test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Mazdu CX-5 G165 Challenge: Lijep, kvalitetan i po cijeni prihvatljiv obiteljski SUV

24.04.2021 u 10:17

Bionic
Reading

Reputacija nekog modela među ljubiteljima ovakvog tipa vozila uobičajeno se gradi dugim nizom godina provedenih na cesti, a Mazda CX-5 nedvojbeno jest model koji jako dobro kotira ne samo na našem tržištu

Na svom uobičajenom jednotjednom testu imali smo Mazdu CX-5, srednje veliki obiteljski crossover/SUV model, odnosno njegovu verziju Mazda CX-5 G165 Challenge. Za ovo vozilo mogli bismo reći da je gotovo ulazni model u svijet poželjnih obiteljskih automobila, kolokvijalno zvanih urbani terenci.

Reputacija nekog modela među ljubiteljima ovakvog tipa vozila uobičajeno se gradi dugim nizom godina provedenih na cesti, a Mazda CX-5 nedvojbeno jest model koji jako dobro kotira ne samo na našem tržištu. Da, za ovaj model doista možemo reći i da je globalni model, koji predstavlja oko 35 posto godišnje prodaje tvrtke. Zaključno s mjesecom siječnjem ove godine je od 2012. u Europi prodano 490.870 jedinica, a ukupno oko 3.190.000 u 130 zemalja svijeta. Globalno gledano, CX-5 ostaje Mazdin najprodavaniji model.

Pri samom spomenu modela CX-5 pomislili biste da je na tržištu i dulje od jednog desetljeća. No prva generacija Mazda CX-5 se pojavila tek 2012. godine, a Mazdina oznaka CX njihove SUV obitelji je tek ponešto starija i seže samo koju godinu ranije, u 2006. Tada je japanski proizvođač, koji je prošle godine proslavio svoji prvih 100 godina postojanja, na tržište izbacio nešto veće crossover/SUV modele CX-7 i CX-9. I dok je preko 5 metara dugi CX-9 i dalje jako dobro prihvaćen prvenstveno na sjevernoameričkom tržištu, tridesetak centimetara kraći CX-7 je svoje mjesto 2012. godine prepustio modelu CX-5 dugom 4550 mm. Autor ovog teksta je svojedobno vozio i ova dva najveća Mazdina modela, a u međuvremenu je odluka Mazde da upravo CX-5 zamijeni sedmicu pokazala se kao odličan poslovni potez.

Mazda CX-5 G165 Challenge Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Prije svega originalni CX-5 iz 2012. je bila prva Mazda koja je imala i dizajn Kodo i tehnologiju Skyactiv, čime je postavio nove dinamičke standarde, mijenjajući percepciju koliko bi kompaktni SUV mogao biti privlačan. Bilo bi iluzorno očekivati da bi prva generacija CX-5 uspješno trajala dulje od uobičajenih pet godina na tržištu, pa je 2017. CX-5 kao model ušao u svoju drugu generaciju, a Mazdini su inženjeri isporučili SUV koji je dizajnersku i inženjersku filozofiju automobila i vozača kao Jinba Ittai podigao na višu razinu. Popraćen uvođenjem G-Vectoring Control (GVC), prve od Mazdinih tehnologija Skyactiv-Vehicle Dynamic, postao je ugodniji, profinjeniji i brži.

Prošle godine je i ovaj model doživio promjene, koje uključuju nadogradnje iz 2019., kada se Mazda usredotočila na dva ključna područja - kvalitetu kabine i voznu dinamiku. Čak i Mazda navodi da je druga generacija od 2017. godine do sredine prošle godine doživjela čak tri osvježenja (facelifta). Dakle, svake godine nešto novog.

Japanski proizvođač je tako postigao ovaj model 'oštrijim i boljim za vožnju nego ikad prije', a za 2020. su fokus usmjerili na poboljšanja i nadogradnje na vanjskom i unutrašnjem dizajnu, pogonske sklopove, dinamiku vožnje na cesti i izvan nje, NVH performanse (Noise, Vibration, Harshness) i sigurnosne tehnologije i-Activsense, ojačavajući svoj status 'modernog, produhovljenog i inteligentnog vozila' koje kupcima SUV-a nudi istinsko zadovoljstvo vožnje.

