svjetska premijera

[FOTO/VIDEO] Mercedes-Benz S-klasa; automobilski luksuz doživljen na potpuno nov način

03.09.2020 u 12:47

Bionic
Reading

Šesterocilindrični redni benzinski i dizelski motori dostupni su prilikom lansiranja nove S-klase. Ubrzo će biti dostupan V8 motor s integriranim starter generatorom (ISG) i 48-voltnim električnim sustavom,a plug-in hibrid električnog dometa do 100 kilometara stiže 2021.

Mercedes-Benz je predstavio novu S-klasu, koja je oduvijek predstavljala fascinaciju njemačkog proizvođača premium automobila. Njihova legendarna i tradicionalna inženjerska stručnost definira luksuzni segment u automobilskoj industriji. Nova S-klasa može se iskusiti gotovo svim osjetilima: vidom, dodirom, sluhom i mirisom - dok nudi brojne inovacije na području pomoći, zaštite i interakcije s vozačem. Mercedes-Benz oblikuje sljedeću generaciju individualne mobilnosti za naše doba inovacijama koje fokus stavljaju na ljude. Nova S-klasa koristi digitalizaciju za automobil koji empatično reagira na potrebe i želje svog vozača i putnika.

Moderni luksuz postiže sljedeću razinu u unutrašnjosti S-klase. Dizajneri su stvorili ugodan ambijent sa dnevnim karakterom obilježenim elegancijom, visokom kvalitetom i lakoćom. Nadzorna ploča s novom arhitekturom, modernim dizajnom površine i ergonomskim rasporedom zaslona poseban je naglasak. Ali aspekt dobrog osjećaja ide još dublje: s visokom kvalitetom vožnje i niskom razinom buke, kao i širokim rasponom programa ENERGIZING Comfort, S-klasa brine o dobrobiti svojih putnika. Oni također ostaju u formi zahvaljujući učinkovitom sustavu za filtriranje zraka, koji novonastalu sposobnost signalizira novim nazivom ENERGIZING Air Control.

Nova Mercedes-Benz S-klasa postala je inteligentnija u mnogim područjima, a iskustvo vožnje podignuto je na sljedeću razinu. Digitalnim inovacijama poput MBUX-a (Mercedes-Benz User Experience) pridružuju se i inovacije koje povećavaju užitak u vožnji, a vožnju čine još sigurnijom: među njima su upravljanje stražnjom osovinom s velikim kutom zakretanja i sigurnosne inovacije poput stražnjeg zračnog jastuka. Kao nova funkcija PRE-SAFE® impulse Side, aktivni ovjes E-ACTIVE BODY CONTROL može podići karoseriju vozila (s obje strane) neposredno prije nadolazećeg bočnog udara. Nakon sustavnog daljnjeg razvoja, sustavi pomoći u vožnji daljnji su korak prema autonomnoj vožnji. Na primjer, zahvaljujući poboljšanim ekološkim senzorima, parkirni sustavi pružaju vozaču još bolju potporu pri manevriranju pri maloj brzini. Integracija u MBUX znači da je razina vizualizacije sada ušla u potpuno novu dimenziju.

Više od 100 godina: luksuzna klasa kao utjelovljenje marke Mercedes-Benz

S-klasa je središnji dio marke, i predstavlja fascinaciju Mercedes-Benza: legendarna inženjerska stručnost i nasljeđe izrade susreću progresivne digitalne inovacije. S-klasa kombinira umjetnu inteligenciju s iskustvom stečenim u 135 godina automobilskog inženjerstva. Prije otprilike 70 godina Mercedes-Benz postavio je temelje za ovu seriju modela modelom 220. Od lansiranja na tržište 1951. godine prodano je više od 4 milijuna primjeraka.

Oznaka 'S-klasa' službeno je predstavljena 1972. godine sa serijom 116.  U posljednjih 10 godina limuzina S-klase posebno je popularna u Kini, SAD-u, Južnoj Koreji i Njemačkoj. Sve u svemu, od lansiranja generacije koja je sada u fazi izbacivanja, prodano je više od 500.000 limuzina S-klase.

Stopa vjernosti za ovu seriju modela posebno je visoka. Primjerice, oko 80 posto kupaca u zapadnoj Europi koji su prethodno vozili S-klasu ponovno se odlučilo za model Mercedes-Benz. U SAD-u to čini više od 70 posto. Širom svijeta limuzina S-klase uglavnom se prodaje u verziji s dugim međuosovinskim razmakom: oko 9 od 10 kupaca odlučuje se za dugu verziju limuzine S-klase.

MBUX: nova dimenzija u personalizaciji i interakciji

Nijedna druga inovacija posljednjih godina nije tako radikalno promijenila rad Mercedes-Benza kao MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Druga generacija ovog sustava sposobnog za učenje sada je predstavljena u novoj S klasi. Unutrašnjost vozila još je digitalnija i inteligentnija, jer su i hardver i softver napravili velike korake: sjajni zasloni (do pet velikih zaslona), ​​dijelom s OLED tehnologijom, dodatno olakšavaju upravljanje vozilom i funkcije udobnosti. Mogućnosti personalizacije i intuitivnog rada postale su daleko šire. To se sigurno odnosi na stražnji dio, ali i na vozača: Primjerice, novi 3D zaslon upravljačkog programa prvi put omogućuje prostorni prikaz pritiskom na tipku. Postiže se pravi trodimenzionalni efekt bez potrebe za nošenjem 3D naočala.

