test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Renault Mégane Grandtour E-TECH Plug-in; sjajan kompaktni obiteljski karavan vrhunskog hibridnog pogona

19.01.2021 u 08:30

Bionic
Reading

Pametniji vozači će voditi računa o tome da baterija uvijek bude optimalno puna, iako to zahtijeva i određeno vrijeme provedeno u punionici. Spadate li u ovu kategoriju vozača, uživat ćete u njegovim vrhunskim performansama

Renault je u rujnu prošle godine održao hrvatsku premijeru svoje 'E-TECH trilogije' hibridnih pogona pokazavši nam tri svoja u ovom trenutku najmodernija serijska modela, koja ne spadaju u kategoriju potpuno električnih vozila. Naravno, riječ je o modelima Clio E-TECH, Mégane Grandtour E-TECH Plug-in i Captur E-TECH Plug-in.

I dok je kod Clija, najmanjeg od ova tri modela, riječ o istoimenoj tehnologiji E-TECH, u kojoj se koristi verzija hibridnog pogona što ga možemo okarakterizirati kao potpuni hibrid koji ne zahtijeva punjenje baterije preko vanjskog punjača, modeli Mégane Grandtour E-TECH Plug-in i Captur E-TECH Plug-in su punjivi hibridi koji zahtijevaju vanjski punjač. U slučaju ova dva posljednja stoji tvrdnja da se moraju puniti izvana, no to nužno ne znači da se ne mogu voziti i bez dodatnog punjenja njihovih baterija. Ali ako želite iskoristiti njihovu osnovnu svrhu i njihov potpuni potencijal hibridnog pogona, to ćete svakako učiniti. Ipak, tome ćemo se vratiti nešto kasnije u ovome tekstu.

I dok Clio pokriva B-segment malih gradskih vozila, Captur pokriva subkompaktnu crossover kategoriju, a Mégane Grandtour C-segment malih obiteljskih automobila. Rekli bismo i to da je Renault ovim trojcem zapravo pokrio udarne segmente koji su u europskim okvirima jako traženi i koji čine sedamdesetak posto ukupne prodaje unutar svih kategorija osobnih automobila. Francuski proizvođač kaže, a to jest i nepobitna činjenica, da automobilska industrija proživljava pravu revoluciju, posebice kada je riječ o motorima. Potreba za smanjenjem potrošnje goriva i nižim emisijama CO₂, sve strože emisijske norme i očekivanja suvremenih kupaca čine elektrifikaciju neizbježnom. I htjeli mi to ili ne, moramo se složiti s tim činjenicama.

Clio E-TECH Edition hibrid 140 imali smo na svom jednotjednom testu u prosincu prošle godine. Njegov jedinstven pogon karakteriziraju visoka učinkovitost, izvrsna reakcija i brz oporavak električne energije pri usporavanju, a sastoji se od snažnog 1,6-litrenog benzinskog motora od 91 KS i dva elektromotora za ukupnu snagu sustava od 140 KS. I da, ovo rješenje njegovog hibridnog pogona dovoljno je samo za sebe.

Posve je drugačija situacija s modelom Captur E-TECH Plug-in, koji smo imali na testu u studenom prošle godine, jer koristi plug-in tehnologiju hibridnog pogona E-TECH, koja svoj puni potencijal performansi ostvaruje uz povremeno punjenje izvana. Njegov motor E-TECH Plug-in snage 160 KS zahvaljujući bateriji velikog kapaciteta i masi od samo 105 kilograma ima domet na posve električni pogon do 50 kilometara u mješovitom ciklusu (WLTP) i 65 kilometara u gradskoj vožnji (WLTP City), uz najveću brzinu od 135 km/h, dok u kombiniranim uvjetima rada može potegnuti i do 173 km/h.

Ovotjednim testnim modelom oznake Renault Mégane Grandtour Edition One E-TECH 160 Plug-in Hybrid zapravo smo zatvorili E-TECH krug hibridne tehnologije Renaulta, pa pogledajmo kakvi su naši dojmovi o ovom kompaktnom obiteljskom automobilu C-segmenta.

