test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Opel Corsu 1.5D; spretna i okretna u gradu, uvjerljiva na autocesti

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6 snage je 102 KS i koristi šestbrzinski ručni mjenjač

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6 snage je 102 KS i koristi šestbrzinski ručni mjenjač

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Mnogi od onih koji još nisu imali priliku voziti novu Corsu, ali još više onih koji su nekada vozili prethodne generacije Corse, svakako će biti pod dojmom nove Corse, jer ovo je sada potpuno drugačiji automobil

Sada je prošlo već nešto više od sedam mjeseci kako je jedan od najpopularnijih malih automobila B-segmenta u povijesti autoindustrije ušetao u naše živote, i ne možemo reći da smo ga se zasitili, već naprotiv svaki novi susret nas dodatno razveseli. Naravno, riječ je o šestoj generaciji Opel Corse kodne oznake F, koju smo prvi puta uživo upoznali na hrvatskoj prezentaciji u prosincu prošle godine. I već smo onda rekli kako mislimo da se radi o najboljoj Corsi ikada.

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Što se tiče motora s unutarnjim izgaranjem, Corsa se može pohvaliti s benzinskim i dizelskim motorima snage od 55 kW (75 KS) do 96 kW (130 KS). U vožnji smo tada na premijeri isprobali tri izvedbe motora, prva je benzinska izvedba 1.2 Turbo (100 KS), pa 1.2 Turbo (130 KS) te 1.5 Diesel Turbo (102 KS). U međuvremenu je na tržište stigla i potpuno električna izvedba Corsa-e, s kojom Opel odlučio konačno otvoriti i poglavlje električne mobilnosti u svojoj povijesti.

Potom smo na jednotjednom testu imali Opel Corsu GS Line 1.2 Turbo 100 AT8, a radilo se o modelu s trocilindričnim benzinskim turbo motorom i izravnim ubrizgavanjem, zapremine 1,2 litre. Taj posve aluminijski motor omogućuje snagu od 100 KS (74 kW), a bio je uparen s automatskim 8-brzinskim mjenjačem. Sada je odabir pao na dizelsku verziju snage 102 KS i šestbrzinskim ručnim mjenjačem oznake Corsa Elegance D1.5 DT MT6.

Dimenzije, konstrukcija i vanjski dzajn

Radi se o peterovratnoj hatchback izvedbi, čije su dimenzije sljedeće: dužina 4060 mm (+ 39 mm u odnosu na prošlu generaciju), širina 1745 mm (- 1 mm), visina 1433 mm (- 48 mm), međuosovinski razmak 2538 mm (+ 28 mm). Što se tiče prtljažnika, njegova je širina 1018 mm (+ 74 mm), dok mu je volumen 309 litara (+ 24 l) prema standardu ISO 3832, a kada se preklope i nasloni stražnjih sjedala raste do 1081 litre. Naša testna 1.5D izvedba je teška 1165 kg (masa praznog vozila uključujući i vozača), dok je korisna nosivost 495 litara. Promjer felgi je 16 cola, a dimenzije guma su na našoj testnoj verziji 195/55R16 (indeks nosivosti/indeks brzine je 87H) s ljetnim gumama Continental EcoContact 6.

Opel Corsa - PSA modularna platforma (Common Modular Platform ili CMP)

Opel Corsa - PSA modularna platforma (Common Modular Platform ili CMP)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Nova Corsa koristi Multi-Energy Concept, odnosno konstruirana je na zajedničkoj PSA modularnoj platformi (Common Modular Platform ili CMP), kao i novi Peugeot 208 ili DS3 Crossback, a ova je platforma posebna po tome što se koristi kao osnova i za električni pogon, ali i za konvencionalne motore s unutarnjim izgaranjem. Odličnim voznim dinamičkim karakteristikama doprinosi i lagani dizajn njezine konstrukcije. Najlakša verzija modela nove generacije čak je lakša i od magične granice od 1000 kilograma. Masa peterovratne verzije bez vozača iznosi svega 980 kg. U usporedbi s prethodnim modelom ta je modelska varijanta korisnih 108 kg lakša. To je ušteda u masi od oko 10 posto usprkos činjenici da je novi model slične dužine kao i prethodna generacija. Sama temeljna konstrukcija karoserije je oko 40 kg lakša, a vrlo kompaktni trocilindrični motori imaju oko 15 kg manje od četverocilindričnih agregata prethodne generacije. Aluminijski poklopac motora također štedi 2,4 kg u usporedbi s manjim poklopcem motora prethodnog modela načinjenim od čelika. I sjedala su stavljena na dijetu: optimizirana struktura sjedala štedi dodatnih 10 kg.

