premijera

[FOTO/VIDEO] Subaru Impreza e-BOXER; osvježenje hibridnim pogonom i sigurnosnim funkcijama

Subaru Impreza e-BOXER je osvježena za 2020. godinu, a dobila je i Subaruov hibridni pogon poznat iz Forestera i XV-a

Subaru Impreza e-BOXER je osvježena za 2020. godinu, a dobila je i Subaruov hibridni pogon poznat iz Forestera i XV-a

Izvor: Promo fotografije / Autor: Simon Palfrader

Za model Impreza e-Boxer Subaru je, kao i kod Forestera i XV-a, odabrao koristiti svoj FB20 2-litreni benzinski boxer motor snage 150 KS, modificiran za upotrebu isključivo na hibridnim modelima

Subaru je jučer predstavio u osvježenu Imprezu, peterovratni hatchback pete generacije, koja je za 2020. godinu dobila i novi e-BOXER hibridni pogon. Kao i mnogi drugi proizvođači za vrijeme pandemije koronavirusa i Subaru je održao video prezentaciju za 20-tak autonovinara iz Hrvatske, Slovenije i Bugarske. Nakon što smo vidjeli i isprobali kako ovaj pogon funkcionira u modelima Forester krajem 2019. i XV početkom ove godine uvjereni smo da će nova Impreza biti isto prilično zanimljiv automobil. Nova Subaru Impreza e-BOXER stiže na hrvatsko tržište s prvim danom mjeseca lipnja ove godine.

Video prezentacija  nove Subaru Impreze e-BOXER (2020.)

Video prezentacija nove Subaru Impreze e-BOXER (2020.)

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Subaru Impreza je još od predstavljanja prve generacije javnosti 1992. godine pokazala ono što je Subaruov dizajnerski tim i želio stvoriti, a to je hatchback visokih performansi koji osim one uobičajene, svakodnevne verzije imao i onu drugu sportsku verziju. Naravno, mnogi će ljubitelji reli automobila odmah pomisliti na izvedbe WRX ili WRX STI, koje su godinama dominirale svjetskim relijem. No ove sportske verzije su otišle svojim putem i više ne nose ime Impreza, dok je za Europu standardna varijanta Impreze postala peterovratni hatchback, i ne planira se dolazak njezine limuzinske verzije.

Subaru Impreza e-BOXER (2020.)

Subaru Impreza e-BOXER (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Simon Palfrader

Peta generacija Impreze je na tržištu od 2016. godine i rekli bismo da je bilo potrebno ažuriranje, odnosno moderniziranje nekih karakteristika. Prije svega to se odnosi na uvođenje hibridne tehnologije na poseban Subaruovski način, a to je svakako oplemenjivanje njihovog zaštitnog znaka; boxer motora. Naravno, niti Subaru više nema u svojoj paleti dizelsku verziju svog boxer motora, po mnogima verzije koja je bila i zanimljiva s tehničke strane, ali i zbog voznih karkateristika. No ostale su benzinske izvedbe, koje će uz e-BOXER hibridni pogon biti dio njihove strategije u očekivanju prelaska na potpuno električni pogon.

Nova Subaru Impreza e-BOXER održava tipičnu konstrukcijsku filozofiju 'kuće Plejade': poznati Subaru Symmetrical AWD stalni pogon na sve kotače (patent Subaru) i boxer motor, ali sada dodaje 'hibridnu' komponentu koja naglašava tehničku važnost ovog projekta i veliku brigu za čistiji okoliš japanskog proizvođača. Inače, naziv Plejade dolazi od zviježđa bika, koje je najpoznatije po otvorenom skupu zvijezda Plejade ili Vlašići. To je skup zvijezda u kojem je i golim okom moguće vidjeti 7 najsjajnijih zvijezda u njemu koje često nose naziv i Sedam sestara, a logo marke Subaru je njihova stilizirana verzija, ali sastavljen od 6 zvjezdica.

Subaru Impreza e-BOXER (2020.)

Subaru Impreza e-BOXER (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Simon Palfrader

Za model Impreza e-Boxer Subaru je, kao i kod Forestera i XV-a, odabrao koristiti svoj FB20 benzinski boxer motor, prikladno optimiziran u smislu potrošnje goriva, modificiran za upotrebu isključivo na hibridnim modelima.To je dvolitreni 4-cilindrični boxer motor, s izravnim ubrizgavanjem, dvostrukom bregastom osovinom, s prirodnim usisom, koji zadovoljava norme Euro6d-TEMP. Ovaj motor je uparen s CVT Lineartronic bezstupanjskim mjenjačem s lančanim prijenosom, uz mogućnost ručnog mijenjanja stupnjeva prijenosa u 7 'brzina' pomoću polugica na volanu, dok se snaga na kotače prenosi Active Torque Split AWD sustavom.