Renault je početkom prošle godine obnovio Mégane, koji se kao model proizvodi još od kraja 1995. godine, a izravni je nasljednik modela Renault 19. Sam proizvođač kaže da je ovaj model u proteklih skoro 25 godina prodan u više od sedam milijuna primjeraka diljem svijeta. Mégane trenutne četvrte generacije predstavljen je na Salonu automobila u Frankfurtu u rujnu 2015., a na tržište je izašao u srpnju 2016. Koristi CMF-C/D platformu koju su razvili Renault i Nissan. Kako je četiri godine dosta vremena u tehnološkom smislu, tako je i Renault odlučio modernizirati svoju četvrtu generaciju.

Vanjski izgled i dimenzije

Kada govorimo o modelu Mégane s tehnologijom E-TECH, zapravo govorimo o karavanskoj verziji pod nazivom Grandtour, jer zasad je samo u ovoj karavanskoj izvedbi primijenjena ova plug-in tehnologija. Gledajući prema vanjskim dimenzijama, naš testni model je dužine 4626 mm, širina bez retrovizora je 1814 mm (2058 mm s otvorenim retrovizorima), visina 1449 mm (s krovnim nosačima), visina od podloge 145 mm, a međuosovinski razmak 2712 mm.

Težina vozila (s vozačem teškim 67 kg i prtljagom od 7 kg te spremnikom goriva 90 posto napunjenim) je 1678 kg. Usporedimo li ovu vrijednost s klasičnim benzinskim modelom s motorom TCe 160 EDC, primjetna je razlika od + 247 kg. Naš testni Grandtour E-TECH je imao standardne kotače promjera 16 cola sa zimskim gumama Sava eskimo hp2 dimenzija 205/55R16. Treba reći da su opcijske dimenzije guma još 205/50R17 i 225/40R18.

Kao dio osvježenja četvrte generacije, Renault izoštrava dizajn Méganea s još snažnije oblikovanom prednjom pregačom s novim bočnim pločama za svjetla za maglu i širim zračnim otvorima za hlađenje, kao i modificiranom rešetkom hladnjaka s novo dizajniranim kromiranim kopčama. Izgled našeg testnog Mégane Grandtoura karakteriziraju izvrsna prednja full LED svjetla Pure Vision.

Kratki prevjesi (918 mm sprijeda i 995 mm straga), širok trag kotača (1591 mm sprijeda i 1586 mm straga), snažno zategnuta linija krova i suženi bokovi, dizajn Méganea odiše dinamikom i snagom iz svake perspektive. Taj dojam pojačavaju izražena linija ramena, izloženi blatobrani i kotači velikih dimenzija npr. kod prethodno testirane verzije RS Line s 18-colnim kotačima, koji gotovo u potpunosti ispunjavaju lukove kotača. Kod ovotjednog Grandtoura to nije slučaj i rekli bismo da nam je to jedna od rijetkih zamjerki, jer 16-colni kotači vizualno i dinamički nisu najbolje rješenje za ovako sofisticiran i uglađen automobil. No udobnost im se svakako ne može osporiti. Renault kombinira izražajni dizajn s upečatljivim svjetlosnim potpisom.

Priključak za punjenje strujom nalazi se na desnoj strani, nasuprot spremniku za fosilno gorivo smještenom na lijevoj strani. Na poklopcu prtljažnika i B-nosaču nalaze se oznake E-Tech Plug-in Hybrid, a središnji zaštitni poklopac kotača ima obrub plave boje. U unutrašnjosti ručica mjenjača nosi oznaku E-TECH.

Unutrašnjost kabine

Iako smo na hrvatskoj premijeri u rujnu prošle godine bili 'razmaženi' opremom R.S. Line, niti izvedba Edition One koju smo imali na testu ne zaostaje puno. Po nama, najnoviji Mégane Grandtour E-TECH je jedno od najugodnijih iznenađenja i dojma smo da se Renault pozicionirao stepenicu više prema segmentu luksuzno uređenih automobila ovog C-segmenta.