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

O vanjskom dizajnu nove Corse ne treba trošiti previše riječi, dovoljno je pogledati slike naše testne verzije; briljantna bijela boja (doplatna) i crni krov sjajna su kombinacija. Tu su i crni okviri prozora, vanjski retrovizori, gornji dio stražnjeg C-stupa, a ta traka crne boje u nastavku se spušta preko naglašenog stražnjeg krovnog spojlera s okomitim potpornjima, kao i prednja i stražnja svjetla s crnim obrubom. Standardni paket u opremi Elegance za dinamični izgled uključuje sportsku masku sprijeda, spuštenu prednju rešetku, pokrov radara, LED prednja svjetla za maglu u crnom trapezoidnom okružju posebno se ističu na bijeloj podlozi prednjeg kraja. Tu je opcijski paket za stil, crni, koji uključuje: crni krov (dvobojna izvedba ukljucujuci A-stup), zatamnjene diskrecijske stražnje prozore i stražnje staklo, dok su prednji bočni prozori s apsorpcijom sunčevog svjetla. Ako opcijska bijela boja nosi oznaku 'briljantna', onda se za ukupan dojam vanjskog izgleda doista bez zadrške može reći da je – briljantan, bez navodnika!

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

U novoj Opel Corsi ugrađene su nove tehnologije i pomoćni sustavi koji su karakteristični za vozila viših klasa. I to se vidi iz svakog detalja. Naša testna verzija je imala standardni 'Paket Sight & Light', koji uključuje sustav brisača vjetrobrana (impulsni, osjetljiv na vlagu), automatsko upravljanje prednjim svjetlima, elektrokromatski unutarnji retrovizor. Tu je i dodatna oprema u vidu izvanrednih prednjih IntelliLux LED® Matrix svjetala s LED dnevnim svjetlima (DRL - Daytime Running Lamp). Ova prilagodljiva prednja svjetla ne zasljepljuju vozače koji vam dolaze ususret, ali niti one u vozilima ispred, a koje Opel nudi prvi put u segmentu malih automobila. Osam LED elemenata kontrolira prednja kamera visoke razlučivosti najnovije generacije koja automatski i neprestano prilagođava svjetlosni snop trenutačnoj prometnoj situaciji i okruženju.

U serijskoj opremi razine Elegance uključen je i Paket NCAP: prepoznavanje prometnih znakova (napredniji sustav), upozorenje na umor vozača ('vrijeme za kavu': upozorenje za odmor nakon 2 sata vožnje), kočenje radi izbjegavanja i ublažavanja sudara pri malim brzinama, detekcija pješaka.

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Dodan je i opcijski Paket s kamerom za pregled straga: panoramska kamera s pregledom straga (180°), parkirni senzori (ultrazvučni), prednji i stražnji, električno podesivi vanjski retrovizori (električno preklapanje, grijani), upozorenje na bočni mrtvi kut. Tu je i opcijski Zimski paket: upravljač s ravnim donjim dijelom (koža, 3 kraka, koža s obrubom srebrne boje), IRC, tempomat i ograničenje brzine, grijanje prednjeg vozačkog i suvozačkog sjedala (3 stupnja), grijanje kola upravljača. I na kraju, tu su i aluminijske felge, 6.5J x 16 (Dizajn 2, 4 dvostruka kraka 'Hurrican', sjajne crne).

Nadalje, tu je pomoć pri držanju prometne trake koji ima svoju premijeru s Corsom. Ako sustav prepozna nenamjeran izlazak iz vozne trake, upozorava o tome vozača bljeskanjem i blagom korekcijom upravljača. Tu je i standardni sustav za detekciju niskog tlaka u gumama (DDS+), komplet za popravak guma umjesto rezervnog kotača te pomoć pri kretanju na uzbrdici. Doista je pohvalna razina razina aktivne i pasivne sigurnosti koja je prisutna u našem testnom vozilu, i zapravo će vam trebati neko vrijeme da se upoznate sa svim ovim sustavima.

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost kabine

U naštoj testnoj verziji Elegance opreme unutrašnjost nije toliko sportski uređena kao u testiranoj GS Line razini, ali je i naša izvedba prilično lijepo uređena, odmjerena i uz kvalitetne materijale obloga kabine. Sjedala su lijepo profilirana i izrađena prikladnoj u kombinaciji tkanine i kože, koja se mogu podesiti u 6 smjerova.

