OSVJeŽENJE LINIJE

[FOTO/VIDEO] Veliko ažuriranje MINI modela za 2021. godinu: Original koji se uvijek mijenja

03.02.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Lansiranje najnovijeg izdanja modela MINI 3-vrata, MINI 5-vrata i MINI Cabrio na globalno tržište započet će u ožujku

MINI je objavio kako prelazi u sljedeću fazu svoje evolucije. Intenzivnom preobrazbom modela MINI 3-vrata, MINI 5-vrata i MINI Cabrio (kabriolet) u premium segmentu malih automobila britanski proizvođač automobila potvrđuje položaj svoja tri modela kao vrhunskih pružatelja zabave u vožnji, izražajnog dizajna i individualnog stila.

Jasni vanjski akcenti daju mu puristički izgled koji naglašava značajke dizajna. Uz to, inovativni krov Multitone stvara jedinstvene mogućnosti individualizacije. U unutrašnjosti opsežno redizajnirani kokpit naglašava vrhunski karakter modela MINI-3-vrata MINI 5-vrata i MINI Cabrio. Atraktivni dodaci nizu standardne i opcijske opreme, novi vanjski završni premazi, lakirani aluminijski naplatci, unutarnje i sjedeće površine, kao i inovativna tehnologija na području šasije, sustava pomoći vozaču, rukovanja i povezivanja zaokružuju najnovije ažuriranje malih automobila britanske marke.

Dvadeset godina nakon lansiranja modernog MINI-ja, najnovija generacija modela predstavlja se u vrhunskoj formi. Koncept povezan s ponovnim lansiranjem marke, za izradu vrhunskih automobila za segment malih automobila, pretvorio se u jedinstvenu i globalnu priču o uspjehu. Danas je MINI oličenje agilne vožnje u kombinaciji s nepogrešivim izgledom; zadovoljava najviše standarde u pogledu tehnologije i kvalitete u svojoj klasi vozila. 'Trenutnom revizijom modela MINI je dosegao razinu zrelosti koja ga čini iznimnijim u segmentu malih automobila s obzirom na dizajn, supstancu proizvoda i vrhunsku kvalitetu', kaže Bernd Körber, voditelj marke MINI. 'MINI je original koji se izdvaja iz mnoštva i nastavlja se iznova i iznova otkrivati.'

Lansiranje najnovijeg izdanja modela MINI 3-vrata, MINI 5-vrata i MINI Cabrio na globalno tržište započet će u ožujku ove godine. U specifičnoj verziji, sveobuhvatan dizajn, tehnologija i vrhunska nadogradnja kvalitete također daju novi poticaj potpuno električnom modelu MINI Cooper SE u nastavku uspješnog probijanja u segment električnih vozila. Najnovija verzija ekstremnih sportaša MINI John Cooper i MINI John Cooper Works Cabrio također ima koristi od daljnjeg razvoja dizajna specifičnog za model.

Pročišćeni MINI: Novi vanjski dizajn

Novi jezik vanjskog dizajna sada stavlja nepogrešiv izgled MINI-ja u izrazito pročišćeno svjetlo. Iznad svega, poboljšana estetika osigurava da središnje značajke dizajna MINI-ja postanu još očitije i modernije pomoću smanjenja. Pogled s prednje strane na MINI 3-vrata, uključujući MINI Cooper SE, MINI 5-vrata i MINI Cabrio, posebno je izražajan. Njime dominiraju više nego ikad karakteristična maska ​​hladnjaka, čiji šesterokutni okvir sada zauzima znatno više prostora, te okrugla obilježja farova. Pozicijska svjetla zamjenjuju se vertikalnim otvorima za zrak smještenim daleko prema van te služe kao otvor za zračne zavjese kako bi se optimizirala aerodinamika. Središnji dio branika, koji ujedno služi kao držač registarske pločice, sada je u boji karoserije, a ne u crnoj.