Sjedala su udobna, dovoljno tvrda i proflirana da dobro drže tijelo vozača i suvozača. Materijali obloge sjedala su kvalitetni, u našem slučaju radi se o presvlakama u tamnoj boji u kombinaciji tkanina - umjetna koža.

Unutrašnjost karakterizira redizajnirana središnja konzola s moderniziranom upravljačkom pločom za klimatizaciju i 9,3-inčnim zaslonom multimedijskog sustava Renault EASY LINK te izvrsnim 10,2-inčnim digitalnim zaslonom instrumentne ploče. Sustav Multi-Sense nudi na odabir i tri specifična načina rada: Pure je dostupan u izborniku ili pritiskom na poseban gumb na armaturnoj ploči te prebacuje motor u posve električni način rada ako je baterija dovoljno napunjena, a MySense optimizira hibridni način rada za niže troškove uporabe. Njegova funkcija E-Save čuva električnu energiju pohranjenu u bateriji (najmanje 40 posto) kako bi bila na raspolaganju onda kada je to potrebno (primjerice, za vožnju gradskim središtem), a Sport omogućuje vozaču da iskoristi sve što mu pogon pruža uporabom triju motora istodobno.

Naposljetku, iako se dio prtljažnika koristi za pohranu kabela, novi Megane E-TECH Plug-in zadržao je modularnost po kojoj je poznat, kao što je funkcija EASY BREAK (preklapanje stražnje klupe u ravnu podnicu) i preklapanje naslona suvozačeva sjedala. Grandtour ima obujam prtljažnika od 447 litara. Općeniti dojam je da je Grandtour prilično prostran automobil te stoga s pravom nosi naziv manji obiteljski automobil. Mjesta straga u drugom redu sjedala ima dovoljno za troje odraslih putnika, iako naravno onaj na srednjem sjedalu straga ima nešto manje udoban smještaj.

Sigurnosni sustavi

Sigurnost testnog modela Grandtour je neupitna, a spomenut ćemo samo neke od standardnih sustava: sustav za pomoć pri naglom kočenju – AFU; sustav protiv blokiranja kotača – ABS; sigurnosni pojasevi sprijeda podesivi po visini; bočni zračni jastuci; senzor za kišu i automatsko uključivanje svjetala; prednji zračni jastuci za vozača i suvozača; bočni pokazivači smjera na vanjskim osvrtnim ogledalima; sustav za pomoć pri parkiranju straga; regulator i ograničivač brzine; sustav za nadzor stabilnosti vozila – ESP; upozorenje o nezakopčanom sigurnosnom pojasu sprijeda i straga; tritočkovni srednji pojas straga; ISOFIX sustav pričvršćivanja dječjih sjedalica; automatska parkirna kočnica s funkcijom Auto Hold; sustav LDW - sustav upozorenja o promjeni voznog traka; sustav za prepoznavanje umora vozača; automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala; sustav za prepoznavanje prometnih znakova.

Tu su doplatni sustavi: paket NAVIGACIJA E-TECH (uključuje kameru za vožnju unatrag, head-up zaslon (električno preklopiv); paket PARKIRANJE (sustav za nadzor mrtvog kuta, sustav za pomoć pri parkiranju 360°, upozorenje na nadolazeći promet straga); paket SIGURNOST (adaptivni tempomat, sustav za održavanje vozila u voznom traku – LKA, automatsko kočenje u nuždi s prepoznavanjem pješaka, upozorenje na sigurnosni razmak, sustav hitnog poziva).

Renault E-TECH – dualni motor koji povezuje snažan odziv, užitak u vožnji i visoku učinkovitost

