godinama, i ne samo u Europi!).

Model Y je ovih vanjskih dimenzija: duljina 4751 mm (+56 mm u odnosu na Model 3), širina 1920 mm (+71 mm), 2129 mm s ootvorenim retrovizorima, visina 1624 mm (+180 mm), međuosovinski razmak 2890 mm (+16 mm), visina od podloge 167 mm (140 mm Model 3). Iako, treba napomenuti da naš testni model Performance ima spušteni ovjes, pa nije precizirano kolika mu je visina od podloge u odnosu na standardni Model Y. Sama težina našeg testnog vozila je 1995 kg.

Što se mogućnosti vuče prikolice tiče, kuka se ugrađuje naknadno nakon isporuke, a radi se o čeličnoj kuki za vuču visoke čvrstoće klase II koja može vući do 1600 kg.

Rekli bismo, dimenzije su mu kao srednje velikog SUV-a, a osim toga ima mogućnost ugradnje do sedam sjedala (iako se ne zna kada točno počinje proizvodnja ove opcije), pa je time i mogućnost prijevoza za dva mjesta pojačana u odnosu na 'limuzinu' Model 3. Dakle Y popunjava manji i po cijeni povoljniji segment od nešto većeg SUV-a Modela X.

Sva se sjedala u drugom redu preklapaju pojedinačno do kraja, čime se dobiva fleksibilan prostor za spremanje skija, namještaja, prtljage i još mnogo toga. Vrata prtljažnika otkrivaju niski pod prtljažnika što utovar i istovar čini jednostavnim i brzim. Maksimalna zapremnina prtljažnika 2158 l, uključujući 117 l volumena prednjeg 'frunk' spremnika.

Što se kotača tiče naš model Performance ima lijepo dizajnirane 11-kračne 'Überturbine' naplatke veličine 21 cola, s izvrsnim ljetnim gumama Pirelli P Zero dimenzija 255/35R21. Odmah je vidljivo da su ove gume namijenjene za sportsku vožnju asflatiranim prometnicama, a ne nekoj off-road vožnji. Ovome prvome svjedoče i lijepo vidljive crveno obojane performansne kočione čeljusti. Inače, proizvođač navodi podatak da je krug okretanja Modela Y točno 12,13 m.

Uređenje kabine

Model Y koristi isti dizajnerski jezik uređenja kabine kao i Model 3. I sve je opet jednostavno, da jednostavnije ne može biti, a opet vrhunski funkcionalno. Nema tipaka niti potenciometara, ni električne ručne kočnice na središnjoj konzoli, ma ničega... nepotrebnog.

Mnogima koji su samo vidjeli neki Teslin model u oči je najprije upao njegov izrazito veliki dodirni ekran i malo je današnjih mainstream modela automobila koji su se uopće usudili i pomisliti na jedan takav potez. No ono što vas najprije iznenadi, a govorimo o onima koji i nisu bili dosad u kontaktu s električnim automobilima kalifornijskog proizvođača automobila jest njegova prilična jednostavnost uređenja interijera kabine.

Naš je testni Y imao potpuno crnu premium unutrašnjost s presvlakama od materijala nalik na prirodnu kožu, no ovaj je materijal mekši od kože, a opet puno izdržljiviji i otporniji na mrlje. Tesla kaže da je njihov posebno proizveden materijal za sjedala potpuno veganski i puno održiviji od klasičnih materijala za sjedala, što povećava razinu udobnosti i estetike, a istovremeno je u skladu s njihovim strogim standardima za postojanost i otpornost na mrlje.

Da, doista je tako, a mi bismo i dodali kako su ova sjedala i lijepo oblikovana i profilirana, pa se putnici u kabini prilično dobro i osjećaju. Unutrašnjost Modela Y uključuje panoramski stakleni krov, ali i visoka sjedala, što stvara osjećaj prostranosti i nudi prostran pogled sa svakog sjedala u vozilu. Panoramski krov je sa zatamnjenim staklom sa zaštitom od ultraljubičastog ili infracrvenog svjetla.

Kao i kod Modela 3, niti Y nema baš nikakvih prekidača, okretnih guma, lampica ili nečeg slično. Tu je i trokrako kolo volana, koje osim što lijepo leži u rukama vozača, presvučeno je materijalom gotovo identičnim materijalu sjedala i isto tako je naravno i grijano.

