MISIJA izvršena

[FOTO/VIDEO] Upoznajte Projekt Tornado, uslugu autonomne mobilnosti u ruralnim produčjima

26.11.2020 u 09:01

Bionic
Reading

Istraživački projekt zajedno su proveli Grupa Renault i aglomeracijska zajednica Rambouillet Territoires s još 10 industrijskih i akademskih partnera

Autonomna mobilnost nije ograničena samo na velike gradove. Eksperimenti koji se provode na autonomnim vozilima moraju uključiti posebnosti slabo naseljenih područja. Naime, takva se područja suočavaju s lošom prometnom povezanošću i sve brojnijim izazovima.

Cilj nedavno završenog istraživačkog projekta TORNADO bio je otkriti komunikacijsku infrastrukturu i tehnologije uz koje će usluge autonomne mobilnosti postati dostupne u ruralnim i prigradskim područjima. Projekt se temeljio na dva slučaja uporabe, a u njemu su zajedno sudjelovali industrijski i akademski partneri, aglomeracijska zajednica i lokalno stanovništvo.

U tu svrhu provedena su dva eksperimenta vezana uz usluge autonomne i električne mobilnosti, uključujući sveobuhvatno validacijsko ispitivanje u stvarnim uvjetima: usluga dijeljene mobilnosti, testirana uz pomoć Renaulta ZOE kako bi se lokalna željeznička stanica u Gazeranu izravno povezala s poslovnim parkom Bel Air - La Forêt u Rambouilletu (na jugozapadu Pariza); usluga prijevoza putnika na kratkim relacijama unutar poslovnog parka Bel Air.

Određivanje tehnologija potrebnih za implementaciju autonomnih rješenja mobilnosti u ruralnim i prigradskim područjima.

Tehnička faza projekta TORNADO temeljila se na definiranju i razvoju rješenja za autonomnu vožnju, kao i razvoju komunikacijske infrastrukture i tehnologija kako bi se: povećala sigurnost (strojna i programska oprema, ugrađena i daljinski povezana rješenja, povezanost vozila s infrastrukturom itd.) te udovoljilo posebnim zahtjevima prigradskih i ruralnih područja (uske ceste, kružni tokovi, prepreke koje smanjuju vidljivost, nedostatak oznaka na cesti, promjene u vrsti terena, uski tuneli s jednim prometnim trakom itd.).

  • +3
Projekt TORNADO Izvor: Promo fotografije / Autor: Tornado-Mobility project

Misija Grupe Renault bila je sljedeća: ostvariti 13 kilometara potpuno autonomne vožnje u spomenutim uvjetima i tako izravno povezati željezničku stanicu u Gazeranu s poslovnim parkom Bel Air u Rambouilletu.

Svrha ispitivanja složenih uvjeta vožnje u ruralnim i prigradskim područjima bila je sljedeća:

  • poboljšati perceptivne sposobnosti autonomnih vozila i omogućiti im da u stvarnom vremenu prepoznaju prepreke u krugu od 360 stupnjeva (vrsta prepreke, veličina i udaljenost od vozila)
  • moći locirati i kontrolirati autonomno vozilo (s dopuštenim odstupanjem od 20 cm od zadane putanje) kako bi se osiguralo da slijedi putanju čak i na uskim cestama i različitim terenima
  • odgovoriti na problem privremenog gubitka GPS signala i vožnje u uvjetima nepostojeće vidljivosti, primjerice prilikom vožnje tunelima s jednim trakom
  • postići brzinu koju putnici i drugi sudionici u prometu smatraju uobičajenom, tj. brzinu od 70 km/h u autonomnom načinu rada.

Imajući to na umu, suradnici na projektu odlučili su ispitati funkciju različitih sastavnica povezane infrastrukture (povezani semafori i ugrađene kamere s pomoću kojih vozila prepoznaju nevidljive prepreke).

Ispitivanje slučaja uporabe zaokruženo je stvaranjem usluge prijevoza 'od vrata do vrata' u poslovnom parku Bel Air. Riječ je o autonomnom električnom shuttleu koji može prevesti do 10 ljudi i koji je ispitan na kružnoj ruti koja povezuje različite stanice u parku.