Tipične proporcije i kratki prevjesi i dalje definiraju bočni pogled. Upečatljive su nove konture oko luka kotača. Uz to, bočni žmigavci integrirani u redizajnirane bočne otvore sada imaju LED tehnologiju. Dizajn smanjene površine karakterizira stražnji izgled verzija modela MINI s motorom s unutarnjim izgaranjem. Crni obrub okružuje šesterokutni oblik rešetke hladnjaka. Stražnje svjetlo za maglu sada je integrirano u stražnju pregaču kao uska LED jedinica.

Svaki krov je jedinstven: Jedinstveni krov Multitone

Kontrastne boje za krovne i vanjske retrovizore među najmarkantnijim su dizajnerskim značajkama zbog kojih je MINI postao pionir po pitanju prilagodbe. Uz boje Jet Black, Aspen White i Melting Silver, kao i Chili Red za MINI John Cooper Works, za MINI 3-vrata i MINI 5-vrata, nudi se inovativna i globalno jedinstvena varijanta završne obrade krova. Novi krov Multitone sadrži gradijent boje od plave boje San Marino preko Biserno vodene do Jet crne boje, stvoren novom tehnikom bojanja i protežući se od okvira vjetrobranskog stakla prema stražnjem dijelu. U tu svrhu se tri nijanse boja nanose jedna za drugom u procesu wet-on-wet (mokro na mokrom) bojanju. Ova boja, poznata kao Spray Tech, u potpunosti je integrirana u mehanizirani proizvodni postupak u tvornici MINI Oxford u Velikoj Britaniji. Unatoč tome, dolazi do neznatnih odstupanja u uzorku boja zbog promjenjivih uvjeta okoliša, tako da je svaki MINI s krovom Multitone već unikat u samoj tvornici.

Tri nove vanjske završne boje, pet novih naplataka od lakih legura

Izbor završnih slojeva karoserije uključuje tri nove boje. Uz završnu obradu Rooftop Grey sive metalik i Island Blue metalik boje, bit će dostupna varijanta Zesty Yellow, u početku dostupna samo za MINI Cabrio. Kao dio opcije Piano Black Exterior, kvake na vratima, bočne otvore, poklopac za gorivo, MINI logotipi na poklopcu motora i poklopca prtljažnika te natpisi na modelu i ispušnim cijevima ispušnog sustava sada su crne boje visokog sjaja uz dodatak okoline farova, maske hladnjaka i stražnjih svjetala.

Paleta naplataka od lakih legura dostupnih za MINI također je opsežno obnovljena. Dostupno je pet novih inačica: 17-colni kotači sada su dostupni i u crnom dizajnu Tentacle Spoke, u dizajnu Scissor Spoke, koji je ranije bio dostupan samo za MINI Sidewalk Convertible, i u crnoj verziji Pedal Spoke, koja je prethodno predstavljena ekskluzivno za model izdanja 60 godina. Uz to su 18-colni aluminijski naplatci u dizajnu Pulse Spoke, s koncentričnim dvobojnim izgledom koji stvara posebno impresivne dizajnerske akcente, kao i John Cooper Works aluminijski naplatci u crnom dizajnu Circuit Spoke.

Tamna svjetla, s jakim osvjetljenjem ceste: LED svjetla sada su standardna

Nova, izražajno dizajnirana verzija LED prednjih svjetala bit će standardna oprema na vratima MINI-3, MINI 5-vrata i MINI Cabrio. Unutarnje kućište karakterističnih okruglih svjetala više nije u kromu, već u crnoj boji. LED jedinice za kratka i duga svjetla osiguravaju jako i ravnomjerno osvjetljenje ceste. Obodni svjetlosni pojas preuzima funkciju dnevnih svjetala i pokazivača smjera.

