phev

[FOTO/VIDEO] Plug–in hibridni modeli marke Audi; dva pogona, jedna vizija

Audi Plug-In Hybrid modeli Q5, A6, A7 i A8

Audi Plug-In Hybrid modeli Q5, A6, A7 i A8

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Audijevi modeli plug–in hibridnih vozila A3, A6, A6 Avant, A7 Sportback, A8, Q5, Q7 i Q8 nude mogućnost vožnje od 50 do 70 km samo s električnim pogonom i bez emisije štetnih plinova

Audi ima široku ponudu elektrificiranih modela, od mild hibrida, preko plug–in hibrida do potpuno električnih izvedbi. Plug–in hibridi (PHEV) na najbolji način kombiniraju najbolje iz oba svijeta, budući se radi o spoju vrhunskih benzinskih motora i električnog pogona, što omogućuje iznimne ukupne performanse vozila i vrlo malu potrošnju goriva. Također, plug–in hibridna vozila nude mogućnost vožnje od 50 do 70 km (ovisno o modelu) samo s električnim pogonom i bez emisije štetnih plinova. Sustav koordinira radom električnog i konvencionalnog pogona na način koji omogućuje jako veliki ukupni doseg te malu potrošnju kakva je nedostižna za izvedbe s konvencionalnim pogonom, što u isto vrijeme znači i vrlo male razine emisije CO₂.

Audi A3 Sportback 40 TFSI e

Audi A3 Sportback 40 TFSI e

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Iako najmanji plug–in hibrid u ponudi proizvođača s 'četiri prstena', novi Audi A3 Sportback 40 TFSIe osvaja moćnim performansama bez obzira koristi li se u hibridnom ili potpuno električnom načinu. Dinamičnost, okretnost i silovito ubrzanje Sportbacka ogleda se i u njegovom vanjskom izgledu, dok je interijer besprijekorno dizajniran, ali u isto vrijeme i funkcionalan, upotrebljiv te digitaliziran.

Audi A6 Avant 55 TFSI e quattro

Audi A6 Avant 55 TFSI e quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Inovativni plug–in hibridni pogon jednako dobro funkcionira i u većim modelima, pa tako Audi A6 Avant 55 TFSIe quattro nudi opuštajuću bešumnu vožnju u gradskom prometu te impresivnu količinu snage kombiniranog pogona na otvorenoj cesti. Ovaj Avant ne samo da spaja različite vrste pogona već također objedinjuje sportski karakter s nedostižnom razinom svakodnevne upotrebljivosti i količine prostora za pet osoba.

Što znači pojam hibridni pogonski sklop i što je zapravo plug-in hibrid?

Tradicionalno se pogonski sklop naziva hibridnim sustavom kad god se kombiniraju dvije pogonske tehnologije - drugim riječima, motor s unutarnjim izgaranjem (Internal Combustion Engine ili ICE) i elektromotor te odgovarajući sustav za pohranu energije. Tipična karakteristika hibrida koji kombiniraju ICE motor i elektromotor je da se električni motor može koristiti ili kao jedini, pogonski motor bez emisija ili kao pomoć ICE motoru s dodatnim pojačanim kapacitetom.

Električni pogonski motor također služi kao generator za rekuperaciju, pretvarajući kinetičku energiju u električnu i skladišteći je u litij-ionskoj bateriji. Danas se priključno hibridno električno vozilo (PHEV) etabliralo kao najčešće korišteni oblik hibridnog električnog vozila (HEV): Baterija se u ovom slučaju može puniti izvana, na stanici za punjenje ili u utičnici. Sukladno tome povećali su se i energetski kapaciteti baterija priključnih hibridnih električnih vozila, što koristi kupcima proširivanjem električnog dometa automobila.

Audi A6 55 TFSI e quattro

Audi A6 55 TFSI e quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Audi je kroz povijest već pokazao da onaj tko želi biti ispred drugih, mora ići svojim putem. Uz Audi A6 limuzinu TFSIe quattro to možete učiniti na impresivan način budući da nudi učinkovit plug–in hibridni pogon čija se snaga prenosi na sve kotače, uz poslovično kvalitetnu i udobnu unutrašnjost te sportski dizajn.

Audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro

Audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Širina ponude modela omogućila je plug–in hibridni pogon ne samo za Avant ili limuzinu već i za estetski coupe luksuzne klase – Audi A7 Sportback 55 TFSIe quattro. Coupé je oduvijek bio sinonim, ne samo za atraktivan dizajn, već i sportske performanse koje u ovom slučaju ne znače i visoku potrošnju. Upravo obrnuto. Također, A7 Sportback uspješno spaja coupéovski dizajn i funkcionalnost, a osim visoke razine udobnosti nudi se i široki raspon mogućnosti infotainment sustava.