Njegova maksimalna snaga je 150 KS (110 kW) između 5600 i 6000 okr./min. i ima najveći okretni moment od 194 Nm pri 4000 okr./min. Njegova električna pogonska jedinica se sastoji od AC (izmjenična struja) sinhronog elektromotora s trofaznim trajnim magnetima, koji pruža snagu od 12,3 kW (16,7 KS) i okretni moment od 66 Nm, a smješten je unutar 'Hybrid Lineartronic' mjenjača. Baterije su litij-ionskog tipa s maksimalnom snagom od 13,5 kW i napona 118,4 V, te kapaciteta 4,8 Ah. Maksimalna brzina ove hibridne Impreze je 197 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h 10 sekundi. Emisija CO2 prema WLTP sustavu je 174 g/km u kombiniranim uvjetima, a potrošnja goriva u kombiniranim uvjetima 7,7 litara na 100 km (WLTP). No treba reći da se s ovim e-Boxer hibridnim sustavom štedi do 10 posto goriva u odnosu na benzinsku 2,0-litrenu izvedbu Impreze.

AC/DC izmjenjivač/pretvarač baterije, smješten je u poseban prozračan kontejner ispod prtljažnika straga, iznad stražnje osovine, u poprečnom položaju, kako se ne bi žrtvovao koristan prostor za prtljagu i zadržala kvaliteta držanja u vožnji vozila. Težina Impreze e-Boxer je 1514 kg, odnosno 133 kg više u odnosu na Imprezu sa 1,6-litrenim benzinskim motorom, dok je raspored težine je 50 posto na prednjoj osovini i 50 posto na stražnjoj osovini.

Subaru Global Platform

Subaru Global Platform

Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Dimenzije osvježene Impreze e-BOXER su sljedeće: duljina 4475 mm, širina 1775 mm, visina 1515 mm, međuosovinski razmak 2670 mm, a visina od podloge 135 mm. Naravno, i Subaru Impreza e-BOXER koristi SGP platformu (Subaru Global Platform), kao i modeli Forester i XV.

Što se promjena izvana tiče, nova Impreza e-BOXER je dobila stilske elemente ostalih Subaruovih najnovijih modela. Tako su na novoj Imprezi sada obrnuta dnevna svjetla u obliku slova 'C', koja okružuju prednje svjetlo, daju zamah i kontinuitet idealnoj liniji koja spaja lukove prednjeg kotača s rešetkom motora. Isto je i s obrnutim 'L' kromiranim profilom koji okružuje svjetla za maglu.

Prednji branik, nizak i profiliran, produžen je za 15 mm, i doprinosi trodimenzionalnom izgledu cijelog vozila, naglašavajući njegovu aerodinamičnost i elegantno sportski otisak. Tipična Subaruova šesterokutna maska premoštena je kromiranim profilom koji okružuje simbol marke, postavljenom u njegovom središtu. Ispod logotipa nalazi se kamera koja se koristi za rad prednjeg monitora. U donjem dijelu prednjeg branika nalazimo još jednu rešetku koja usmjerava vanjski protok zraka prema motornom prostoru, doprinoseći hlađenju mehaničkih komponenti. Mat crni premaz koji okružuje svjetla za maglu i dalje obuhvaća čitavu donju rešetku.

Subaru Impreza e-BOXER (2020.)

Subaru Impreza e-BOXER (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Simon Palfrader

Korištenje LED tehnologije za dnevna svjetla (DRL), zahvaljujući njihovoj svjetlini i sjaju, poboljšava sigurnost čineći vozilo vidljivijim tokom dana. I prednja svjetla s dvostukom funkcijom kratka/duga svjetla i svjetla za maglu koriste istu tehnologiju. Sva ova tehnička rješenja doprinose smanjenju električne energije i posljedično potrošnje goriva, što znatno smanjuje emisije nove Subaru Impreze e-BOXER.

Bočna linija počinje od stražnjih svjetala i dopire do luka prednjeg kotača, dajući bočnom profilu oblik usmjerenog klina, pružajući Imprezi sportsku i profiliranu konotaciju. Veliki spojler nastavlja liniju krova, iznad stražnjeg stakla, doprinoseći aerodinamičnosti gornjeg dijela vozila, a vrtlozi koje stvara doprinose održavanju čistoće stražnjeg stakla i stražnje kamere.

Velike staklene površine jamče putnicima veliku vidljivost prema van, smanjujući tako mogućnost mrtvog kuta. Široki lukovi kotača sadrže nove 17-colne felge od lagane legure, dvobojne, u kojima su kombinirani metalik siva i sjajna crna boja čime se poboljšava sportski izgled vozila.