  • +48
Mazda CX-5 G165 Challenge Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vanjski dizajn i dimenzije

Ljepota i kvaliteta dinamičnih oblika karoserije CX-5 predstavljaju zreli, elegantni Kodo dizajn. CX-5 poput ostalih CX modela krasi lijepo oblikovani prednji kraj s velikom maskom hladnjaka i tankim prednjim LED svjetlima. Ova kombinacija izgleda jako dojmljivo, a prednja hauba je uokvirena i ne doseže do vrha vozila te je blago profilirana i naizgled gotovo jednostavna.

Dojmu jednog SUV vozila doprinose crni plastični dodaci na blatobranima koji su lijepo uklopljeni u dizajn bočnih linija. Time je ovo vozilo dobilo naglašenu dozu robusnosti. Stražnji kraj, za razliku od modela CX-30 koji smo prethodno testirali, ima stražnji branik u boji karoserije, a tek njegov donji dio je izrađen od crne plastične obloge.

Vizualno, na bijeloj boji karoserije tako stražnja peta vrata izgledaju velika, a bijeli krovni spojler s okomitim crnim krilima i tamno tonirana stražnja svjetla lijepo se uklapaju u ovu čistu bjelinu. Linija krova ne lomi se naglo prema stražnjem kraju i time se ne narušava visina stropne linije za odrasle putnike u stražnjem redu kabine. Ovime ovaj SUV djeluje moćno, a tek stražnji krovni spojler lomi nešto oštrije liniju krova, čime se dobilo na sportskoj silueti cijelog vozila.

CX-5 je svojom duljinom od 4550 mm najveći Mazdin crossover/SUV model na hrvatskom i općenito europskom tržištu, a pored njega su trenutno aktualni i manji modeli: CX-3 (duljina 4275 mm), CX-30 (duljina 4395 mm), ali i potpuno električni model MX-30 (duljina 4395 mm).

CX-5 je sljedećih dimenzija: duljina 4550 mm, širina 1840 mm (s otvorenim retrovizorima 2115 mm), visina 1675 mm (sa 17-colnim kotačima), međuosovinski razmak 2700 mm, visina od podloge 192 mm (sa 17-colnim kotačima). Težina našeg testnog modela uključujući vozača (75 kg) je od 1411 do 1477 kg, u ovisnosti o opremi. Volumen prtljažnika je (prema VDA), uključujući prostor ispod podnice (obujam prtljažnika do linije prozora) 506 l, a s preklopljenim stražnjim sjedalima raste do 1377 litara.

Naš je testni model imao 17-colne alu felge sa zimskim gumama Toyo Snowprox S954 SUV dimenzija 225/65R17.

Dizajn interijera

Kao i u svim modernim Mazdinim modelima, i kabina CX-5 je dojmljivo lijepo uređena, rekli bismo ne pretjerano nametljivo nabacana mnogim bespotrebnim detaljima. Usredotočenost na udobnost, kvalitetu, dizajn i funkcionalnost kabine Mazde CX-5 omogućuje putnicima ugodan osjećaj. Arhitektura kabine dizajnirana je tako da stvori inteligentno konfiguriran raspored kokpita za vozača, a sve glavne komande i instrumenti ergonomski su raspoređeni oko središnjeg dijela kabine – kola volana.

Za 2020. je povećana i veličina zaslona Mazda Connect na nadzornoj ploči na 8 inča kako bi se omogućili veći i jasniji tekstovi i ikone navigacijskog sustava i povećani prikaz monitora od 360 stupnjeva. Novoj funkciji prikaza dodan je monitor za potrošnju goriva Mazda Connect koji omogućuje vozačima da u stvarnom vremenu provjere stanje sustava za deaktiviranje cilindara. Ipak, bez obzira na potpunu funkcionalnost, ovaj je zaslon ipak nešto manji od mnogobrojnih rješenja koje danas viđamo u nekim drugim modelima.

Ako ste ljubitelj potpuno digitalnih vozačkih instrumenata u Mazdi CX-5 to nećete naći, jer je tu riječ više o klasičnom pristupu s dva okrugla analogna instrumenta; obrtomjera (s digitalnim prikazom stupnja prijenosa) i brzinomjera. Treći okrugli pokazivač je zapravo digitalni zaslon s korisnim podacima o vožnji poput prosječne potrošnje, ukupne kilometraže vozila, prevaljenog odsječka, ekonomičnosti vožnje, razine goriva, vanjske temperature ili npr. upozorenje na otvorena vrata u boji. Ništa pretjerano, ali vrlo funkcionalno.

