test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo MG ZS EV, odličan izbor za kupce koji traže svoje prvo električno vozilo

19.03.2023 u 17:35

Bionic
Reading

Britanski je What Car? prepoznao MG-ov kompaktni SUV s nultom emisijom kao fantastičnu opciju za kupce koji traže svoje prvo električno vozilo – opisujući ZS EV kao 'odličan način da se upustite u potpuno električni automobil'

Nakon što smo u veljači ove godine vozili ulazni model marke MG - ZS XCLE 1.0 A/T Luxury, s trocilindričnim benzinskim 1.0 T-GDI turbo motorom snage 111 KS, sada smo na svom testu imali i njegovu potpuno električnu verziju. Radi se o modelu MG ZS EV Comfort Standard Range. I, ako ste već pomislili da je riječ o prvoj verziji ZS-a s potpuno električnim pogonom, prevarili biste se. Naime, potpuno električna verzija ZS-a je imala svoj debi kao model EZS na kineskom Guangzhou Auto Showu 2018., s baterijom od 44,5 kWh i motorom smještenim naprijed koji proizvodi 105 kW (141 KS) ili 110 kW (148 KS) i 350 Nm okretnog momenta s pogonom na prednje kotače.

Da podsjetimo, kineski proizvođač automobila SAIC godine je 2010. preuzeo marku MG, i dok je službeni naziv u u zemlji sada vlasnika nekad legendarne britanske marke ostao EZS, električni je SUV MG-a za međunarodna tržišta službeno nazvan ZS EV.

U jesen 2021. u Europu je stigla facelift verzija MG ZS EV-a, a osim stilskih promjena, također je uz standardnu bateriju kapaciteta 50,3 kWh opremljen većom baterijom od 70 kWh.

MG ZS EV Comfort Standard Range Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Da je MG pogodio s potpuno električnom verzijom MG ZS EV govori i činjenica da je u Velikoj Britaniji, otkud izvorno i potječe marka MG, odnosno časopis What Car? u kategoriji Electric Car Awards drugu godinu zaredom proglašen 'Najboljim rabljenim malim SUV-om'.

Vodeća stručna publikacija u Velikoj Britaniji za kupnju automobila prepoznala je MG-ov kompaktni SUV s nultom emisijom kao fantastičnu opciju za kupce koji traže svoje prvo električno vozilo – opisujući ZS EV kao 'odličan način da se upustite u potpuno električni automobil'.

ZS EV pokazao se omiljenim među kupcima na tržištu novih i odobrenih rabljenih vozila od lansiranja, s dorađenim modelom Long Range lansiranim u studenom 2021. Automobil je prošle godine osvojio istu kategoriju 'Najbolje rabljeno malo električno vozilo', uz ostale nagrade za nove automobile tijekom 2022. godine.

Vanjski dizajn i dimenzije

Model ZS s benzinskim motorom se od potpuno električne verzije ZS EV razlikuje na prednjem kraju po tome što je heksagonalna prednja maska modela s motorom s unutarnjim izgaranjem zamijenjena sa zatvorenom maskom EV-a s poklopcem ispod kojeg se nalazi utičnica za punjenje strujom izmaknutim na desnu stranu od ponešto moderniziranog loga MG. Tu su i promjene na prednjem braniku, pa nema više maglenki, niti specifične za crossover/SUV vozila zaštite podvozja.

Ostala su automatska dvofunkcijska LED prednja svjetla ‘Silverstone’ koja kombiniraju 21 LED jedinicu, LED dnevna svjetla te stražnja 'Phantom' LED stražnja svjetla kao na modelu ZS s benzinskim motorom.

Straga, ZS EV izgleda još i modernije, jer nema donjeg dijela specifičnog za modele s klasičnim motorom s ispušnim cijevima, niti stražnje zaštitne ploče podvozja, već pojednostavljeni donji difurzor koji sugerira da je riječ o potpuno električnoj verziji ZS-a.

Promotrimo li vozilo s boka, MG ZS EV je dobio moderne, novodizajnirane aerodinamične 17-colne aluminijske naplatke s aerodinamičnim djlomičnim poklopcima, s istim dimenzijama guma kao i benzinski ZS: 215/55R17. Naš je testni ZS EV imao zimske gume Hankook Winter i*cept RS3.

Model ZS i ZS EV su uglavnom identičnih vanjskih dimenzija: duljina 4323 mm, širina 1809 mm (s retrovizorima 2048 mm), visina 1649 mm sa krovnim šinama, međuosovinski razmak 2581 mm, visina od podloge 161 mm.

Što se prtljažnika tiče, njegov je volumen ostaje isti kao na benzinskoj verziji: 448 l, a kad se preklope stražnja sjedala (omjer 60/40) raste do 1166 l. Treba reći i da se podnica prtljažnika može postaviti u dvije razine, a naš je testni model imao set za popravak gume s kompresorom umjesto klasičnog rezervnog kotača. Težina našeg testnog modela je 1620 kg, a može vuči i prikolicu težine 500 kg (sa i bez kočnice).

Treba reći i da MG ZS EV-, kakvog smo imali na testu, odlično pristoji Dover White bijela boja karoserije.

Unutrašnjost

Naš testni MG ZS EV, Comfort razine opreme, djeluje kao i benzinski ZS, prilično moderno. Primjetan je moderan dizajn armaturne ploče s više mekanih materijala nego ikad prije, završenih detaljnim šavovima. Umjesto kože kod ZS-a, sada smo u ZS EV-u imali sjedala od tkanine zanimljivog uzorka s crvenim prošivima, koja su lijepo profilirana. Vozačko sjedalo je ručno podesivo po visini, i oba su grijana.