Subaru Impreza e-BOXER (2020.)

Subaru Impreza e-BOXER (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Simon Palfrader

Velikodušna i jasno vidljiva stražnja svjetla, pokreću se sa strane i dosežu do područja stražnjeg stakla. Sa svojim obrnutim 'C' oblikom odražavaju stil prednjih dnevnih svjetala. Kad su uključena, mat crna boja njihovih obrisa naglašava njihov stil i osobnost. Kako bi se noću jasno vidjelo vozilo, ona su podijeljena u dva dijela, od kojih je jedan sastavni dio karoserije automobila. Ovo rješenje povećava sigurnost kada se trebate zaustaviti noću i morati otvoriti vrata prtljažnika: oblik automobila je uvijek vidljiv.

U donjem dijelu, okružene neprozirnim crnim profilom, nalazimo crveno svjetlo za maglu i reflektor. Najčešće korištena svjetla, tj. pozicijska svjetla, stop svjetla, ona koja osvjetljavaju registarske tablice i stražnje svjetlo za maglu, su LED tehnologije. Veliki spojler uključuje treće LED svjetlo za zaustavljanje i okružen je sjajnim crnim profilom koji poboljšava njegovu sportsku sliku.

Kao što smo već vidjeli i kod Forestera i XV-a, preventivna sigurnost, aktivna i pasivna, za Subaru je uvijek bila na prvom mjestu u dizajnu njihovih vozila i već neko vrijeme koristi vrhunske materijale i tehnologije. S najmodernijim i najsofisticiranijim upravljačkim sustavima, nova Subaru Impreza e-Boxer zadovoljava još veće sigurnosne standarde.

Najbolji primjer je EyeSight System, ovdje u verziji v3, koji je standardan već od osnovne opreme. Dodane su i druge dodatne pomoći u vožnji, koje imaju za cilj povećati razinu aktivne i preventivne sigurnosti, pružajući tako vozaču priliku da usmjeri pažnju na vožnju, uživajući u potpunosti u dinamičnim kvalitetama nove Subaru Impreze e-Boxer, čineći putovanje sigurnim, ugodnim i zabavnim. Tu su i sustavi: kontrola kočenja prije sudara (Pre-Collision Braking System), upravljanje gasom prije sudara (Pre-Collision Throttle Management), upozorenje o polasku s vozne trake te upozorenje za pomicanje iz voznog traka (Lane Departure Warning i Lane Sway Warning), upozorenje o pokretanju vozila (Lead Vehicle Start Alert), pomoć pri održavanju trake (Lane Keep Assist) i prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control).

Subaru Impreza e-BOXER (2020.)

Subaru Impreza e-BOXER (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Simon Palfrader

U gornjem središnjem dijelu nadzorne ploče nalazi se 6,3-inčni MFD (Multi Function Display) zaslon. Neki prikazi na ovom zaslonu posebno su posvećeni ovoj hibridnoj verziji. Vrlo elokventne slike prikazuju rad motora / motornog sustava, ukazujući naprimjer, koji od njih dva radi ili ako oba doprinose kretanju vozila. Također je istaknuta razina napunjenosti baterije ili ako je u tijeku faza punjenja. Sam vozač ima i MID digitalni zaslon na instrumentnoj ploči, koji mu pokazuje razne korisne informacije vezane uz samu vožnju.

Subaru Impreza e-BOXER (2020.)

Subaru Impreza e-BOXER (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Simon Palfrader

Na središnjoj konzoli se nalazi veliki 8-inčni WVGA (Wide Video Graphic Array) zaslon infotainment sustava osjetljiv na dodir. Vozač ili suvozač koji sjedi uz njega, mogu lako pristupiti različitim funkcijama, poput svojih vlastitih aplikacija, koristeći AppleCarPlay ili Android Auto protokole. Koristi se široko poznato grafičko korisničko sučelje (GUI) jer je ono danas prisutno na svim uređajima poput pametnih telefona, tableta i osobnih računala. Radio sustav je tipa DAB +, sa 6 zvučnika.

Za kraj, cijena Impreze e-Boxer Style Navi razine opreme kreće od 270.093 kuna, a skuplja verzija Premium je 290.857 kuna sa svim davanjima. U ovu cijenu je uključena metalik boja. Model XV e-Boxer se može isporučiti u 6 različitih boja karoserije i 2 kombinacije presvlaka i detalja u unutrašnjosti, od tkanine ili kože. Subaru nudi garanciju na sustav od 8 godina ili 160.000 km.

  • +18
  • +15

Subaru Impreza e-BOXER (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Simon Palfrader

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!