Euro NCAP

[FOTO/VIDEO] Najnoviji rezultati testiranja sigurnosti: Tesla Model Y najsigurniji, kineski auti ga prate u stopu

07.09.2022 u 15:17

Bionic
Reading

Pogledajte kako su prošli testirani modeli: Tesla Model Y, novi električni Genesis GV60, kineski ORA Funky Cat i WEY Coffee 01 te korejski Kia Niro

Euro NCAP je danas objavio svoj peti krug ocjena sigurnosti. Dugo očekivani Tesla Model Y nije razočarao i penje se na vrh nedavno objavljenih automobila s pet zvjezdica, a novi električni Genesis GV60 nastavlja uspjeh s pet zvjezdica modela GV70 i GV80 testiranih prošle godine.

Euro NCAP je također testirao dva nova modela iz kineske tvrtke Great Wall Motor Company - ORA Funky Cat i WEY Coffee 01, a oba su postigla vrhunske ocjene. Konačno, novi Kia Niro dobiva četiri zvjezdice sa standardnom opremom, ali pet kada je opremljen opcijskim sigurnosnim paketom.

Tesli najviše ocjene za sigurnost

Model Y, proizveden u Teslinoj gigatvornici u Berlinu, postiže impresivnih 97 posto u zaštiti odraslih putnika i gotovo savršenih 98 posto u sigurnosnoj pomoći, s punim bodovima za podršku voznoj traci i za novi sustav nadzora vozača Tesla Vision, temeljen na kameri u kabini.

Tesla Model Y na testiranjima Euro NCAP Izvor: Promo fotografije / Autor: Euro NCAP

Na testovima Euro NCAP na stazi ovaj je sustav pokazao izvanredne rezultate u sprječavanju sudara s drugim automobilima, biciklistima i pješacima.

Kineski proizvođači pokazali da mogu

Kineski proizvođači već su pokušavali osvojiti europsko tržište, a u prošlosti su imali različite uspjehe na testovima sigurnosti. Slijedeći korake NIO-a, Lynk & Co-a i MG-a, Great Wall Motor pokazuje da može proizvoditi automobile koji odgovaraju onom najboljem što Europa može ponuditi, što se odnosi na električne ORA Funky Cat i WEY Coffee 1 koji su osvojili pet zvjezdica.

  • +44
Najnoviji rezultati testiranja Euro NCAP Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Glavni tajnik Euro NCAP-a, Michiel van Ratingen, izjavio je: 'U prošlosti smo vidjeli dobre rezultate nekih kineskih proizvođača, ali i neke vrlo loše. Ove će godine Euro NCAP testirati više kineskih automobila, a Great Wall doista postavlja standard koji drugi trebaju slijediti. Također, čestitamo Tesli na doista izvanrednoj, rekordnoj ocjeni Model Y. Tesla je pokazala da ništa osim najboljeg nije dovoljno dobro za njih i nadamo se da će nastaviti težiti tom cilju u budućnosti.'

KIA Niro na testiranjima Euro NCAP Izvor: Promo fotografije / Autor: Euro NCAP

Kako su prošli Korejci?

Korejski brendovi također su dobro prošli u ovom krugu testova. Električni SUV Genesis GV60 dobiva ocjenu od pet zvjezdica, iako ima prostora za poboljšanje zaštite ranjivih sudionika u prometu.

A Kia Niro dobiva četiri zvjezdice kada je opremljen standardnom opremom, uključujući sustav kamera usmjerenih naprijed. Kupci automobila moraju dodatno platiti za opcijski sigurnosni paket DriveWise, koji dodaje radar setu senzora, ako žele vrhunsku sigurnost.

Treća generacija Hyundaija i20 dijeli ocjenu od četiri zvjezdice za 2021. s blisko srodnim modelom Bayon. A nove električne varijante postojećih modela Stellantis – Citroen ë-Berlingo, Opel/Vauxhall Combo e-Life i Peugeot e-Rifter – dodane su rezultatima za 2018. za modele s motorom s unutarnjim izgaranjem.