TROKRAKA ZVIJEZDA

[FOTO/VIDEO] Mercedes-Benz slavi: 50 milijuna osobnih automobila iz globalne proizvodne mreže

15.02.2021 u 09:24

Bionic
Reading

Trenutno se globalna proizvodna mreža usredotočuje na provođenje ofenzive za električnu mobilnost, a do 2022. godine u serijskoj proizvodnji bit će integrirano šest novih modela Mercedes-EQ

Mercedes-Benz, njemački proizvođač premium vozila, prošli petak proslavio je veliki jubilej, ali i ujedno početak proizvodnje novog modela. Prvi novi Mercedes-Maybach S-klase iz tvornice 56 ujedno je 50-milijunti automobil iz Mercedes-Benza koji je sišao s linije u globalnoj proizvodnoj mreži.

'Mercedes-Benz je uvijek bio sinonim za luksuz. Zbog toga sam vrlo ponosan na ovu vrlo posebnu obljetnicu proizvodnje - pedeset milijuna proizvedenih vozila značajna je prekretnica u povijesti naše tvrtke i iznimno postignuće tima. Želio bih zahvaliti kolegama u pogonima širom svijeta na njihovom radu i njihovom zalaganju. Njihova stručnost i strast u proizvodnji naših zvijezda iz dana u dan ostvaruju želje kupaca iz cijelog svijeta', rekao je Jörg Burzer, član uprave Mercedes-Benz AG-a, lanca proizvodnje i opskrbe.

Ukupno je u posljednjih 75 godina proizvedeno ukupno 50 milijuna vozila marke Mercedes-Benz i smart. Temelj za to je globalna proizvodna mreža koja se sastoji od tvornica automobila smještenih širom svijeta - fleksibilnih, digitalnih, učinkovitih i održivih.

Zahvaljujući digitalnom ekosustavu MO360, sve su ove tvornice povezane. Bitan dio toga je digitalno podržana bliska suradnja između zaposlenika u različitim pogonima.

Zahvaljujući strukturama i procesima s maksimalnom fleksibilnošću, globalna proizvodna mreža je optimalno organizirana. Prema Mercedesu, 'sposobnost disanja' i prijenos proizvodnih kapaciteta između pojedinih pogona, kako zahtijeva tržište, presudna je prednost. Vozila s različitim tipovima pogona već se kotrljaju s iste proizvodne linije. Tijekom toga se proizvodne metode i postupci kontinuirano razvijaju i digitaliziraju. Kao rezultat, Mercedes-Benz može postići sinergiju, niže troškove te na kraju povećati učinkovitost i produktivnost unutar proizvodne mreže.

Trenutno se globalna proizvodna mreža usredotočuje na provođenje ofenzive za električnu mobilnost. Do 2022. godine ukupno šest novih modela Mercedes-EQ bit će integrirano u pokretanje serijske proizvodnje. Kao rezultat toga, globalna proizvodna mreža Mercedes-Benza odlučujuće doprinosi ambicioznim ciljevima održivosti tvrtke. Baterije za električna vozila Mercedes-EQ isporučuju se globalnom mrežom za proizvodnju baterija s tvornicama na tri kontinenta. Lokalna proizvodnja baterija ključni je čimbenik uspjeha za električnu ofenzivu Mercedes-Benza. Uz to, od 2022. godine proizvodnja u svim pogonima Mercedes-Benz AG-a širom svijeta bit će CO₂-neutralna.

  • +44
Mercedes-Benz slavi 50 milijuna osobnih automobila: Lansiranje proizvodnje novog Mercedes-Maybach S-klase Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Lansiranje proizvodnje novog Mercedes-Maybach S-klase

50-milijunto vozilo je prvi novi Mercedes-Maybach S-klase koji je sišao s proizvodne trake u pogonu Mercedes-Benz Sindelfingen. Luksuzna limuzina će se, s limuzinom S-klase i dugom verzijom, a u budućnosti i s EQS-om, proizvoditi u tvornici 56. Visokotehnološki proizvodni pogon u pogonu Mercedes-Benz Sindelfingen otvoren je u rujnu 2020. To je najsuvremeniji pogon za proizvodnju automobila u Mercedesu.