Kako bi prijevoz putnika s jednog kraja poslovnog parka na drugi bio siguran, u shuttle su ugrađeni novi sustavi naših partnera koji omogućuju naprednu percepciju vozila, iskorištavanje infrastrukturnih mogućnosti za širenje percepcije i automatizaciju sigurnosnih sustava.

Testiranim vozilima Renault ZOE i shuttleom upravljano je s pomoću iste mobilne aplikacije te su sinkronizirani kako bi pružili nesmetanu uslugu tijekom ispitivanja.

U dodiru sa stanovnicima

U drugoj fazi projekta TORNADA bilo je važno otkriti kojim se oblicima prijevoza lokalno stanovništvo služi i što misli o autonomnim vozilima. Cilj je bio ispitati stajališta stanovnika (očekivanja i sumnje) o mogućoj uporabi usluga autonomnog prijevoza u budućnosti, odnosno procijeniti njihovo zanimanje za dopunu postojećih oblika mobilnosti ciljanim, sigurnim, dijeljenim i ekološki prihvatljivim opcijama.

Oko 100 korisnika usluge MobiLab u aglomeracijskoj zajednici Rambouillet Territoires bilo je uključeno u različite faze ovog projekta.

Svrha testiranja autonomnih vozila Renault ZOE i s tim povezanih radionica za zajedničko stvaranje bila je proučiti načine za integraciju autonomnih vozila, pratiti promjene u mišljenju stanovništva o novim tehnologijama i usavršavati projekt kroz nadogradnju i/ili prilagodbu tehničkih sastavnica s obzirom na očekivanja zajednice korisnika koji su u ovom projektu pokazali iznimnu aktivnost.

Na primjer, korisnici su željeli autonomno vozilo koje se prilagođava stvarnim uvjetima vožnje i koje pod zadanim ograničenjem može prijeći određenu rutu: zato Renault ZOE sada može samostalno voziti brzinom od 70 km/h (u odnosu na 50 km/h u 2019.).

Odgovor na zahtjeve zajednice

Električna, autonomna i dijeljenja mobilnost rješenje je za zajednice koje žele povećati mobilnost ljudi, osobito u slabije naseljenim područjima. I ne samo to. Takav je oblik mobilnosti ujedno sigurna i ekološki prihvatljiva opcija javnog prijevoza.

Aglomeracijska zajednica Rambouillet Territoires odlučno se uhvatila ukoštac s problemima mobilnosti ne samo zbog očekivanja lokalnog stanovništva, već i kako bi se povećala privlačnost vlastitog područja. Njezino uključivanje u projekt podržale su lokalne vlasti u aglomeraciji i departmanu.

Osim rješavanja regulatornih problema, razvoja cestovne mreže i provedbe eksperimenata u okviru projekta TORNADO, zajednici Rambouillet Territoires bilo je važno i sudjelovanje korisnika u oblikovanju ove buduće usluge.

Tko su sve bili suradnici na projektu TORNADO?

  • Voditelj projekta: Grupa Renault
  • Glavni partner: Rambouillet Territoires
  • Industrijski partneri: Lacroix City, Avairx, Exoskills, 4D-Virtualiz i EasyMile
  • Akademski partneri: Sveučilište Gustave Eiffel, Tehnološko sveučilište Compiègne / laboratorij Heudiasyc, Institut Pascal, INRIA (Nacionalni institut za istraživanja u području digitalnih znanosti i tehnologije) i UPPA (Sveučilište Pau i Pays de l'Adour)
  • Izdavatelji certifikata: Pôles labellisateurs: Mov’eo, ViaMéca i Aerospace Valley

Timski rad javnosti i struke

Projekt TORNADO vodi Jedinstveni međuministarski fond (Fonds Unique Interministériel) za regije, a financiraju ga francuska investicijska banka Bpifrance i regionalne vlasti s područja Île-de-France, Auvergne-Rhône-Alpes i Okcitanije.

U projektu su sudjelovali brojni partneri iz srodnih područja koji su svojom stručnošću, vještinama i inovativnošću pridonijeli razvoju ove zajednice.