U uvodu ovog teksta smo rekli da Renault nudi dvije vrste hibridnih motora: E-TECH (potpuni hibrid, poznat i kao HEV ili hibrid) i E-TECH Plug-in (plug-in hibrid, poznat i kao PHEV ili punjivi hibrid). Prvotno je predstavljen na konceptnom vozilu EOLAB na Pariškom salonu automobila 2014. Tijekom razvoja sustav E-TECH prošao je brojna ispitivanja. Rezultat je toga jednostavna, ali napredna arhitektura te otporan i izdržljiv dizajn. E-TECH upotrebljava komponente konstruirane unutar Alijanse, uključujući novu generaciju 1,6-litrenog četverocilindričnog benzinskog motora, prerađenog za ovu namjenu. Kombiniran je s dvama električnim motorima – glavnim električnim motorom i visokonaponskim elektropokretačem-generatorom (High-voltage Starter Generator) – i inovativnom konstrukcijom mjenjača bez spojke s više načina rada. Revolucionaran način povezivanja električnih motora s mjenjačem osigurava uglađenu promjenu stupnjeva prijenosa. Ova arhitektura, osmišljena s ciljem smanjenja potrošnje goriva, rezultat je Renaultova bogatog iskustva u Formuli 1. Ugradnja nove hibridne tehnologije olakšana je zahvaljujući novim modularnim platformama CMF-B i CMF-C/D, prilagođenima za integraciju električnih komponenti, i dosad najkompaktnijem sustavu E-TECH koji omogućuje jednostavnu ugradnju u svestrani gradski automobil kao što je Clio.

Renaultovi inženjeri razvili su jedinstveno rješenje kako bi vozačima ponudili relevantan, originalan i ekskluzivan hibridni motor, tijekom čijeg je razvoja prijavljeno više od 150 patenata. Ova tehnologija temelji se na hibridnoj serijsko-paralelnoj arhitekturi koja pruža najveći raspon prilagodbi u vožnji i smanjenje emisija CO₂.

Kapacitet litij-ionske baterije ovisi o vrsti hibridnog motora:

Clio E-TECH opremljen je baterijom kapaciteta 1,2 kWh (230 V) koja znatno smanjuje potrošnju goriva i emisije CO₂ te omogućuje do 80 posto gradske vožnje u posve električnom načinu rada.

Mégane E-TECH Plug-in i Captur E-TECH Plug-in opremljeni su baterijom kapaciteta 9,8 kWh (400 V) s električnim dometom od 65 km u gradskoj vožnji (WLTP).

Renault, stručnjak u području električne mobilnosti, iskoristio je stečeno znanje u novom Méganeu sa 160 KS snažnim hibridnim motorom E-TECH Plug-in koji koristi jedinstvenu tehnologiju prikupljanja energije za jedinstven užitak u vožnji. Inačica E-TECH Plug-in razvijena je kako bi se ispunila očekivanja kupaca na ključnim tržištima. E-TECH Plug-in dostupan je u novom Méganeu Grandtouru od predstavljanja, kasnije i u hatchback izvedbi, a može se naručiti od srednje razine opreme do RS Line.

Četverocilindrični benzinski motor ovog plug-in hibridnog pogona obujma je 1598 cm³ i snage 92 KS (68 kW) te 144 Nm najvećeg okretnog momenta pri 3200 okr./min. Tu su i dva elektromotora s 25 kW (34 KS) i 49 kW (67 KS) snage. Glavni elektromotor integriran je u mjenjač, služi kao pogon i mijenja brzinu. Slabija jedinica služi kao generator startera i osigurava glatku vezu s motorom s unutarnjim izgaranjem tijekom vožnje. Srce E-TECH Plug-ina 160 je višenamjenski mjenjač bez spojke. Ima dvije razine brzine za električni pogon i četiri razine brzine za motor s unutrašnjim izgaranjem. Promjene stupnja prijenosa odvijaju se automatski i bez ikakvih radnji vozača. Uključujući prazan hod, sustav omogućuje ukupno 15 brzina kombinacija koraka i pogona. Ubrzanje ovog automobila je lijepih 9,8 sekundi, a krajnja brzina 183 km/h. Pogon Mégane Grandtoura s plug-in hibridnim pogonom je na prednja dva kotača. Mégane Grandtour E-TECH Plug-in time dokazuje svoju svestranost. Vozači preko tjedna mogu koristiti električni pogon i zatim prebaciti na hibridni za dulja putovanja vikendom i praznicima. Neovisno o stanju napunjenosti baterije, motor novog Méganea e-TECH Plug-in pruža sve prednosti hibridnog sustava E-TECH – pokretanje u električnom načinu rada i nižu potrošnju.

