test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Opel Grandland X 1.5D 130; Svestran, praktičan, pouzdan i dojmljiv SUV

19.04.2020 u 10:18

Bionic
Reading

Ovaj SUV zadovoljiti će mnoge ukuse bez obzira radi li se o obiteljima s puno prtljage, poslovnim ljudima ili rekreativcima jer Grandland X uspijeva pomiriti mnoge zahtjeve i dovesti sve pod jedan krov

Opel Grandland X kompaktni je crossover SUV, kojeg je njemački proizvođač Opel, dio grupacije PSA, službeno predstavio na IAA u Frankfurtu u rujnu 2017. godine, a u prodaju je stigao u listopadu iste godine. Temelji se na PSA EMP2 (Efficient Modular Platform 2) platformi koju dijeli s drugim generacijama Peugeota 3008 i 5008, Citroënom C5 Aircross te DS 7 Crossbackom. Ova zajednička osnova je srce dizajna navedenih modela i proizvodnje jer ona sama s motorom predstavlja 60 posto troškova proizvodne cijene automobila. Podrazumijeva to donji dio karoserije, ovjes, odgovarajući pogonski sklop te električnu i elektroničku arhitekturu automobila. Ipak treba reći da, iako je riječ o zajedničkoj platformi, postoji razlika u dužini međuosovinskog razmaka između gore navedenih modela. I rekli bismo, svaki od njih ima svoju osobnost i karakteristike. Grandland X zamjenjuje model Opel Antaru, a od kolovoza 2019. i Opel Zafiru. Proizvodnja svih modela Grandland X je u njemačkom pogonu Opela u Eisenachu.

Mi smo na jednotjednom testu imali izvedbu Grandland X Ultimate D1.5DTH S/S (96kW/130KS) MT6, a riječ je o najopremljenijoj verziji od pet mogućih razina opreme, koje podrazumijevaju još i razine Selection, Enjoy, Design Line te Innovation. Riječ je o kompaktnom SUV-u dimenzija; dužina 4477 mm, širina 1856 mm (bez retrovizora), visina 1609 mm, dok mu je međuosovinski razmak 2675 mm. Kad smo već kod dimenzija Grandlanda X, teba reći da je volumen njegovog prtljažnika od stražnjeg sjedala do prekrivke prtljažnog prostora 514 litara, a kada su spušteni nasloni stražnjih sjedala sustavom FlexFold i 1652 litara. Težina samog vozila uključujući i vozača našeg testnog modela je 1435 kg. Rekli bismo da je ovo dobar omjer, što se i osjeti u vožnji s ovim motorom od 130 KS.

Dimenzije felgi na našem testnom modelu su 7.5 J x 18 sa zimskih gumama 225/55R18, no standardno u ovoj izvedbi dolaze felge (7 J x 19) i gume dimenzija 205/55R19. Možda će vas začuditi ovaj podatak, ali sličnu smo situaciju imali i kod C5 Aircrossa, jer biste očekivali širu gaznu površinu od 18-colnih guma, ali ovime se dobilo na agilnosti vozila te na uštedi u potrošnji goriva. Naravno, naš model nije imao rezervni kotač, već set za popravak ukoliko dođe do probijanja gume.

Izvana, Grandland X izgleda prilično dojmljivo, pogotovo u ovoj dvobojnoj crno-bijeloj izvedbi u kojoj se velike, profilirane plohe karoserije metalik biserno bijele boje sjajno uklapaju u crno obojene površine krova, bočnih retrovizora, prednje maske te plastičnih obloga na boku i na stražnjoj strani. Dodatno je tu i srebrna boja metalnih štitinika sprijeda i straga. Ovom kombinacijom se dobilo na izduženosti i niskom profilu cijelog automobila, čime je naglašena i njegova dinamika. U Ultimate verziji su i standardna potpuno LED AFL 3 prednja svjetla specifičnog i prepoznatljivog izgleda (Pomoć pri upotrebi dugih/kratkih svjetala, uključujući automatska prednja svjetla i brisače, Prednja poziciona LED svjetla). I stražnja strana je prilično zanimljiva, jer peta vrata nisu napravljena od ravnim ploha, već su i ona zanimljivo profilirana, kao i cijela stražnja strana od krova pa do najdonjeg dijela, uključujući i stražnja LED svjetla. Iako je, rekli smo već, model Grandland X imao premijeru u rujnu 2017. ne osjeća se da dizajnerski treba neke preinake.

Iznutra, Grandland X izgleda podjednako dojmljivo. Korišteni materijali dobri su na dodir, vizualni dizajn interijera vrlo je privlačan. Sve važne kontrole nalaze se u neposrednoj blizini vozača, tako da lako možete doći do svih tipki, ladica i slično. Multimedijskim 8-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir možete upravljati dodatnim tipkama izbornika, ali djeluje i s glasovnom kontrolom. Naš testni automobil sadrži Navi 5.0 IntelliLink (Dvostruka prozorska antena s krovnim dijelom oblika peraje, 6 zvučnika). Tu je i standardni Paket Park & Go 2 (Vanjski retrovizori u boji vozila, grijani električno podesivi i preklopivi, osvjetljenje tla kod prednjih vrata, Upozorenje na vozilo u mrtvom kutu, Pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, napredna, Stražnja kamera). Tu je i standardni Zimski paket 1 (Grijanje prednjih sjedala, Kožni upravljač s tri kraka i obrubom srebrne boje, Kontrole radija na upravljaču, Upravljač s komandama, grijani), kao i standardni Sigurnosni paket (Senzor pokazatelja sustava koji otkriva umor vozača, Paket Sight & Light, Senzor za prevenciju sudara, Senzor i pokazivač za pomoć pri držanju trake).