Kolo volana je trokrako sportsko s mnogobrojnim korisnim funkcijama na vodoravnim krakovima. Ono što nas je malo zasmetalo, kao i kod ZS-a je to što je sam volan na dodir prilično plastičan i relativno tvrd. Osim toga volan je podesiv samo po visini, a ne i po dubini.

Potpuno digitalni vozački instrument od 7" prikazuje sve informacije koje trebate na futurističkom zaslonu u stilu naočala, a središnji infotainment 10,1-inčni plutajući zaslon u boji osjetljiv na dodir je sasvim lijepo funkcionalan. Ovaj zaslon ima velikodušan kut gledanja od 170° i lako se čita čak i na jakom suncu.

Opremljen je s DAB radiom, Bluetooth telefonom i streamingom glazbe, Android AutoTM i Apple CarPlayTM. Sada je tu i dojmljiv grafički prikaz specifičan za potpuno električno vozilo, s postavkama punjenja i pražnjenja.

Niz modernih tipki klavira raspoređen je ispod plutajućeg zaslona u boji osjetljivog na dodir, što omogućuje jednostavan pristup klimatizacijskom uređaju i drugim kontrolama udobnosti. Tu je i novi infootainment sustav iSmart uz mogućnost glasovne kontrole, informacija o prometu, vremensku prognozu ili ažuriranje sustava bežično preko 'over-the-air' načina prijenosa podataka.

Testni MG ZS EV ima okretnu sklopku birača smjera kretanja s postavkama R, N i D, električnu parkirnu kočnica s funkcijom Auto-Hold. Tu su i tipke ispred okretne sklopke za izbor načina vožnje MODE, KERS i BATTERY.

Što se prostora u kabini tiče, ZS EV ima jedan od najvelikodušnijih kapaciteta za ramena, noge i glavu u svom segmentu te nudi udobno iskustvo putovanja za vozača i putnike – pružajući oko 55 mm dodatnog prostora za ramena straga i 80 mm prostora za glavu straga od prosjeka segmenta. Ipak, ne smijemo zaboraviti da se radi o subkompaktnom crossoveru B-segmenta.

  • +63
MG ZS EV Comfort Standard Range Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sigurnosni sustavi

Naša verzija ZS EV-a je opremljena gotovo svime onime čime MG za ovaj model raspolaže. MG Pilot napredni sustav pomoći vozaču tako nudi sljedeće sustave: Aktivno kočenje u nuždi s detekcijom pješaka i bicikla, Lane Keep Assist sa sustavom upozorenja na napuštanje trake, Pomoć u prometnim gužvama, Inteligentna pomoć za ograničenje brzine, Inteligentna pomoć za duga svjetla te Adaptivni tempomat.

Tu su i sljedeći sustavi: Detekcija mrtvog kuta, ABS i EBD, ISOFIX sustav na stražnjim sjedalima (x2), Prednji bočni zračni jastuci, Prednji zračni jastuci za vozača i suvozača, Prekidač za deaktiviranje suvozačevog zračnog jastuka, Bočne zračne zavjese, Sustav aktivne zaštite od prevrtanja, Sustav nadzora tlaka u gumama (TPMS), ESP, Pomoć pri kretanju na uzbrdici, Sustav za pomoć pri naglom kočenju (EBA), Upozorenje za upotrebu sigurnosnog pojasa vozača, Upozorenje za upotrebu sigurnosnih pojaseva za prednja i stražnja sjedala, Prednji sigurnosni pojas (u 3 točke sa zatezačem i ograničivačem opterećenja), Prednji sigurnosni pojasevi podesivi po visini, Alarm i imobilizator motora.

Naravno, ZS EV je još 2019. s prethodnom verzijom na Euro NCAP testiranjima osvojio pet zvjezdica za sigurnost.

Euro NCAP Crash & Safety Tests MG ZS EV (2019.) Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Električni pogonski sklop i punjenje

Rekli smo već, naš je testni model MG ZS EV imao standardni domet sbaterijom od 50,3 kWh, a kao takav se sastoji od prednjeg elektromotora snage 130 kW (177 KS), okretnog momenta od 280 Nm, s pogonom na prednja dva kotača.

Iako je ovo relativno velika snaga pogona, ZS EV možda ne ubrzava munjevito. No brojke su sasvim zadovoljavajuće: ubrzanje od 0 do 100 km/h je 8,6 s (od 0 do 50 km/h u 3,6 s), a krajnja brzina ograničena na 175 km/h. Proizvođač deklarira domet u mješovitim uvjetima (WLTP) s jednim punjenjem od 320 km, no to naravno ovisi o mnogim faktorima. Isto tako prosječna potrošnja mu je (WLTP) 17,3 kWh/100 km.

Što se punjenja tiče, naš testni model ZS EV-a se ugrađenim punjačem (AC) od 6,6/11 kW za otprilike 8 sati. Na brzom DC punjaču od 50 kW se od razine stanja napunjenosti baterije 5-80 posto napuni za 54 min, a na DC punjaču od 100 kW se uz istu razinu napunjenosti napuni za 36 min.

Nadalje, preko već spomenute aplikacije MG iSmart možete unaprijed pokrenuti i sustav kontrole klime za hlađenje ili grijanje automobila, kao i zakazati punjenje baterije.

Praktična funkcija obrnutog punjenja V2L (od vozila do tereta) proširuje korisnost baterije. Spojite vanjske uređaje poput električnog roštilja, rashladne kutije ili e-bicikla i napajajte ih iz vlastitog akumulatora automobila. To je kao da imate vlastitu prijenosnu elektranu.

Za kraj, naš testni MG ZS EV Comfort Standard Range stoji 31.400 eura, a u toj cijeni nisu uključeni državni poticaji za električna vozila od 9291 eura. I da, MG za ZS EV daje tvorničko jamstvo od 7 godina ili 150.000 km.