Audi A8 L 60 TFSI e quattro

Audi A8 L 60 TFSI e quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Vrhunac ponude Audi limuzina je Audi A8 60 TFSIe quattro koji kombinira inovativni plug–in hibridni pogon s najvećom mogućom razinom luksuza i udobnosti za vozača i putnike. Pogon se sastoji od elektromotora koji omogućuje lokalnu vožnju bez emisija štetnih plinova i snažnog V6 benzinskog motora, što znači iznimno visoke ukupne performanse pogona. Bez obzira jeste li vozač ili putnik, jednako ćete uživati u širokom spektru informacijskih i zabavnih tehnologija, koje omogućuju da posao nastavite i u vozilu ili to vrijeme iskoristite za opuštanje.

Napredni plug–in hibridni pogon još je korisniji kod SUV modela čija veća masa i visina uzrokuju povećane otpore vožnje, a samim tim i veću potrošnju. Pomoć elektromotora prilikom ubrzavanja ne znači samo manju potrošnju već i bolju dinamiku vožnje.

Audi Q5 TFSI e quattro

Audi Q5 TFSI e quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Tako Audi Q5 TFSIe quattro također nudi kombinaciju TFSI benzinskog turbomotora i snažnog elektromotora što rezultira eksplozivnim performansama i besprijekornom dinamikom vožnje. Da SUV ne mora nužno biti i veliki zagađivač pokazuje mogućnost pogona samo s elektromotorom i bez emisije štetnih plinova.

Audi Q7 TFSI e quattro

Audi Q7 TFSI e quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Uz plug–in hibridni pogon prostrani obiteljski terenac Audi Q7 TFSIe quattro, postaje okretni sportaš s ubrzanjem do 100 km/h ispod šest sekundi. Sa snažnim plug–in hibridnim pogonom i fascinantnim dizajnerskim jezikom, Audi Q8 TFSIe quattro najnapredniji je SUV coupé koji je Audi ikad napravio. Ne samo da nudi impresivne performanse i dinamičnu vožnju već i inteligentno upravljanje pogonom koji može postići snagu rekuperativnog usporenja do 80 kW.

Audi Q8 60 TFSI e quattro

Audi Q8 60 TFSI e quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Prednosti plug–in hibridnog pogona

Manja potrošnja goriva: Plug–in hibridni pogon omogućuje naizgled nemoguće, povećanje performansi uz manju potrošnju goriva. Potrošnja goriva može biti smanjena na nulu ako se u gradskom prometu koristi isključivo električni pogon. Također, pogotovo u dinamičnoj vožnji, elektromotor pomaže benzinskom motoru prilikom ubrzanja kada se troši najviše goriva, što za rezultat ima bolja ubrzanja uz manju potrošnju goriva.

Manja emisija štetnih plinova: Obzirom da je emisija CO₂ direktno proporcionalna količini potrošenog goriva, smanjenje potrošnje za posljedicu ima manju emisiju ovog stakleničkog plina te u konačnici i manje troškove eksploatacije vozila.

Audi Q5 TFSI e quattro

Audi Q5 TFSI e quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Velika autonomija: S punim spremnikom goriva i punom baterijom (koja se tijekom vožnje puni regenerativnim usporenjem) plug–in hibrid s lakoćom može prevaliti i do 1000 km (ovisno o modelu) pa im teško mogu konkurirati i najštedljiviji dizeli. Spremnik benzina ponovno možete napuniti za nekoliko minuta, dok baterija može pričekati dok ne stignete doma ili ju možete napuniti tijekom vožnje uz pomoć benzinskog motora.

Audi Q5 TFSI e quattro

Audi Q5 TFSI e quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Doseg

Električni doseg Audi plug–in hibrida razlikuje se od modela do modela, ali u pravilu se radi o udaljenosti od 50 do 70 km. To znači da će električni pogon biti dostatan za većinu dnevnih aktivnosti i kraćih vožnji poput odlaska na posao, u kupovinu i slično, dok će se motor s unutarnjim izgaranjem koristiti tek na duljim putovanjima.

Za kraj, treba reći da je u tijeku posebna ponuda za male i srednje poduzetnike koja obuhvaća i dodatne popuste za Audijeve plug–in hibride. Tako se prilikom kupovine plug–in hibridnog A3 može uštedjeti 37.000 kn, a kod Q7 i Q8 TFSIe više od 100.000 kn.

  • +20
  • +17

Audi Plug-in hibridni modeli

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!