Početak nove ere

[FOTO/VIDEO] Mini predstavio novi jezik dizajna: 'Karizmatična jednostavnost' za buduće modele

14.06.2022 u 20:23

Bionic
Reading

Modeli Mini budućnosti spajaju moderan i puristički eksterijer i dizajn interijera koji se usredotočuje na najvažnije, uz iskorištavanje mogućnost elektrifikacije pogonskog sklopa za stvaranje užitka u vožnji bez lokalnih emisija

Električni, digitalni, održivi i prepoznatljivi: nova generacija modela Mini donosi užitak u vožnji, korisničko iskustvo i odgovoran stav u potpuno novu eru. Njegov jezik dizajna usmjeren prema budućnosti čini ovu transformaciju odmah vidljivom. On spaja tradicionalne vrijednosti marke s najsuvremenijom tehnologijom i priznaje elementarne principe dizajna vozila, kao i urbani karakter Minija i inovativni duh njegove zajednice.

Princip koji stoji iza karizmatične jednostavnosti je dizajn koji pomaže svakom novom Miniju razviti vlastiti snažan individualni karakter, intuitivno se usredotočujući na bit marke s jasnim, smanjenim jezikom dizajna. Još jedan središnji čimbenik novog jezika dizajna je njegov izbor materijala s oštrim okom na održivost. Sljedeća generacija modela Mini ima unutrašnjost bez kože i gotovo u potpunosti nema kromiranih elemenata.

Mini predstavio novi jezik dizajna: 'Karizmatična jednostavnost' budućih modela Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Kreativno korištenje prostora

Modeli Mini budućnosti spajaju moderan i puristički eksterijer i dizajn interijera koji se usredotočuje na najvažnije. To odražava princip kreativnog korištenja prostora po kojem je klasični Mini već poznat. Novi jezik dizajna također iskorištava mogućnost elektrifikacije pogonskog sklopa za stvaranje užitka u vožnji koji očekujete od Minija u potpunosti bez lokalnih emisija.

Arhitektura vozila za novu generaciju modela Mini je od samog početka razvijena za isključivo električnu mobilnost. Svaki centimetar raspoloživog prostora za instalaciju koristi se još učinkovitije za udobnost, dobrobit, emocionalno iskustvo i užitak u vožnji putnika. To znači da će svaki Mini, bez obzira na njegove vanjske dimenzije, i u budućnosti nuditi idealnu kombinaciju male površine i dostupnog unutarnjeg prostora.

Jezgra marke također će biti ugrađena u buduću generaciju modela Mini s troja vrata – čisto električni i dosljedno usmjeren na užitak u gradskoj vožnji. Nasljednik aktualnog Mini Countrymana također će krenuti na cestu s isključivo električnim pogonom. Mini će uskoro također predstaviti konceptnu studiju – potpuno električnog – crossovera modela za premium segment malih automobila. 'DNK Mini dizajna očito će se pojaviti u svakom modelu ove nove generacije, ostavljajući njegovu pripadnost marki bez ikakve sumnje,' najavljuje Oliver Heilmer, voditelj dizajna Minija.

Novi dizajnerski jezik

Stvaranje neovisnih osobnosti vozila jedna je od središnjih značajki novog dizajnerskog jezika. Charismatic Simplicity ili Karizmatična jednostavnost svakom članu buduće obitelji modela Mini daje vlastitu individualnu karizmu koja se nepogrešivo temelji na jezgri marke, reinterpretirajući je samouvjereno i na svoj način. Autentična referenca na osnovne vrijednosti dizajna Minija izražena je u vrlo modernom dizajnerskom jeziku koji sadrži jasno i čisto modelirane površine. Karizmatična jednostavnost smanjuje broj komponenti i koncentrira se na bitne elemente, pomažući dizajnu budućih modela Mini u postizanju emocionalnog, intuitivno vidljivog identiteta.

Na primjer, inovativna LED tehnologija daje tipičnom dizajnu 'Union Jack' (zastava Ujedinjenog kraljevstva) kombinacije stražnjih svjetala Minija različite oblike, stvarajući individualni svjetlosni potpis za svaki model.

Kombinacija tradicije i napretka stvara impresivno korisničko iskustvo u interijerima budućih modela Mini, dodatno intenzivirajući tradicionalno snažnu vezu između osobe i automobila u Miniju. 'Mini je urbana marka, čiji svaki aspekt dizajna pomaže da život u gradu bude što ugodniji i sadržajniji,' objašnjava Oliver Heilmer. Ključ za to je i u naprednoj digitalizaciji u radu i povezivanju te u jasno dizajniranom interijeru s intuitivnom funkcionalnošću.

  • +2
Mini predstavio novi jezik dizajna: 'Karizmatična jednostavnost' Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

OLED tehnologija

I u kokpitu budućih modela Mini, redukcija ne znači i bez. OLED tehnologija za potpuno digitalni zaslon i upravljačku jedinicu predstavljena po prvi put u Mini Vision Urbanautu znači da se u jednoj upravljačkoj jedinici može kombinirati znatno više funkcija.

To je predstavljeno u arhetipskom Mini kružnom središnjem instrumentu u sredini nadzorne ploče. Mini je prvi proizvođač automobila na svijetu koji nudi zaslon osjetljiv na dodir s potpuno upotrebljivom okruglom površinom. Inovativna tehnologija zaslona otvara put novom dizajnu korisničkog sučelja. Istodobno, dizajn Minija zadržava analogne upravljačke jedinice kao što su prekidači ispod središnjeg sučelja. One utjelovljuju pažnju na detalje i prepoznatljive značajke dizajna koje intuitivnu funkcionalnost pretvaraju u emocionalno iskustvo.

Mini predstavio novi jezik dizajna: 'Karizmatična jednostavnost' budućih modela Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Održivi materijali

Novi dizajn Minija također uključuje niz materijala s nemilosrdnim fokusom na održivost. Nova generacija modela Mini u potpunosti će se udaljiti od kožnih površina i također smanjiti upotrebu kromiranih komponenti na gotovo nulu. Temeljni stav oblikovan osjećajem odgovornosti i usmjerenošću na budućnost izražava se kroz elektrifikaciju, proizvodnju koja štedi resurse, stroge ekološke standarde i progresivno povećanje udjela sekundarnih sirovina, kao i prirodnih i recikliranih materijala. Minimalni ekološki otisak duboko je usidren u tradiciji marke i Mini Design ga uključuje sveobuhvatnije nego ikad u novu generaciju modela.

Konceptna studija modela crossovera iz nove, potpuno električne generacije Minija pružit će prvi potpuni pregled novog dizajnerskog jezika za sljedeću generaciju obitelji potpuno električnih modela i prvi put će biti predstavljen javnosti krajem srpnja. S njim Mini Design pokazuje kako tehnološke inovacije i progresivna interpretacija individualne mobilnosti odvode dizajnerski jezik marke daleko u budućnost s ovim konceptnim automobilom.