PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Upoznajte MINI Vision Urbanaut; potpuno novo tumačenje vizije prostora

MINI Vision Urbanaut je digitalna vizija vozila budućnosti

MINI Vision Urbanaut je digitalna vizija vozila budućnosti

Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Ovo vozilo nudi više unutarnjeg prostora i svestranosti no ikad prije, ali i dalje ima minimalne tlocrtne dimenzije

Marka MINI koristi #NEXTGen za predstavljanje, u svjetskoj ekskluzivi, MINI Vision Urbanaut, studiju potpuno nove interpretacije vizije prostora. Ovo digtalna vizija nudi više unutarnjeg prostora i svestranosti no ikad prije, ali i dalje ima minimalni otisak na podlogu. I samo ime Urbanaut, referira na osobu koja istražuje prostor, ali za razliku od astronauta koji istražuje prostor svemira, ubranaut istražuje prostor gradskog okruženja.

'MINI svoje buduće 'ja' prvenstveno vidi kao sredstvo za stvaranje nezaboravnih vremena i ono što bismo mogli nazvati 'MINI trenuci'. MINI Vision Urbanaut koristi tri MINI trenutka – 'Chill' (Opuštanje), 'Wanderlust' (Želja za putovanjem) i 'Vibe' (Vibracija)- kako bi predstavio širok raspon mogućih scenarija korištenja. Chill moment vas poziva da udahnete i zastanete ovdje i sada. Automobil postaje svojevrsno utočište, utočište u kojem se možete opustiti - ili raditi s punom koncentracijom - tijekom putovanja. Wanderlust je jedini MINI trenutak u kojem se MINI Vision Urbanaut vozi ili vozi s automatiziranim funkcijama vožnje. Trenutak u kojem Vibe stavlja vrijeme s drugim ljudima u središnju pozornicu - u svakom pogledu ', dodaje Oliver Heilmer, voditelj dizajna MINI-ja. Vanjski i unutarnji prostor mijenjaju se kako bi odražavali MINI trenutak i pružili iskustvu najbolju moguću fazu. Sveobuhvatan dizajn korisničkog iskustva, održivi materijali i čisto električni pogonski sustav dodatni su sastojci cjelokupnog koncepta.

MINI Vision Urbanaut

MINI Vision Urbanaut

Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Dizajn interijera - kreativnija upotreba prostora

Kao inovativan koncept prostora, MINI Vision Urbanaut dizajniran je iznutra prema van. Dizajneri su stvorili prostrano interijersko iskustvo prije nego što su razvili eksterijer, koristeći tlocrte, dijelove namještaja i drvene makete kako bi pokazali veličinu. Tijekom projekta korištena je proširena stvarnost za stvaranje digitalnog modela, koji je potom sustavno optimiziran. Neobično visok za MINI, ali samo 4,46 m duljine, MINI Vision Urbanaut pruža unutarnji prostor koji se može koristiti na mnogo različitih načina i nudi potpuno novu lakoću kretanja u automobilu.

Sustav električnog pogona i automatizirane funkcije vožnje također stvaraju nove načine korištenja interijera

Budući da je od samog početka zamišljen kao vozilo na električni pogon s automatiziranim voznim funkcijama, MINI Vision Urbanaut dizajnerima je pružio veću razinu slobode prilikom stvaranja eksterijera i interijera. '1959. godine prvi Mini otvorio je malu revoluciju u konstrukciji vozila sa svojim poprečno postavljenim motorom', prisjeća se Oliver Heilmer, voditelj dizajna MINI-ja. 'S MINI Vision Urbanaut uspjeli smo preispitati i povećati korisnu površinu automobila još više u odnosu na njegov otisak.'

Jedan prostor, mnoštvo mogućnosti

Unutrašnjost MINI Vision Urbanauta pruža idealno okruženje za putovanje, ali je i cilj putovanja. Stigavši ​​na odabrano odredište, u samo nekoliko jednostavnih koraka može se pretvoriti u dnevnu sobu. Putnici ulaze u inovativnu kabinu kroz velika klizna vrata sa strane automobila. Vrhunski klizni i zakretni mehanizam idealan je dizajn za urbane uvjete vožnje gdje je prostor vrhunski. Nema drugih vrata na strani vozača ili suvozača.

