pemijera 9. ožujka

[FOTO/VIDEO] Ponovno rođenje ikone: Pokrenuto odbrojavanje za električni ID. Buzz

21.02.2022 u 15:12

Bionic
Reading

Potpuno električni Bulli stiže kao ID. Buzz (5-sjedala) i ID. Buzz Cargo (kombi), a visokonaponska litij-ionska baterija od 82 kWh (neto: 77 kWh) napaja elektromotor snage 150 kW (204 KS) koji je integriran u stražnju osovinu

Svjetska premijera konceptnog automobila ID. Buzza-a na Salonu automobila u Detroitu u siječnju 2017. izazvala je senzacionalan odjek diljem svijeta. Pozitivne povratne informacije omogućile su samo jednu odluku: konceptni automobil je morao biti prebačen u punu proizvodnju. Uslijedilo je pet godina intenzivnog razvoja.

Sada je došlo vrijeme: ID. Buzz – s električnim motorom koji mijenja igru ​​– je spreman. Volkswagen stoga aktivira odbrojavanje za dvostruku svjetsku premijeru: 9. ožujka, potpuno električni Bulli istovremeno će 'poletjeti bez emisija' kao ID. Buzz (5-sjedala) i ID. Buzz Cargo (kombi).

Volkswagen gospodarska vozila su izjavili kako trenutno prolaze kroz završnu fazu ispitivanja prototipova ID. Buzz-a. Upravo sada, pretprodukcijska flota obilazi Europu. Ovo su završne probne vožnje u svakodnevnim uvjetima između Barcelone, Pariza, Londona, Amsterdama, Kopenhagena, Hamburga i Hannovera.

Volkswagen ID.Buzz - Dinamičke snimke iz Španjolske Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Kai Grünitz, voditelj razvoja vozila u Volkswagen gospodarskim vozilima: 'Prije nego što počnemo s potpunom proizvodnjom ID. Buzz-a, ova konačna ispitivanja s vozilima koja praktički odgovaraju ultimativnoj specifikaciji pune proizvodnje daju nam neophodan doprinos za konačno fino ugađanje.'

Potpuno električni Bulli istovremeno stiže kao ID. Buzz (5-sjedala) i ID. Buzz Cargo (kombi) Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Izrazito novi dizajn, inspiriran kultnim T1

ID. Buzz prototipovi sada su tek malo prikriveni maskirnim bojama. Stoga postaje primjetno da su dizajneri rigorozno prenijeli stajling konceptnog automobila iz 2017. u verziju iz 2022. godine – sličnosti su neizostavne. Obje ID. Buzz verzije također se oslanjaju na stilske elemente legendarnog T1, originalnog Bullija. Ti elementi uključuju iznimno kratke prevjese karoserije vozila, maksimalno iskorištenje prostora uz minimalni otisak, klasičnu podjelu dizajna karoserije vozila na gornju i donju razinu, plus nepogrešivo lice s V-oblikom. I baš kao i originalni Bulli, ID. Buzz također ima pogon na stražnje kotače.

Unatoč svim poveznicama s velikom poviješću linije modela, avangardni ID. Buzz daje elektromotonom pogonu novo lice. Ono što je stvoreno je automobil bez premca, jer ID. Buzz se ne temelji na kompromisu multi-traction platforme, već je električni Bulli projektiran iz temelja. Obje verzije ID. Buzz-a, bilo da se radi o minibusu ili kombiju, pokazatelj je da su njihovi vlasnici donijeli inteligentnu odluku o mobilnosti, s kojom se i privatni i poslovni korisnici mogu suprotstaviti klimatskim promjenama.

MEB koncept omogućuje visok stupanj agilnosti

Što se tiče inženjeringa, nova linija modela temelji se na modularnom električnom pogonskom kompletu (MEB) grupe Volkswagen. Obje inačice ID. Buzz-a lansiraju se ove godine s visokonaponskom litij-ionskom baterijom koja daje bruto energetski sadržaj od 82 kWh (neto: 77 kWh). Baterija napaja elektromotor snage 150 kW (204 KS) koji je integriran u stražnju osovinu koju pokreće. Najveća brzina elektronički je ograničena na 145 km/h. Službeni podaci o rasponu još nisu dostupni. Zapravo, novi ID. Buzz je vrlo okretno vozilo. S jedne strane, električni motor razvija svoj maksimalni okretni moment od 310 Nm iz mirovanja, a s druge strane, ovim dinamičkim komponentama spaja karoserija vozila koja ima vrlo nisko težište, budući da se baterija nalazi dobro dolje u sendvič podu. Na temelju svog dizajna, ID. Buzz ima još jednu prednost: krug okretanja električnog Bullija je samo nešto više od 11 metara.