Raspon funkcija opcionalnih prilagodljivih LED prednjih svjetala uključuje svjetlo u zavoju, matrično dugo svjetlo i svjetlo za loše vrijeme. Pri skretanju, zasebna svjetlosna zraka automatski pada na traku kamo se vozač uputio. Duga svjetla se također automatski kontroliraju u skladu s odgovarajućom prometnom situacijom pri brzinama većim od 70 km/h. U tu svrhu odgovarajuća LED jedinica podijeljena je u četiri segmenta koja se mogu aktivirati i deaktivirati neovisno jedan o drugom. Ova matrična funkcija omogućuje izbjegavanje zasljepljivanja ostalih sudionika u prometu. Čim MINI prednja kamera registrira nadolazeće vozilo ili vozilo koje vozi naprijed, prostor koji vozilo zauzima osvjetljava se samo pri slaboj svjetlosti. Svjetlo za loše vrijeme može se aktivirati i pritiskom na gumb. Kada je vidljivost ograničena, na primjer zbog magle ili jake kiše ili snijega, kratka svjetla mogu se nadopuniti prigušenim svjetlom u zavojima radi intenzivnijeg osvjetljenja ceste.

Stražnja svjetla u dizajnu britanske zastave Union Jack sada su standardna

Karakteristična stražnja svjetla u dizajnu Union Jacka sada su također dio serijske opreme za MINI 3-vrata, MINI 5-vrata i MINI Cabrio. Grafika stražnjih svjetala nadahnuta britanskom zastavom posebno je naglašena tamnijom verzijom uzorka. Sve funkcije stražnjih svjetala su u LED tehnologiji, osim svjetla za vožnju unatrag.

Interijer: Jasan dizajn, visokokvalitetna obrada

Preuređena unutrašnjost MINI 3-vrata, MINI 5-vrata i MINI Cabrio sofisticirana je, moderna i posebno visoke kvalitete. Novost u ponudi su sportska sjedala u varijanti boja Light Checkered, koja savršeno nadopunjuju vanjsku završnu žutu boju Zesty Yellow. Poznata kvaliteta tkanine Black Pearl dobila je novi, izražajni izgled provjere u obilježju britanskog MINI stila. Šavovi na prijelazu u crnu umjetnu kožu podupirača sjedala imaju shemu boja koja odgovara tkanini površina sjedala.

Dizajn linije boja, koji se prije mogao odabrati kao pojedinačna opcija, sada je skladno usklađen s odgovarajućom bojom presvlaka sjedala. Broj kromiranih elemenata značajno je smanjen u cijeloj unutrašnjosti. Dva vanjska, okrugla izlaza za zrak sada su uokvirena crnim pločama. Unutarnji otvori za zrak potpuno su redizajnirani i sada su ugrađeni kako bi se poravnali s unutarnjom površinom. Unutarnja površina, koja je opcionalno dostupna u novoj izvedbi Silver Checkered i MINI Yours Aluminium, kao i Electric za MINI Cooper SE, sada se proteže cijelom širinom ploče s instrumentima u vozačevo područje.

Također je optimiziran premium izgled središnjeg instrumenta. Zaslon osjetljiv na dodir u boji od 8,8 inča, omiljene tipke osjetljive na dodir i površine visokog sjaja Piano Black sada su standardne značajke. Uz to, audio-kontrolna jedinica i funkcijske tipke za svjetla upozorenja i sustavi za pomoć vozaču integrirani su još skladnije u kružnu upravljačku jedinicu. S opcijom Ambient Light, novi površinski dizajn s laserskim graviranjem optimizira izgled LED svjetlosnog prstena koji okružuje središnji instrument. Kontroler operacijskog sustava smješten na središnjoj konzoli sada ima potpuno crnu površinu u kombinaciji s navigacijskim sustavom.

Sportski kožni upravljač sada je standardan, digitalni kokpit opcijski

Novo dizajnirani sportski kožni upravljač s višenamjenskim tipkama bit će dio standardne opreme svih izvedbi modela MINI 3-vrata, MINI 5-vrata i MINI Cabrio. Nova struktura tipkovnica optimizira rad audio i telefonskih funkcija, glasovnog upravljanja i sustava pomoći vozaču. Paketi opreme John Cooper Works Trim, MINI Yours Trim i MINI Electric Trim sadrže posebno visokokvalitetnu verziju sportskog kožnog upravljača. Odlikuje se kožnom površinom od nape i većim naslonima za palac. Prvi put je grijanje na upravljaču također dostupno kao dodatna oprema za MINI male modele automobila.

