korak naprijed

[FOTO/VIDEO] Rimac Technology postaje vlastiti subjekt: Proširenje daljnjih aktivnosti u inženjeringu, razvoju i proizvodnji

  • Autor: Z.M.
  • Zadnja izmjena 18.01.2022 15:20
  • Objavljeno 18.01.2022 u 15:20
Rimac Technology službeno postaje vlastiti subjekt

Rimac Technology službeno postaje vlastiti subjekt

Izvor: Promo fotografije / Autor: Grupa Rimac

Grupa Rimac sada je u potpunosti operativna, od 1. siječnja 2022., kao krovna tvrtka koja uključuje Bugatti Rimac (aktivan od studenog 2021.) i novo samostalno poslovanje Rimac Technology

Grupa Rimac je danas objavila kako Rimac Technology, sestrinska tvrtka do tada poznatih Rimac Automobila, bi trebala postati potpuno neovisna tvrtka u 100-postotnom vlasništvu Grupe. Nastavit će i proširiti svoje aktivnosti u inženjeringu, razvoju, proizvodnji i opskrbi baterijskih sustava visokih performansi, električnih pogonskih jedinica, elektroničkih sustava i komponenti korisničkog sučelja po kojima je Rimac poznat, stekavši reputaciju vodećeg dobavljača napredne tehnologije elektrifikacije performansi. Da podsjetimo, većinski dioničar Bugatti Rimac je s 55 posto udjela, a Porsche posjeduje preostalih 45 posto.

Rimac Technology postaje vlastiti subjekt

Rimac Technology postaje vlastiti subjekt

Izvor: Promo fotografije / Autor: Grupa Rimac

Rimac Technology surađuje s mnogim velikim proizvođačima automobila diljem Europe, koristeći svoju inženjersku stručnost u razvoju Nevere od temelja kako bi ponudio niz proizvoda koji njihove kupce vodi kroz cijeli proces stvaranja proizvoda – od koncepta do proizvodnje velikih razmjera. U javnosti je poznato da je Rimac Technology surađivao s mnogim svjetskim proizvođačima originalne opreme, uključujući Porsche, Hyundai, Kia, Automobili Pininfarina, Koenigsegg, Aston Martin, dok postoji mnogo dodatnih projekata koji su još uvijek nepoznati javnosti.

Nakon što je proteklih godina isporučio komponente za nekoliko nišnih projekata, Rimac Technology povećava svoje proizvodne kapacitete i proizvodit će desetke tisuća sustava visokih performansi godišnje do 2024. i dalje povećavati količine od stotina tisuća s proizvodima u rasponu od od malih hibridnih baterijskih sustava do pune kotrljajuće šasije.

Rimac Technology postaje vlastiti subjekt

Izvor: Promo fotografije / Autor: Rimac Grupa

Što kaže Mate Rimac, Izvršni direktor Rimac Grupe

'Ako se vratimo na sam početak poslovanja Rimac Automobila 2009. godine, san mi je bio izgraditi vlastiti električni hiperautomobil. S Neverom vjerujemo da smo ostvarili taj san, stvarajući automobil koji ne samo da najbrže ubrzava na svijetu, već je i udoban, upotrebljiv i prepun naše napredne tehnologije. No Nevera nije samo samostalni projekt, već je prikaz onoga što Rimac Technology može učiniti bez troškova ili ograničenja količine velikog proizvođača. Vjerujemo da nakon što gurnete tehnologiju koliko god može, uvelike ćete je lakše povećati na veći volumen i nižu cijenu. E-Osovine, vektoriranje zakretnog momenta, sustavi baterija, povezivost, AI i bezbrojni drugi električni sustavi na Neveri su sve naše vlastite kreacije, a svaki od njih se može prilagoditi aplikacijama koje možete pronaći na nizu vozila većeg volumena.

Odvajanje tehnološkog poslovanja u vlastiti entitet prirodan je korak jer su fokus dvaju tržišta, hiperautomobila i komponenti, potpuno različit. Na primjer – proizvodi tvrtke Rimac Technology, iako su na vrhuncu performansi, također moraju biti izuzetno troškovno konkurentni i produktivni u velikim razmjerima, dok su ti problemi sekundarni za posao hiperautomobila. Ova nova struktura omogućit će svakoj tvrtki Rimac Grupe da procvjeta do svog punog potencijala, uz istovremeno dijeljenje sinergije među njima – na primjer korištenje vlastitih hiperautomobila kao testnih poligona za novu tehnologiju prije nego što je ponudimo drugim OEM-ima.'

Rimac Technology je slobodna od bilo kakvog nadzora bilo kojeg drugog proizvođača, uključujući investitore u poslovanje Rimac Grupe. Za klijente Rimac Technology je jednako važno da se njihovi projekti čuvaju u tajnosti, kao i da se isporučuju uz traženu cijenu, performanse i na vrijeme.

Rimac Technology postaje vlastiti subjekt

Rimac Technology postaje vlastiti subjekt

Izvor: Promo fotografije / Autor: Grupa Rimac

Kao izvršni direktor Rimac grupe, Mate Rimac će voditi i Bugatti Rimac i Rimac Technology. Bugatti i Rimac Automobili nastavljaju kao zasebne robne marke, oba djeluju kao dio Bugatti Rimac sa zajedničkim istraživanjem i razvojem i drugim ključnim funkcijama, zadržavajući postojeće proizvodne pogone i distribucijske kanale. Bugatti Rimac predstavlja tvrtku koja će razvijati budućnost Bugatti i Rimac vozila, udruživanjem resursa i stručnosti u istraživanju i razvoju, proizvodnji i drugim područjima.

Rimac Technology postaje vlastiti subjekt

Rimac Technology postaje vlastiti subjekt

Izvor: Promo fotografije / Autor: Grupa Rimac

Rimac Technology danas je tvrtka s 1000 ljudi sa sjedištem u predgrađu Zagreba. Od 2023. godine Rimac grupa, uključujući Rimac Technology, imat će sjedište u novom Rimac kampusu od 200.000 m2 na rubu Zagreba, u Kerestincu. Dovoljno velik da primi više od 2500 ljudi, Campus uključuje svaki aspekt poslovanja Rimac grupe, uključujući proizvodnju potpuno električnog hiperautomobila Nevera sljedeće generacije i proizvodnju velikih količina komponenti za druge OEM-ove (proizvođače vozila i komponenti).

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!