Na samom kolu volana su tek na vodoravnim krakovima po jedan rotacioni kotačić s kojim se scrolla, utiskuje ili pomiče u stranu željena funkcija poput npr. glasnoća audio sustava. Isto tako, na lijevom kotačiću se podešava i visina i dubina kola volana. Na desnom se npr. prilagođava kontrola udaljenosti od vozila ispred i brzina kretanja kad koristite Traffic-Aware Cruise Control funkciju.

Nadalje, na volanu su sa strane dvije ručice, ali niti one nisu uobičajene u usporedbi s ostalim automobilima. Desno je ručica 'mjenjača', zapravo birača smjera kretanja vozila, R za vožnju unatrag, N za neutral, D za drive (vožnja) te simbol brzinomjera, koji je zapravo prilagodljivi tempomat. Sa strane je i tipka P, koja služi kao parking položaj, a s njom završavate svaku vožnju i ona vam ujedno služi i kao parkirna kočnica. Za kretanje je dovoljno otključati vozilo i to posebnom karticom koju prislonite na određeno mjesto na B-stupu izvana, odnosno za one koji su napredniji, instaliranim programskim softverom na pametnom telefonu. Ovo drugo svakako preporučujemo! Isto tako, dovoljno je za kretanje pritisnuti pedalu kočnice i ubaciti u željeni smjer kretanja, ali ukoliko vozilo miruje na semaforu dok čekate zeleno svjetlo nije potrebno držati kočnicu pritisnutom, već je ovdje na djelu automatska Hold funkcija i tek pritiskom na papučicu akceleratora vozilo može krenuti.

S lijeve strane je ručica za brisače i prednja svjetla. I opet sve toliko jednostavno, da jednostavnije ne može biti. Kao i Model 3, model Y ne zahtijeva ključeve, već se umjesto toga povezuje s vašim pametnim telefonom (prethodno je potrebno instalirati odgovarajući Teslin softver!) radi neometanog ulaska i izlaska, a s jednim sučeljem zaslona osjetljivim na dodir od 15 inča za sve kontrole automobila. Model Y također se povezuje s aplikacijom Tesla Mobile radi jedinstvenih, lako dostupnih značajki poput daljinskog otključavanja, poziva, daljinskog pretkondicioniranja, praćenja lokacije, načina ograničenja brzine i još mnogo toga.

Dakle, opet se vraćamo Teslinom velikom 15-inčnom (dijagonala je tako 38,1 cm) dodirnom zaslonu, srcu i duši ovog automobila. A na njemu se ispod ekrana ne nalaze nikakve tipke ili okretni gumbi, već kada je u funkciji na ekranu se pojave razne vrste ikonica s kojima možete upravljati svime. Jednostavno da jednostavnije ne može biti, no prevarili biste se ako biste pomislili da je riječ o nekim trivijalnim funkcijama, a i sama grafika je izvanredna i lako shvatljiva. Iako, da biste proniknuli u dublje sfere cijelog sustava Modela Y ipak trebate izvjesno vrijeme i koncentraciju kako biste izvukli ono najbolje iz softverskog sustava.

Postavke vozila, navigacija, audio sustav, ventilacija i klimatizacija, grijanje prednje i zadnjeg stakla,... Uglavnom da ne dužimo, onog trenutka kad odaberete neku funkcionalnu ikonicu vam se na desnoj strani ekrana otvara lista na dodir kontrolabilnih funkcija. Taj veći dio ekrana sadrži sve podesive funkcije, poput navigacije ili kontrole klime. Čak i da biste aktivirali brisače vjetrobrana ili podesili retrovizore, morate otići u podizbornik infotainment sustava, kao i podesiti prednja svjetla. Ili npr. maksimalnu brzinu kretanja vozila.

Ako vam ipak nešto i nedostaje, posve smo uvjereni da se to ažuriranjem softvera bežičnim putem može dopuniti. Lijevi dio zaslona osjetljivog na dodir uvijek prikazuje brzinu, položaj svjetla i druge stvari koje inače vidite na instrumentnoj ploči ispred upravljača, a koje u Modelu 3 uopće niti nema. Neki će reći, da su brojkice koje pokazuju brzinu zapravo ipak ponešto premalene, dok će drugima biti to posve dostatno. Kao zaključak, sve je to komplicirano jednostavno i trebati ćete malo vremena da vam sve to sjedne tamo gdje treba.