  • +186
Veliko ažuriranje MINI modela za 2021. godinu Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Višenamjenski zaslon s instrumentima iza upravljača sastavni je dio opcije Connected Media. Digitalni zaslon u boji u crnom dizajnu ploče, koji je standardni u MINI Cooper SE, ima promjer od pet inča i prikazuje sve informacije bitne za vožnju, kao i poruke o kontroli provjere i prikaze statusa sustava pomoći vozaču. U potpuno električnom MINI-u služi i kao indikator statusa punjenja dok je povezan na električnu mrežu.

Izbor boja prikaza i raspoloženja osvjetljenja: Novi modovi vožnje Lounge i 'Sport

Na izboru su dvije sheme boja za središnji zaslon instrumenata i digitalni zaslon kokpita, koje se mogu pozvati u izborniku upravljačkog sustava. U odabiru moda 'Lounge', prikazani sadržaj je u opuštajućoj postavci boja u rasponu između tirkizne i benzinskoplave boje. Ako je aktivan način 'Sport', pozadina zaslona je crvena i antracit. Na vozilima opremljenim opcijskim MINI načinima vožnje, shema boja povezana je s odabranom postavkom vozila. U srednjem i zelenom načinu rada tada se poziva zaslon u stilu 'Lounge', a tijekom vožnje u načinu 'Sport' aktivira se i odgovarajuća istoimena shema boja. Po izboru se u izborniku upravljačkog sustava može postaviti jedinstvena shema boja za sve MINI načine vožnje.

S novom opcijom Ambient Light, svjetovi boja zaslona mogu se kombinirati i s unutarnjim upravljanjem svjetlom. Postoji izbor od šest unutrašnjih svijetlih boja za svaki od dva načina 'Lounge' i 'Sport'. Svaki se od njih može postaviti pomoću prekidača koji se nalazi u gornjem dijelu okvira vjetrobranskog stakla. Odgovarajuća obojena svjetlost tada se emitira iz laserski ugraviranog LED prstena središnjeg instrumenta, iz sada neizravno osvijetljene donje strane unutarnjih površina, duž kontura obloga vrata, na otvaračima vrata vozača i suvozača, od podnožja krova, kao i na prednjem dijelu središnje konzole i u podnožju. Ovo osigurava individualno podesivo i uvijek skladno svjetlosno raspoloženje u unutrašnjosti MINI 3-vrata, MINI 5-vrata i MINI Cabrio. Uz to, opcija Ambient Light također osvjetljava kvake na vratima i područja za ulazak na strani vozača i suvozača.

Motori s MINI TwinPower Turbo tehnologijom i Euro 6d emisijskim standardom

Snažni i učinkoviti benzinski motori s tri ili četiri cilindra čine pogonski portfelj za MINI 3-vrata, MINI 5-vrata i MINI Cabrio. Njihova tehnologija MINI TwinPower Turbo sastoji se od turbopunjača integriranog u ispušni razvodnik, izravnog ubrizgavanja benzina i promjenjivog vremena upravljanja ventilom. Trocilindrični motori, svaki zapremine 1,5 l, dostupni su u tri verzije snage od 55 kW / 75 ks do 75 kW / 102 ks i 100 kW / 136 ks. 2,0-litreni motor s četiri cilindra generira maksimalnu snagu od 131 kW / 178 KS ili 170 kW / 231 KS u dva modela John Cooper Works. Zahvaljujući dosljedno optimiziranoj tehnologiji kontrole emisija, koja uključuje filtar čestica benzinskog motora, sve su inačice modela u skladu s emisijskim standardom Euro 6d.

Sa svojim električnim motorom snage 135 kW / 184 KS, MINI Cooper SE pruža zabavu u vožnji bez emisija. Snaga se prenosi putem jednostupanjskog automatskog mjenjača. Visokonaponska litij-ionska baterija, koja se nalazi duboko u podu vozila i ima bruto sadržaj energije od 32,6 kWh, omogućuje domet od 203 do 234 kilometara, kako je određeno u testnom ciklusu WLTP.