Ambijent unutrašnjosti CX-5 poboljšan je novom visokokvalitetnom LED rasvjetom na nadglavnu konzolu, središnje svjetlo kabine i svjetlo prtljažnog prostora, sada kao standardnom ​​opremom u cijeloj paleti modela.

Nova sjedala lijepo su profilirana, a sam dizajn materijala sjedala djeluje moderno. Kožom presvučeno karakteristično Mazdino kolo volana je ugodno, kao i ručica mjenjača isto tako obučena u kožu.

Mjesta u kabini ima dovoljno za petero odraslih osoba, osim što će osoba u sredini stražnjeg reda sjediti na ipak donekle pomoćnom sjedalu. To nije ništa negativno, jer takvo rješenje stražnjeg reda sjedala uostalom ima i većina drugih modela automobila.

Motor Skyactiv-G 165

Mazdu CX-5 pokreću po dva benzinska i dizelska Skyactiv motora, s Mazdinim 6-brzinskim ručnim Skyactiv-MT ili 6-brzinskim automatskim mjenjačem Skyactiv-Drive i najnovija generacija Mazdinog inteligentnog i-Activ pogona na sva četiri kotača (AWD).

Unutar ovog raspona, Skyactiv-G 2,0-litreni benzinski motor snage 165 KS (121 kW) dostupan je s ručnim ili automatskim mjenjačem i izborom prednjeg ili pogona na sve kotače. Naš je testni model imao ručni mjenjač s pogonom na prednja dva kotača. Što se samog motora tiče riječ je o četverocilidričnom agregatu s prirodnim usisom obujma 1998 cm³, najvećeg okretnog momenta od 213 Nm pri 4000 okr./min. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 10,3 sekundi, a krajnja brzina 201 km/h.

Novost u verziji ovog pogona s ručnim mjenjačem jest to što je sada opremljen s funkcijom deaktivacije cilindara. Ova funkcija isključuje dva od četiri cilindra motora u situacijama pri laganom opterećenju, poput krstarenja stalnom brzinom. Zatvaranje cilindara 1 i 4 na ovaj način smanjuje gubitak crpke i mehanički otpor. Volumen usisa zraka, količina ubrizgavanja goriva i vrijeme paljenja precizno se kontroliraju kako bi se motor mogao nesmetano prebacivati ​​između rada s dva cilindra i četiri cilindra, te smanjiti potrošnju goriva i emisiju CO₂.

Da bi se postigla optimalna potrošnja goriva i zadovoljstvo u vožnji, prebacivanje između dvo- i četverocilindričnog rada izuzetno je glatko. Budući da je vozaču teško znati koliko se cilindara u određenom trenutku koristi, funkcija za prikaz deaktivacije cilindra na monitoru učinkovitosti potrošnje goriva Mazda Connect koristi grafiku kako bi vozača obavijestio koji od tri načina se trenutno koristi: prekid dotoka goriva u 4 cilindra, isključenje 2 cilindra ili vožnja s 4 cilindra. Ovaj zaslon vozačima pruža razumijevanje statusa deaktivacije cilindra kako bi bolje uživali u vožnji ekonomične potrošnje goriva.

Mazda navodi prosječnu potrošnju goriva u kombiniranim uvjetima 6,7-6,8 l/100 km (WLTP), a prosječnu emisiju CO₂ u kombiniranim uvjetima 152-154 g/km (WLTP).

Dinamika vožnje

Svaka uzastopna generacija CX-5 koristila je poboljšanja karoserije, MacPherson prednjeg ovjesa i multi-link stražnjeg ovjesa, upravljača i kočnica kako bi se dodatno poboljšala stabilnost upravljanja po čemu je CX-5 oduvijek bio poznat.

U modelu za 2020., fokus dinamike vožnje proširen je na poboljšanje kvalitete osjećaja vožnje kroz poboljšanje NVH karakteristika kabine. U potrazi za kvalitetnijom unutrašnjošću, Mazdini su se inženjeri usredotočili na razliku u količini šumova na cesti prilikom prelaska s grube cestovne površine na glatku cestovnu površinu.