MINI Vision Urbanaut

MINI Vision Urbanaut

Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Vozačko područje s 'Ležaljkom' i 'Uličnim balkonom'; 'Ugodni kutak' straga

Izuzetno fleksibilan raspored s četiri sjedala daje osnovu za svijetlu unutrašnjost. Dva prednja sjedala dizajnirana su za okretanje, dok se nasloni za velikodušne površine sjedala straga mogu ručno preklopiti (lijevo stražnje sjedalo) i okrenuti (desno stražnje sjedalo). Kad automobil miruje, nadzorna ploča se spušta, a vozačevo područje postaje udoban kut za sjedenje – 'Daybed' dnevni krevet. Uz to, vjetrobransko staklo može se otvoriti prema gore kad miruje kako bi se stvorio svojevrsni 'Street Balcony' ulični balkon. To poboljšava interakciju s okolinom automobila i stvara još izdašnije prostorno iskustvo.

MINI Vision Urbanaut

MINI Vision Urbanaut

Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Tamnija okolina stražnjeg dijela kabine pruža tiši prostor – 'Cosy Corner'. Ovo područje poziva putnike da uživaju malo vremena za sebe. 'Petlja' presvučena tekstilom proteže se preko klupe za sjedenje i ima mogućnost LED pozadinskog osvjetljenja. Između Cosy Cornera i vozačkog prostora nalazi se otvoreni i prozračni središnji dio automobila, koji nudi brzi pristup svim prostorima za sjedenje. S otvorenim vratima moguće je čak i sjediti na podu. Na bočnoj strani automobila nasuprot ulaznih vrata, mali integrirani stol s biljkom dodaje završni detalj unutrašnjosti. Stol označava novu središnju točku automobila - mjesto susreta, sučeljavanja i interakcije putnika.

Dizajn korisničkog sučelja i interakcije – 'Analogna ljubav, digitalna veza' kao vodeće načelo

Intuitivna, diskretna rješenja korisničkog sučelja omogućuju izostavljanje konvencionalnih kontrola poput prekidača ili gumba. To stvara minimalističko, ugodno prostorno iskustvo uz istovremeno održavanje pune povezanosti. Načelo što jednostavnijeg korištenja stvari ('prirodna interakcija') istaknuto je 'analognim', taktilnim, haptičnim iskustvom pokretanja značajke, npr. opcija izravnog dodira u Petlji preko klupe stražnjih sjedala. Kružni instrument sada je smješten u sredini automobila - novo središte radnje - i donosi informacije do mjesta na kojem se ljudi sastaju.

MINI Vision Urbanaut

MINI Vision Urbanaut

Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

'MINI Token' - digitalno-analogno sučelje za MINI trenutke

MINI Token središnji je dio svjetova iskustva MINI Vision Urbanaut. Otprilike je iste veličine kao kamen za brigu i aktivira tri unaprijed konfigurirana MINI trenutka - Chill, Wanderlust i Vibe - kada se stave u namjenski oblikovane utore na stolu u središtu automobila. Mogući su i drugi MINI trenuci, poput 'Moj MINI trenutak'. Ovdje se MINI Token može programirati za pružanje druge vrste personaliziranog iskustva, u kojem korisnik može konfigurirati vlastiti preferirani scenarij mirisa, ambijentalne rasvjete, glazbe itd. I pozvati ga izravno kasnije.

Vanjski dizajn - duh marke u novom obliku

Puristički mono-volumenski dizajn MINI Vision Urbanaut daje novo značenje pristupu 'Kreativna upotreba prostora'. Ispirana, gotovo besprekidna površina stvara moderno osnovno raspoloženje, s visokokvalitetnim detaljima koji dodaju pažljivo procijenjeni stilski procvat. U potpisu MINI mode, kotači su postavljeni na vanjskim kutovima karoserije, s kratkim prevjesima koji zaokružuju kompaktan i okretan izgled.

MINI Vision Urbanaut

MINI Vision Urbanaut

Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Novo MINI lice

Prednji kraj MINI Vision Urbanaut predstavlja jasnu evoluciju dviju ikona MINI dizajna s vremenom - prednjih svjetala i maske hladnjaka. Smješteni ispod brušene aluminijske konstrukcije s otvorima s prorezima, farovi su vidljivi samo kad su uključeni. Zahvaljujući raznobojnom dinamičkom matričnom dizajnu mogu prikazivati ​​različite raznobojne grafike, što stvara novi oblik komunikacije između automobila i vanjskog svijeta koji odgovara svakom trenutku. Svjetla na MINI Vision Urbanaut dopunjuju prednju 'rešetku' s atraktivnim izgledom karakterističnim za svaki MINI. Sama zatvorena rešetka sada je osmerokutnog oblika, što predstavlja evoluciju tradicionalnog šesterokutnog oblika. Budući da MINI Vision Urbanaut nema motor s unutarnjim izgaranjem koji zahtijeva zrak za hlađenje, rešetka preuzima novu funkciju: sada služi kao obavještajna ploča za automatiziranu vožnju.