  • +35
Volkswagen ID. Buzz će imati svjetsku premijeru 9. ožujka 2022. Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Meiners

Maksimalno iskorištenje prostora i međuosovinski razmak poput T6.1

Volkswagen gospodarska vozila razvila je svestranu strukturu temeljenu na MEB-u koja omogućuje posebno širok spektar primjena: sa svojih pet sjedala, multivarijabilni ID. Buzz je jednako savršeno prilagođen za slobodno vrijeme kao i za poslovnu upotrebu. S ID. Buzz Cargo trosjedom, ultra-moderni kombi s nultim emisijama kreće. Ali to je tek početak. Tijekom nadolazeće godine portfelju će se dodati model s dužim međuosovinskim razmakom i odgovarajućim širim rasponom mogućnosti u unutrašnjosti.

Napomene o dimenzijama: Verzije ID. Buzz-a i ID. Buzz Cargo sa standardnim međuosovinskim razmakom (2988 mm) koji se lansira ove godine dug je samo 4712 mm. Usporedbe radi: međuosovinski razmak novog ID-a. Buzz je samo dva milimetra drugačiji od onog kod T6.1, koji, međutim, ima 4904 mm ukupne duljine. ID. Buzz tako nudi sličnu unutarnju duljinu, ali može koristiti manja parkirna mjesta. Autobus, koji je obilno opremljen staklom unaokolo, visok je 1937 mm; u slučaju kombija iznosi 1938 mm zbog neznatnih razlika u šasiji (T6.1: 1970 mm). Oba ID. Buzz vozila su široka 1985 mm (bez retrovizora); novi je model tako 81 mm širi od T6.1. S naplatcima u veličinama od 18 do 21 cola, nova linija modela radi na velikim kotačima (promjera 750 mm).

Puno prostora za ljude, prtljagu i posao

Zahvaljujući konceptu MEB koji štedi prostor, ID. Buzz i ID. Buzz Cargo nudi neobično dobro iskorištenje prostora. ID. Buzz s pet sjedala sa sobom nosi do 1121 litru prtljage čak i kada su sva mjesta zauzeta. Maksimalna nosivost ID. Buzz Carga, opremljen pregradnim zidom, ima preko 3,9 m³.

'Plug & Charge' i dvosmjerno punjenje

Pametna rješenja za punjenje: korištenje najnovijeg ID. softvera, linija modela će u budućnosti nuditi i funkciju 'Plug & Charge'. Koristeći ovu funkciju, ID. Buzz se autentificira na stanicama za brzo punjenje mnogih davatelja (DC – istosmjerna struja) putem priključka za punjenje, razmjenjujući s njim sve potrebne podatke na ovaj način - mnogo praktičniji aranžman. Postojat će još jedna nova značajka: dvosmjerno punjenje. Ova tehnologija otvara potpuno novi spektar mogućnosti. Jedan primjer: od sada će biti moguće pohraniti višak energije iz vlastitih solarnih panela u ID. Buzz-u i da ga navečer vrati u dom kako bi bio samostalan čak i bez sunca.

Ažuriranja putem zraka i inovativni sustavi pomoći

Sve u svemu, to je slučaj s ID. Buzz-om i za sve modele ID. obitelji da se ažuriranja softvera mogu preuzeti putem zraka. To uključuje ažuriranja infotainment sustava i ažuriranja vezana uz punjenje ili funkcije pomoći vozaču. Spektar sustava za pomoć vozaču uključuje inovativno međusobno povezane tehnologije kao što je nova funkcija 'Trained Parking' (automatsko manevriranje na parkirna mjesta i izlazak iz njih), 'Car2X' (upozorenja i upozorenja o opasnostima u lokalnoj blizini) i najnovija verzija 'Travel Asist' s korištenjem podataka prikupljenih u skupu; sustav olakšava naprijed i bočno navođenje na djelomično automatiziranoj osnovi u cijelom rasponu brzina.

Europsko lansiranje u rujnu

Izrada ID. Buzz-a počinje u prvoj polovici ove godine, a europsko lansiranje slijedi tek kratko vrijeme kasnije u jesen. ID. Buzz bi također trebao biti plasiran na tržište u SAD-u – bit će to povratak linije modela iz New Yorka u San Francisco, koji su željno iščekivali brojni američki obožavatelji.

Prva preteča ID. Buzz-a je debitirao prije 50 godina

ID. Buzz nije prvi Bulli s električnim pogonskim sustavom. Prije pedeset godina na sajmu u Hannoveru, Volkswagen je već pokazao T2 kao prvi prototip pokretan stražnjim električnim motorom. Maksimalni domet od 85 kilometara pokazao je, međutim, da je tehnologija baterija još uvijek daleko od prikladne za praktičnu upotrebu. Ali čak i tada, 1972., rođen je san: san o Bulliju bez emisija. 2022. to sada postaje stvarnost.