Standardan je i Paket svestranosti – paket Comfort (Spremišni prostor u podnici prtljažnika, Stražnja svjetiljka tipa plafonijere za osvjetljenje prtljažnika, Stražnje sjedalo s preklopivim i djeljivim naslonom te središnjim naslonom za ruku) te ambijentalno osvjetljenje unutrašnjosti, centralne konzole i vrata. Tu je i automatska klimatizacija, dvozonska, s elektroničkom kontrolom. Naravno, u unutrašnjosti Grandlanda X, već smo to rekli i kad smo vozili PHEV varijantu, nedostaje moderno digitalno uređenje kokpita, ali se osjeća i izostanak kvalitetnijih, profinjenijih materijala kabine poput onih za gornju ploču. No to je nešto na što će sam proizvođač voditi računa kada bude išao u osvježenje aktualne linije Grandlanda X. Uostalom, da Opel to zna, vidjeli smo i u posljednjoj generaciji npr. modela Opel Astra.

Putnici straga uživaju gotovo isti luksuz kao vozač i suvozač ispred. Naš model je imao opcijske presvlake u kombinaciji tkanine i vinila 2, Jet crne. Prednja sjedala su sportskog profila, a omogućena je ručna prilagodba vozačkog sjedala u 6 smjerova, kao i suvozačko sjedalo. Tri odrasle osobe imaju dosta prostora straga, a stražnji središnji naslon za ruku može se koristiti i kao otvor za dulje komade, poput npr.skija. Kada govorimo o praktičnosti, vrata prtljažnika reagiraju na pokrete nogom ispod branika i otvaraju se električno. Zahvaljujući tamnijoj nijansi, termoizolacijsko zastakljivanje stražnjih prozora Solar Protect ne samo da štiti od sunčevih zraka, već i od znatiželjnih pogleda izvana.

Što se tiče motora u našem testnom vozilu, radi se o 1,5-litrenom četverocilindričnom dizelašu oznake ECOTEC D snage 130 KS (96 kW), najvećeg okretnog momenta od 300 Nm pri 1750 okr./min. Mjenjač je ručni 6-brzinski i precizan, i dobro se uklapa s performansama samog motora. Pogon je na prednja dva kotača. Motor je moderan i, naravno, zadovoljava normu Euro 6d-TEMP. Snage ima dovoljno, ubrzanje od 10,9 sekundi od 0-100 km/h je primjereno, no ne i jako impresivno. Krajnja mu je brzina 192 km/h.

Ovaj dizelski motor je sasvim dovoljan i pogodan za svakodnevnu gradsku vožnju, ali je podjednako dobar i izvan grada. Potrošnja mu je u kombiniranim uvjetima nešto veća od deklariranih 4,0 l/100 km, ali nije baš ni nešto pretjerano veća – u gradskoj vožnji oko 5 litara. Emisija CO2 je sasvim pristojnih 106 g/km. Za sve one koji žele nešto više tu je dvolitreni dizelski turbo motor snage 177 KS s 8-brzinskim automatskim mjenjačem, koji ubrzava od 0-100 km/h za 9,5 sekundi, uz krajnu brzinu od 211 km/h.

Zahvaljujući laganoj konstrukciji i dinamičnoj šasiji, Opelovi inženjeri značajno su smanjili ograničenja koja su karakteristična SUV modelima zbog njihove veličine i oblika u pogledu dinamike vožnje. Grandland X, pogotovo s ovim motorom, nije ni zamišljen kao neka jurilica u zavojima. No može mu se priznati da je prilično zabavan u vožnji, a niti bočni otkloni nisu toliko veliki da bi bili neugodni u vožnji, čak štoviše, ukoliko idete na duži put biti ćete odmorni i svježi i poslije nekoliko sati sjedenja i puno prevaljenih kilometara. Ovaj SUV zadovoljiti će mnoge ukuse bez obzira radi li se o obiteljima s puno prtljage, poslovnim ljudima ili rekreativcima s potrebom za utovarnim prostorom jer Grandland X uspijeva pomiriti mnoge zahtjeve i dovesti sve pod jedan krov.

Za kraj, cijena Opel Grandlanda X s klasičnim pogonom kreće se od modela Selection 1.2 Turbo Start/Stop 130 KS sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem po 161.266 kn, do Ultimate 2.0 Dizel Start/Stop 177 KS s 8-brzinskim automatskim mjenjačem po 262.844 kuna. Naša testna verzija Grandland X Ultimate 1.5D 130 MT6 s opcijskom bojom stoji sa svim davanjima 236.121 kn.

  • +24
Opel Grandland X Ultimate 1.5D 130 MT6 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.