  • +55
Tesla Model Y Performance Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pogonski sklop Modela Y Performance

I ponovno, teško je dobiti eksplicitne tehničke informacije o Modelu Y, no naš isprobani model Y Performance ima (pretpostavljamo) istu konfiguraciju kao i odgovarajući Long Range Dual Motor All-Wheel Drive iz Modela 3. Dakle naš je model imao dva neovisna elektromotora, po jedan na svakoj osovini. Prema nekim informacijama, snage je maksimalno 150 kW sprijeda dok je stražnji elektromotor snage maksimalno 190 kW. Najveći okretni moment je 639 Nm. Naravno, njegov je pogon stalan na sva četiri kotača.

Njegova je maksimalna brzina 250 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h je suludih 3,7 s.

Što se baterije u Modelu Y tiče, prilikom njegovog predstavljanja spomenuli smo bateriju kapaciteta od 75 kWh, no kao i kod Modela 3, nagađamo da bi ona mogla biti kapaciteta 82 kWh. Model Y Performance ima deklarirani domet s jednim punjenjem od čak 514 km (WLTP).

Tesla navodi da je Model Y Performance (baš kao i Model Y Long Range) moguće puniti Teslinom trenutnom mrežom Superchargera koja uključuje više od 6000 takvih punionica diljem Europe, kao i s novim V3 Superchargerima (do 250 kW snage) koji mogu puniti brzinom do 1600 km na sat. Prema dostupnim informacijama, ovakvih Supercharger punionica u Hrvatskoj trenutno ima osam, a nalaze se u Karlovcu, Otočcu, Senju, Slavonskom Brodu, Splitu, Vrgorcu, Zadru i Zagrebu.

Osim toga Model Y je moguće puniti i AC punjačima do 11 kW. Kao i kod svih Teslinih modela, Model Y s vremenom postaje sve bolji uz česta bežična ažuriranja softvera.

Što se jamstva tiče, osnovno ograničeno jamstvo za vozila pokriva vozilo u trajanju od 4 godine ili 80.000 km, što god nastupi prije. Ograničeno jamstvo na bateriju i pogonsku jedinicu 8 godina ili 192.000 km, što god nastupi prije, uz minimalno 70 posto zadržavanja kapaciteta baterije tijekom jamstvenog razdoblja.

Što reći o Modelu Y Performance?

Opećnito uzevši, u vožnji Model Y ne pokazuje da se radi o težem vozilu od Modela 3 ili o modelu povećanih SUV-ovskih dimenzija. Snage ne nedostaje, naročito ne kod našeg Performance modela, pa su i ubrzanja prilično impresivna. Neki će možda primijetiti da je u oštrijoj vožnji u zavojima ipak uočljivo povišeno težište Modela Y, ali ako ono i postoji, nije nešto što dramatično utječe na njegove vozne karakteristike. Da, Y ima veće dimenzije guma od Modela 3 koji smo vozili, pa je amortiziranje neravnina na prometnicama nešto bolje, iako i to ovisi o stanju napuhanosti guma.

Model Y nudi nešto povišeniji položaj sjedenja u kabini, pa je njegova upotreba u recimo gradskim uvjetima zbog bolje preglednosti ipak bolja nego u 'trojki'. No moramo reći da je i Model Y zadovoljio naše kriterije kad je riječ o voznim osobinama, praktičnosti, dizajnu i tehnološkim rješenjima. Naravno, treba reći i da, iako je riječ o SUV vozilu, sišli smo na obalu rijeke Kupe, na mjestu gdje utječe riječica Kupčina. Model Y se prilično dobro snalazi i u lakšim off-road situacijama bez obzira na izrazito cestovni profil njegovih guma. Ipak je riječ o vozilu povišene visine od podloge, velikih kotača i, naravno, pogona na sva četiri kotača.

Što se cijene tiče, Model Y Rear-Wheel Drive kreće od 457.490 kn (60.719 eura), Long Range AWD kreće od 532.490 kn (70.673 eura), a naš testni Model Y Performance kreće od 557.490 kn (73.991 eura). I da, u ove cijene nije uključen iznos poticaja od 70.000 kn.