Općenito, unutrašnje uređenje je prilično efektno s nadzornom pločom kojom dominiraju sivo-crni tonovi, a tu je potpuno digitalni instrumentni vozački sklop u boji. Malo će vas zbuniti na prvu, jer je potpuno drugačiji od onog u GS Line izvedbi, koji je bio kombinacija analogno-digitalnih instrumenata s crnom podlogom i crvenim kazaljkama. Ono što smo zamjerili u prehodno testiranoj sportskoj izvedbi, a to je bio izostanak zatvorene kutije na središnjoj konzoli, u verziji Elegance je ona prisutna i rekli bismo primjerena ovoj izvedbi. Ona koristi kao spremište sitnijih potrepština, ali i kao naslon za ruku vozača i suvozača. Nedostaje i zatvoreni prostor ispred samog mjenjača, neposredno ispod praktično riješene kontrole klime.

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Svakako treba spomenuti da su vozači i putnici u novoj Corsi dobro povezani i zabavljeni zahvaljujući opcijskim informacijsko-multimedijalnim sustavom, koji se satoji od središnje postavljenog dodirnog zaslona u boji dijagonale 17,8 cm (7 inča) i Mirrorlink funkcije, s ugrađenom navigacijom (NAC). Tu je i audio sustav sa 6 zvučnika (2 zvučnika u prednjim vratima, 2x tweeter sprijeda, 2x širokopojasni u stražnjim vratima), digitalni audiosustav DAB, DAB+ i DMB, 1 USB sprijeda, (tip A: podatkovna veza), u prednjoj konzoli.

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Mjesta ima dovoljno i za petero odraslih, no u tom slučaju će se više osobe ipak morati malo žrtvovati i pomaknuti prema naprijed. Naravno, riječ je o malenom vozilu B-segmenta, pa u samom startu nemojte očekivati previše. I za kraj, tu je i ambijentalna rasvjeta u kabini, kao i serijski ugrađeni prednji zračni jastuci za vozača i suvozača, bočni, zaštita zdjelice i prsnog koša, ugradeni u vozačko i suvozačko sjedalo; krovni.

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Turbodizelski 1.5D motor

Naš testni model imao 1.5 Dizel Start/Stop verziju četverocilindričnog motora obujma 1499 cm³. Njegova snaga je 102 KS (75 kW), a najveći okretni moment 250 Nm pri 1750 okr/min. Ovaj turbo motor je uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, koji omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h u 10,2 sekundi, a krajnja brzina mu je 188 km/h. Naravno, radi se o poznatom PSA DV5 BlueHDI motoru. Prema Opelu prosječna potrošnja u kombiniranim uvjetima je 3,2–3,4 l/100 km, no prema WLTP-u je to ipak 4,0–4,5 l/100 km. Emisija CO2 u kombiniranoj vožnji je 85 g/km (NEDC) ili 117 - 105 g/km prema WILTP-u.

Za optimalan tretman ispušnih plinova tu je sustav za smanjenje emisija, koji čine pasivni katalizator oksidacije/apsorber NOx (dušikovi oksidi), ubrizgavač tekućine AdBlue, SCR katalizator i filtar za dizelske čestice čađe (DPF) grupiran u jednu kompaktnu jedinicu smještenu čim bliže motoru. Apsorber NOx funkcionira kao katalizator u slučaju hladnog pokretanja, smanjujući emisije NOx na temperaturama manjima od onih na kojima se aktivira SCR. U spremnik za AdBlue nove Corse stane 15 litara te tekućine.

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

U vožnji gradom Opel Corsa je prilično spretna i okretna, ubrzanja su joj dovoljno dobra, a ovjes primjeren gradskim prometnicama. Van grada, na regionalnim prometnicama naša se Corsa pokazala prilično uvjerljivom, kao i na otvorenoj prometnici, odnosno autocesti. Osjeti se krutost nove konstrukcije karoserije i platforme, što je svakako sjajna vijest, ali i njegovo sasvim solidno ubrzanje. Ovaj turbodizelski agregat i više je nego dovoljan za elastičnu i udobnu vožnju. Sve četiri disk kočnice odlično funkcioniraju i primjereno zaustavljaju našu Corsu u trenu. Mnogi od onih koji još nisu imali priliku voziti novu Corsu, ali još više onih koji su nekada vozili prethodne generacije Corse, svakako će biti pod dojmom nove Corse, jer ovo je sada potpuno drugačiji automobil. I to mislimo u pozitivnom smislu!

Za kraj, Corsa Edition D1.5DT MT6 kreće od 121.838 kn sa svim davanjima (PDV+PPMV), dok naša testna verzija Corsa Elegance D1.5 DT MT6 sa svom dodatnom opremom stoji 159.072 kn sa svim davanjima.

  • +22
  • +19

Opel Corsa Elegance D1.5 DT MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!