Motori s unutrašnjim izgaranjem MINI 3-vrata, MINI 5-vrata i MINI Cabrio standardno su kombinirani sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Uz iznimku ulaznog motora za MINI 3-vrata, MINI 5-vrata, svoju snagu mogu prenijeti na prednje kotače i putem 7-stupanjskog mjenjača Steptronic s dvostrukom spojkom (modeli John Cooper Works: 8-brzina Steptronic mjenjač).

Dostupne su četiri pogonske jedinice za MINI 3-vrata, MINI 5-vrata:

  • MINI One First 3vrata: 55 kW / 75 KS, 0 - 100 km / h za 13,4 sekundi, najveća brzina: 173 km / h, potrošnja goriva: 5,8 - 5,4 litara / 100 km (WLTP), 5,4 - 5,2 litara / 100 km (NEDC), emisije CO₂: 133 - 122g / km (WLTP), 122 - 119 g / km (NEDC).
  • MINI One 3-vrata: 75 kW / 102 ks, 0 - 100 km / h za 10,3 sekunde (automatski mjenjač 10,3 sekunde), najveća brzina: 193 km / h (193 km / h), potrošnja goriva: 6,0 - 5,4 litara / 100 km (6,1 - 5,5 litara / 100 km) (WLTP), 5,3 - 5,2 litara / 100 km (5,0 - 4,9 litara / 100 km) (NEDC), Emisije CO₂: 136 - 123 g / km (138 - 124 g / km) (WLTP),122 - 118 g / km (115 - 111 g / km) (NEDC).
  • MINI Cooper 3- vrata: 100 kW / 136 KS, 0 - 100 km / h za 8,2 sekunde (8,1 sekunde), najveća brzina: 210 km / h (210 km / h), potrošnja goriva: 6,1 - 5,5 litara / 100 km (6,1 - 5,5 litara / 100 km) (WLTP), 5,4 - 5,3 litara / 100 km (5,1 - 4,9 litara / 100 km) (NEDC), Emisije CO₂: 138 - 124 g / km (138 - 124 g / km) (WLTP), 124 - 120 g / km (117 - 112 g / km) (NEDC).
  • MINI Cooper S 3- vrata: 131 kW / 178 KS, 0 - 100 km / h za 6,7 ​​sekundi (6,6 sekundi), najveća brzina: 235 km / h (235 km / h), potrošnja goriva: 6,7 - 6,2 litara / 100 km (6,4 - 5,8 litara / 100 km) (WLTP), 6,4 - 6,2 litara / 100 km (5,5 - 5,3 litara / 100 km) (NEDC), Emisije CO₂: 151 - 140 g / km (144 - 132 g / km) (WLTP), 147 - 142 g / km (126 - 121 g / km) (NEDC).
  • MINI One First 5- vrata: 55 kW / 75 KS, 0 - 100 km / h za 13,9 sekundi, najveća brzina: 172 km / h, potrošnja goriva: 5,9 - 5,4 litara / 100 km (WLTP), 5,4 - 5,3 litara / 100 km (NEDC), emisije CO₂: 135 - 124 g / km (WLTP), (125 - 121 g / km (NEDC).
  • MINI One 5- vrata: 75 kW / 102 KS, 0 - 100 km / h za 10,6 sekundi (10,6 sekundi), najveća brzina: 192 km / h (192 km / h), potrošnja goriva: 6,1 - 5,5 litara / 100 km (6,2 - 5,5 litara / 100 km) (WLTP), 5,4 - 5,3 litara / 100 km (5,1 - 5,0 litara / 100 km) (NEDC), Emisije CO₂: 138 - 124 g / km (140 - 126 g / km) (WLTP), 125 - 120 g / km (118 - 114 g / km) (NEDC).
  • MINI Cooper 5- vrata: 100 kW / 136 KS, 0 - 100 km / h za 8,4 sekunde (8,3 sekunde), najveća brzina: 207 km / h (207 km / h), potrošnja goriva: 6,1 - 5,5 litara / 100 km (6,2 - 5,6 litara / 100 km) (WLTP), 5,4 - 5,3 litara / 100 km (5,2 - 5,0 litara / 100 km) (NEDC), Emisije CO₂: 139 - 126 g / km (140 - 126 g / km) (WLTP), 125 - 120 g / km (119 - 115 g / km) (NEDC).
  • MINI Cooper S 5-vrata: 131 kW / 178 KS, 0 - 100 km / h za 6,8 sekundi (6,7 sekundi), najveća brzina: 235 km / h (235 km / h), potrošnja goriva: 6,8 - 6,2 litara / 100 km (6,5 - 5,9 litara / 100 km) (WLTP), 6,5 - 6,3 litara / 100 km (5,5 - 5,3 litara / 100 km) (NEDC), emisije CO₂: 154 - 141 g / km (147 - 134 g / km) (WLTP), 149 - 144 g / km (126 - 121 g / km) (NEDC).