Motor E-TECH Plug-in i njegova baterija kapaciteta 9,8 kWh (400 V) teže svega 105 kg pa novi Mégane Grandtour ima čak 50 km dometa pri brzinama do 135 km/h u mješovitom ciklusu (WLTP) i do 65 km u gradskoj vožnji (WLTP City) u potpuno električnom načinu rada. U mješovitoj vožnji novi Mégane E-TECH Plug-in troši 1,3 l/100 km i ispušta samo 28 g CO₂/km (prema WLTP-u). Koliko je zapravo stvarna potrošnja vašeg Grandtoura s E-TECH plug-in hibridnom tehnologijom, možete saznati pomoću zanimljive interaktivne aplikacije na stranicama Renault Hrvatska.

Što se punjenja tiče, plug-in verzija se potpuno napuni za tri sata na javnom punjaču (7,4 kW), na trofaznom wallboxu (3,7 kW) također za tri sata, a na kućnoj utičnici (2,4 kW) za pet sati.

Što reći o Mégane Grandtour E-TECH Plug-in-u?

Bez dvojbe, radi se o najsloženijem Méganeu francuskog proizvođača, čak i ako usporedimo model Mégane R.S. Trophy koji smo imali na testu. Ovo je prilično velik automobil, koji jako lijepo leži na cesti, a njegov hibridni pogon je vrhunsko tehničko rješenje. Ono što ipak zna ponekad zasmetati općenito kod svih plug-in hibridnih modela je nažalost i relativno skroman kapacitet baterije.

Nije nepoznato iz prakse, mnogi će nesavjesni vozači zanemariti potrebu punjenja njegove baterije strujom izvana, pa će se zapravo čuditi neiskorištenom punom potencijalu ovog hibridnog sklopa. Tu mislimo i na ekološku komponentu pravilne upotrebe plug-in pogona, koja je svakako nedvojbena i za svaku pohvalu. Oni pametniji će voditi računa da baterija uvijek bude optimalno puna, iako to zahtijeva i određeno vrijeme provedeno u punionici. Spadate li u ovu drugu kategoriju vozača, tada ćete uživati u vrhunskim performansama Mégane Grandtour E-TECH Plug-in-a. Sam mjenjač je priča za sebe, i to priča koja je mnoge ostavila 'otvorenih usta'. Naravno, to govorimo misleći na to kako je mjenjač našeg testnog modela zapravo pravo čudo visoke tehnologije.

Što se cijena tiče, novi Mégane Grandtour E-TECH Plug-in kreće od 1. siječnja 2021. po cijeni za opremu Intens od 242.900 kn (uključen PDV i PPMV). Mégane Grandtour E-TECH Plug-in oprema EDITION ONE stoji 252.900 kn (uključen PDV i PPMV), dok oprema R.S. Line stoji 262.900 kn (uključen PDV i PPMV). Naš testni model Renault Mégane Grandtour Edition One E-TECH 160 Plug-in Hybrid stoji sa svom dodatnom opremom (boja perla 5600 kn, paket PARKIRANJE 3500 kn, paket Navigacija E-TECH 6000 kn, paket SIGURNOST 3000 kn te kabel za punjenje Tip 3) stoji do registracije 278.965 kn.

  • +69
Renault Mégane Grandtour Edition One E-TECH 160 Plug-in Hybrid Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Renault u ovome trenutku omogućuje za Mégane Grandtour E-TECH Plug-in i produljeno jamstvo koje traje pet godina ili 100.000 km bez nadoplate, a istovremeno ima jamstvo na bateriju od osam godina / 160.000 km ili kada kapacitet baterije padne ispod 77 posto početnog kapaciteta.

Za kraj, treba reći i da se na gore navedene cijene verzija Mégane Grandtoura E-TECH Plug-in (kao i Captura E-TECH Plug-in) također mogu primijeniti državni poticaji do maksimalnog iznosa za ovu vrstu hibridnog pogona od 40.000 kuna, pa u slučaju da uspijete dobiti godišnje poticaje Fonda, cijena iz cjenika vam se umanjuje za gore navedeni iznos.