MINI Vision Urbanaut

MINI Vision Urbanaut

Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Kao i kod prednjih svjetala, višebojna dinamička matrična stražnja svjetla iza glodanih aluminijskih poklopaca daju svježu estetiku i predstavljaju različit izgled u različitim načinima vožnje i MINI trenucima. Kad se bolje pogleda, prepoznatljive, konveksne površine također odaju počast prethodnim MINI-jima i klasičnom Miniju. Jedan mali detalj - kontura stražnjih stakala - odnosi se na oblik prednje maske i naglašava stilsku dosljednost automobila.

Jasan oblik vanjštine opskrbljuje boje automobila, materijale i detalje savršenom pozornicom. Mat vanjska sjena Zero Gravity prelazi iz metalik zelene s efektom plavog u suptilno zatamnjenu sivu. Prozori prikazuju uzorak u boji tijela, koji blijedi u gradijentu od dna prema vrhu. To stvara skladan prijelaz s karoserije na prozore i krov. Uzorak također pruža određenu dozu privatnosti bez zamračivanja prozora; unutrašnjost ostaje svijetla.

MINI Vision Urbanaut

MINI Vision Urbanaut

Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Osvijetljeni skateboard kotači pružaju vizualni procvat

Vizualni vrhunac MINI Vision Urbanauta gledan sa strane su kotači, završeni u boji Ocean Wave, tirkizno plavoj boji koja izaziva asocijacije na plažu i šum mora. Apstraktni Union Jack profil kotača nagovještava britansku baštinu automobila, dok njihov oblik podsjeća na skateboarde - čime se dodatno naglašava okretnost i nekonformistički MINI zavoj. Kotači također predstavljaju još jedan način na koji automobil komunicira sa okolinom. Prozirni i osvijetljeni iznutra, izgled im se mijenja prema odabranom MINI trenutku.

MINI Vision Urbanaut

MINI Vision Urbanaut

Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Digitalne usluge povezane s MINI Vision Urbanautom

Koncept koji stoji iza MINI Vision Urbanaut studije uključuje usluge osmišljene kako bi korištenje automobila učinilo obogaćujućim i besprijekornim iskustvom. Na primjer, MINI Vision Urbanaut može se otvoriti pomoću pametnih uređaja - tako da mu, u skladu s njegovim statusom mogućnosti mobilnosti u budućnosti, može pristupiti svatko iz definiranog kruga obitelji i prijatelja. Popisi za reprodukciju, audio knjige ili podcastovi koji odgovaraju ruti i trenutku mogu se istražiti tijekom putovanja u trenutku Wanderlusta. Osobni planer putovanja prikazuje savjete i zanimljive točke (POI) prilagođene pojedincu, kao i preporuke MINI zajednice. Oni se mogu predložiti i odabrati po želji.

MINI Vision Urbanaut

MINI Vision Urbanaut

Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Održivi materijali i odgovoran način razmišljanja

MINI Vision Urbanaut karakterizira odgovorna upotreba resursa. Osim maksimalnog prostora unutar malog otiska i potpuno električnog pogonskog sustava, MINI Vision Urbanaut predan je odgovornom pristupu materijalima. To se postiže ne samo smanjenjem broja komponenata u vanjskom i unutarnjem dizajnu, već i omogućavanjem dvostruke funkcije ioni poput armaturne ploče / dnevne postelje. Uz uporabu reciklata, to također znači osigurati da dizajn ne sadrži krom i kožu. Uz upotrebu recikliranih materijala, to također znači izbjegavanje kroma i kože. Dominantan materijal u interijeru je pleteni tekstil koji kombinira udobnost i kvalitetu s mekoćom i udobnošću. Korištenje pluta na upravljaču i dijelovima poda dodaje poseban dodir zahvaljujući svom prirodnom osjećaju i osigurava autentično ugodnu klimu u unutrašnjosti.

  • +33
  • +30

MINI Vision Urbanaut

Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!