Za MINI kabriolet dostupna su tri motora:

  • MINI One Cabrio: 75 kW / 102 ks, 0 - 100 km / h za 11,0 sekundi, najveća brzina: 190 km / h, potrošnja goriva: 6,3 - 5,8 litara / 100 km (WLTP), 5,6 - 5,5 litara / 100 km ( NEDC), emisije CO₂: 143 - 133 g / km (WLTP), (129 - 125 g / km (NEDC).
  • MINI Cooper Cabrio: 100 kW / 136 KS, 0 - 100 km / h za 8,8 sekundi (8,7 sekundi), najveća brzina: 206 km / h (205 km / h), potrošnja goriva: 6,4 - 5,9 litara / 100 km (6,4 - 5,9 litara / 100 km) (WLTP), 5,8 - 5,6 litara / 100 km (5,4 - 5,2 litara / 100 km) (NEDC), Emisije CO₂: 144 - 134 g / km (146 - 135 g / km) (WLTP), 132 - 127 g / km (124 - 120 g / km) (NEDC).
  • MINI Cooper S Cabrio: 131 kW / 178 KS, 0 - 100 km / h za 7,1 sekunde (6,9 sekundi), najveća brzina: 230 km / h (230 km / h), potrošnja goriva: 6,9 - 6,5 litara / 100 km (6 - 6,2 litara / 100 km) (WLTP), 6,7 - 6,5 litara / 100 km (5,8 - 5,6 litara / 100 km) (NEDC), Emisije CO₂: 157 - 148 g / km (151 - 141 g / km) (WLTP), 153 - 149 g / km (132 - 128 g / km) (NEDC).

Također dostupno:

  • MINI Cooper SE: 135 kW / 184 KS, 0 - 100 km / h za 7,3 sekunde, najveća brzina: 150 km / h, potrošnja energije: 17,6 - 15,2 kWh / 100 km (WLTP), 16,1 - 14,9 kWh / 100 km ( NEDC), emisije CO2: 0 g / km, domet: 203 - 234 km (WLTP).
  • MINI John Cooper Works: 170 kW / 231 KS, 0 - 100 km / h za 6,3 sekunde (6,1 sekunde), najveća brzina: 246 km / h (246 km / h), potrošnja goriva: 7,1 - 6,8 litara / 100 km ( 6,9 - 6,6 litara / 100 km) (WLTP), 7,1 - 6,9 litara / 100 km (6,2 - 6,0 litara / 100 km) (NEDC), Emisije CO₂: 161 - 155 g / km (157 - 150 g / km) (WLTP), 163 - 158 g / km (142 - 137 g / km) (NEDC).
  • MINI John Cooper Works Cabrio: 170 kW / 231 KS, 0 - 100 km / h za 6,6 sekundi (6,5 sekundi), najveća brzina: 242 km / h (241 km / h), potrošnja goriva: 7,4 - 7,1 litara / 100 km (7,1 - 6,9 litara / 100 km) (WLTP), 7,4 - 7,1 litara / 100 km (6,4 - 6,2 litara / 100 km) (NEDC), Emisije CO₂: 167 - 161 g / km (162 - 156 g / km) (WLTP), 169 - 163 g / km (147 - 142 g / km) (NEDC).