Cestovna buka koja se prenosi u unutrašnjost vozila sastoji se od dvije vrste - buka koja izravno dopire do ušiju putnika, i buka koja se odražava u unutrašnjosti vozila prije nego što dospije do ušiju putnika. Kako bi se smanjio ovaj odbijeni zvuk, promijenjeni su materijali korišteni u filmu šestoslojne obloge koja je pričvršćena na unutrašnjost krova. Smanjivanjem otpora protoka zraka filma, apsorpcija nižih frekvencija poboljšana je za oko 10 posto, čime je moguće brzo apsorbirati šum ceste koji ulazi u kabinu.

Osjećaj vožnje poboljšan je dodavanjem dinamičkog amortizera upravljačkom sustavu modela s benzinskim motorom, koji djeluje kao mjera protiv vibracija.

Novi gumeni spoj između zračnog jastuka i upravljača učinkovito smanjuje vibracije niske frekvencije između 25 i 100 Hz koje se prenose s površine ceste. Smanjenjem broja takvih vibracija koje od guma do ovjesa, karoserije i osovine upravljača dopiru do ruku koje drže volan, postiže se kvalitetniji osjećaj vožnje.

Sigurnost

Model CX-5 oduvijek je bio opremljen sveobuhvatnim asortimanom naprednih Mazdinih i-Activsense sigurnosnim tehnologijama za podršku vozaču koje pružaju vodeće u klasi aktivne sigurnosne performanse. Za 2020. godinu, ažurirana verzija CX-5-ove napredne Smart City Brake Support (Advanced SCBS) prvi put uključuje detekciju pješaka noću.

Napredni SCBS sustav koristi prednju kameru za otkrivanje vozila i pješaka ispred i pomaže u izbjegavanju sudara ili ublažavanju štete u slučaju da se dogodi. Sustav može otkriti vozila pri brzinama od 4 do 80 km/h, a pješake pri 10 do 80 km/h. Ovo poboljšanje sustava dodaje mogućnost otkrivanja pješaka noću i proširuje raspon uvjeta u kojima je sustav učinkovit.

Pružajući vozačima više sigurnosti tijekom vožnje u malo mračnijim uvjetima oko zalaska sunca, postavke automatskog prednjeg svjetla su izmijenjene tako da se svjetla uključuju kad svjetlo vani odgovara onom 30 minuta prije zalaska sunca - otprilike 2000 luksa. Uključivanje svjetla ranije omogućuje pješacima i drugim automobilima da lakše uoče automobil i na taj način pomažu u sprječavanju nezgoda prije nego što one i nastanu.

Naš testni model CX-5 G165 Challenge tako serijski ima ugrađene sljedeće sustave: Inteligentni sustav automatskog kočenja pred preprekom u gradskoj vožnji (SCBS); Sustav nadzora tlaka u gumama (TPMS); Napredni sustav nadzora mrtvih kutova (BSM); Pomoć pri kretanju na uzbrdici (HLA); Automatsko uključivanje dugih svjetala (HBC); Sustav zadržavanja u prometnom traku (LKA); Sustav upozorenja na nenamjerno napuštanje prometnog traka (LDWS).

Što reći o testnom CX-5?

Mazda CX-5 je pristojno veliki obiteljski crossover/SUV, kojeg krasi lijepi vanjski dizajn. Pažljivo promišljene zaobljene linije karoserije uspješno skrivaju njegove ipak velike dimenzije, a samo vozilo djeluje moderno koncipirano. U vozačkom smislu CX-5 je lijepo upravljiv, a zahvaljujući svojoj krutoj Skyactive strukturi i relativno tvrdom ovjesu vozilo lijepo leži na cesti. Motor snage 165 KS je snažan, ali ne i eksplozivan, i rekli bismo da se više radi o vozilu za ugodnu vožnju, bez nekih pretjerivanja.

Za kraj, što se cijena tiče Mazda CX-5 kreće od benzinskog modela CX-5 G165 Emotion s ručnim mjenjačem 186.725 kn, dizelski model CD150 Challenge kreće od 228.114 kn. Naš testni model CX-5 G165 Challenge kreće od 199.900 kn, a uz dodatnu opremu (Sustav za navigaciju: 4201 kn; Set tepiha 'Luxury': 615 kn; Kadica prtljažnika: 720 kn; Zaštitna folija stražnjeg odbojnika: 529 kn; Parkirni senzori Stražnji: 3297 kn; Komplet obvezne opreme: 191 kn; Zimske gume Toyo S954 SUV 225/65R17: 4.840 kn) stoji ukupno 214.294 kuna sa svim davanjima.