hibridi

[FOTO/VIDEO] Uzlazni trend tehnologija alternativnih pogona: Evo što kažu stručnjaci iz Seata o plug-in hibridima

  • Autor: Z.M.
  • Zadnja izmjena 04.01.2022 16:21
  • Objavljeno 04.01.2022 u 16:21
Seat Tarraco e-HYBRID je plug-in hibrid (PHEV)

Seat Tarraco e-HYBRID je plug-in hibrid (PHEV)

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Tri od svakih deset automobila prodanih u Europskoj uniji su hibridi, prema European Automobile Manufacturers Association, od kojih su najistaknutiji plug-in hibridi (PHEV)

Tri od svakih deset automobila koji se sada prodaju u Europskoj uniji su hibridi, prema najnovijim studijama koje je objavilo Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). Ujedinjujući 16 velikih proizvođača vozila u Europskoj uniji, brojke ACEA-e potvrđuju uzlazni trend tehnologija alternativnih pogona, od kojih su najistaknutiji plug-in hibridi (PHEV). Ova napredna tehnologija postavlja pitanja, a stručnjak iz Seat-a odgovara na najčešća postavljena od strane korisnika diljem Europe. U nastavku su često postavljana pitanja o hibridnim automobilima.

Seat Tarraco e-HYBRID

Seat Tarraco e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: Xavier Bonilla

Koliki je električni domet PHEV-a?

Rita Steves de Matos je administrativna pomoćnica koja razmišlja o kupnji plug-in hibrida. Živi u Portugalu, koji nudi porezne olakšice, ali Rita prvo želi znati koliki je raspon za PHEV. César Méndez, voditelj Hybrid R&D u Seat-u, ističe da je 'prednost PHEV-a to što ne ovise o motoru s unutarnjim izgaranjem kako bi baterija bila napunjena.'

Uzlazni trend tehnologija alternativnih pogona: Evo što kažu stručnjaci iz Seat-a o plug-in hibridima

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

'Ima utičnicu za punjenje koja jamči da će biti potpuno napunjen svakog jutra kada uđete u auto', dodaje. Na primjer, Seat Tarraco e-HYBRID ima električni domet od 49 kilometara. 'To je dovoljno da vas svakodnevno odvede tamo gdje želite ići u 100-postotnom električnom načinu rada', kaže César.

Jesu li plug-in hibridi prikladni za duga putovanja?

To je pitanje postavila voditeljica računa Aleksandra Rekas u Poljskoj, zemlji u kojoj je nedavno došlo do porasta interesa za plug-in hibride, s prodajom od 124,1 posto u trećem tromjesečju 2021. u odnosu na isto vrijeme prošle godine. 'Apsolutno', odgovara César, 'zahvaljujući učinkovitoj kombinaciji motora s unutarnjim izgaranjem i električnih motora, putovanja na srednje i velike udaljenosti mogu se preći bez ikakvih problema.' U slučaju modela Seat Tarraco e-HYBRID i učinkovitu kombinaciju njegova dva motora, ukupni domet je 730 kilometara.

Seat Tarraco e-HYBRID

Seat Tarraco e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: Xavier Bonilla

Koliko dugo traje punjenje?

Alberto González iz Španjolske želi biti siguran da punjenje baterije neće trajati predugo. Španjolska je još jedno tržište na kojem je prodaja PHEV-a najviše porasla: 87,5 posto više jedinica prodano je u trećem tromjesečju 2021. nego u istom razdoblju 2020., prema Europskom udruženju proizvođača automobila. 'Sve ovisi o kabelu i maksimalnoj struji punjenja', kaže César. Dobra opcija je imati Seat Wallbox kod kuće. 'Na ovaj način, pod optimalnim uvjetima, možete napuniti svoj automobil za samo tri i pol sata.'

César Méndez, voditelj Hybrid R&D u Seat-u, ističe da je 'prednost PHEV-a to što ne ovise o motoru s unutarnjim izgaranjem kako bi baterija bila napunjena.'

César Méndez, voditelj Hybrid R&D u Seat-u, ističe da je 'prednost PHEV-a to što ne ovise o motoru s unutarnjim izgaranjem kako bi baterija bila napunjena.'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferran Nadeu

Kako funkcionira obnova energije?

Ovo pitanje je od Patricka Röschla, austrijskog fotografa i komunikatora čiji posao zahtijeva da svaki dan vozi oko 20 kilometara u oba smjera. 'Na dva načina' objašnjava César. S jedne strane, 'kada pustite papučicu gasa, motor počinje raditi kao generator koji koristi inerciju vozila.' S druge strane, 'kada pritisnete papučicu kočnice, motor djeluje kao generator tijekom prvog istezanja i koristi svoj učinak kočenja; ovo je regenerativno kočenje.' Patricku je potrebno puno prostora za prijevoz opreme za posao i slobodno vrijeme, za biciklizam, skijanje i jedrenje na dasci, zbog čega je zainteresiran za Seat Tarraco e-HYBRID s do 1500 litara prtljažnika.

Seat Tarraco e-HYBRID

Seat Tarraco e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Kako se hibridi ponašaju na niskim temperaturama?

Jonathan Björkvik je voditelj ljudskih resursa u sportskoj tvrtki u Švedskoj. Prodaja plug-in hibrida porasla je za 48 posto u ovoj nordijskoj zemlji u prvih devet mjeseci 2021. u odnosu na 2020. Međutim, Jonathan je zabrinut kako će se ti automobili ponašati u hladnim zimama u Švedskoj, s temperaturama znatno ispod 0°C. 'Nema problema', odgovara César. 'Sve dok su komponente visokonaponskog sustava ispod -10°C, motor s unutarnjim izgaranjem će raditi, a nakon što se provozate i temperatura poraste, elektromotor će početi raditi', zaključuje.

Seat Tarraco e-HYBRID

Seat Tarraco e-HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!