Dva različita head-up zaslona (HUD) dostupna su na zahtjev. Veći HUD pruža sadržaj proširene stvarnosti (AR). Na primjer, prilikom navigacije animirane strelice za skretanje ('riblje kosti') virtualno su i precizno projicirane na cestovnu traku. Za funkcije pomoći, informacije od npr. Active Distance Assista se prikazuju. Slika se pojavljuje gotovo na udaljenosti od 10 metara, a područje prikaza odgovara monitoru dijagonale 77 inča.

Glasovni asistent 'Hej Mercedes' aktivacijom mrežnih usluga u aplikaciji 'Mercedes me' omogućuje još više učenja i dijaloga. Osim toga, određene se radnje mogu izvesti čak i bez aktivacijske ključnih riječi 'Hej Mercedes'. To uključuje prihvaćanje telefonskog poziva. 'Hej Mercedes' sada također objašnjava funkcije vozila i odgovara na opća pitanja. U S-klasi glasovnim asistentom također se može upravljati iz stražnjeg reda.

Koristeći kamere na gornjoj upravljačkoj ploči i algoritme učenja, MBUX Interior Assist prepoznaje i predviđa želje i namjere putnika. To čini tumačenjem smjera glave, pokreta ruku i govora tijela, a odgovara odgovarajućim funkcijama vozila. Osim što poboljšava praktičnost upravljanja, MBUX Interior Assist poboljšava sigurnost. Čak i prije nego što putovanje započne, vozača obavještava je li kamera otkrila dječje sjedalo na suvozačevom sjedalu, ali sigurnosni pojas, na primjer, nije vezan.

S funkcijom MBUX Smart Home, S-klasa sada postaje i kontrolni centar za dom, jer su domovi mnogih ljudi sve inteligentniji: mobilna inteligencija osigurava maksimalnu praktičnost iz daljine. WLAN i senzori čine dom sposobnim za komunikaciju: temperatura i osvjetljenje, rolete i električni uređaji mogu se daljinski nadzirati i kontrolirati. Detektori pokreta i kontakti na prozoru informiraju korisnika o dobrodošlim ili neželjenim posjetiteljima.

Dimenzijski koncept i dizajn interijera: izdašan ambijent s prirodom nalik dnevnom boravku

S-klasa je uvijek bila mjesto za ugodna putovanja i opušten rad. S novom generacijom interijer se u potpunosti razvio u 'treće mjesto', utočište između doma i radnog mjesta. Gotovo sve dimenzije povezane s udobnošću obje inačice, S-klase s kratkim i dugim međuosovinskim razmakom, poboljšane su kako na prednjim, tako i na stražnjim sjedalima. Osjećaj prostora je sukladno tome velikodušan.

Evo najvažnijih dimenzija u ovisnosti o međuosovinskom razmaku: duljina od 5179 do 5289 mm (+54 i +34 mm u odnosu na prethodni model S-klase), širina 1954/1921 mm ovisi o tipu kvake (+55/+22 mm), visina 1503 mm (+10 i +12 mm), međuosovinski razmak 3106 mm (+71 mm) i 3216 mm (+51 mm), volumen prtljažnika 550 litara (+20 litara u obje verzije).

Željeni sklad između digitalnog i analognog luksuza rezultira revolucionarnim dizajnom interijera, uključujući asocijacije na arhitekturu interijera i elemente dizajna jahti. Čini se da isklesani izgled nadzorne ploče, središnje konzole i naslona za ruke lebdi iznad prostranog unutarnjeg krajolika. Sustavno smanjenje broja kontrola naglašava minimalistički izgled interijera. Fina podjela između gornjeg dijela nadzorne ploče i velikog elementa obloge strukturira područje i stvara vodoravnu širinu.

Uz do pet zaslona, ​​istaknuta su velika područja ukrasa na nadzornoj ploči i straga (u varijanti Comfort Seat). Oni kruže oko putnika i sustavni su daljnji razvoj efekta omotavanja. Jedna posebno atraktivna inačica obloge je drveni furnir s otvorenim porama, s umetcima od pravog aluminija koji slijede konture. Novi dizajnerski elementi uključuju ravne središnje otvore s četiri kvadrata s vodoravnim nocelima. Dva tanka, okomita bočna otvora na svakoj strani zaokružuju krajeve armaturne ploče.

Zaslon vozača i medijski zaslon nude sveobuhvatno estetsko iskustvo Izgled zaslona može se individualizirati izborom između četiri stila prikaza (diskretno, sportsko, ekskluzivno, klasično) i tri načina (navigacija, pomoć, usluga).

Sjedala: Obilje visoke tehnologije za izvanrednu udobnost na velikim udaljenostima

Sjedala doslovno pozivaju putnike da sjednu i opuste se. Tekuća, trodimenzionalna tema dizajna slojeva daje dojam lakoće. Različita završna obrada daje sjedalima različite karaktere. Na primjer, uzdužni cjevovodi od lugano kože daju im plemenit, avantgardni izgled, dok je progresivni dijamantni uzorak nappa kože i ekskluzivne nappa kože klasičniji i izražajniji.

Do 19 motora na prednjim sjedalima omogućuje udobno sjedenje - broj koji ukazuje na složenost tehnologije ugrađene u sjedala. Ipak udobnost nije dovoljna: sjedala također igraju glavnu ulogu u pogledu sigurnosti. I naravno što se tiče luksuznog blagostanja: sva sjedala dostupna za S-klasu nose pečat odobrenja kampanje 'Zdravog sjedenja'.

Deset različitih programa masaže dostupno je u novoj S klasi. Oni koriste vibracijske motore i mogu pojačati učinak opuštajuće masaže toplinom po principu vrućeg kamena. U tu se svrhu grijanje sjedala kombinira sa zračnim komorama na napuhavanje u aktivnim višekonturnim sjedalima. Zračne komore su sada bliže površini sjedala, pa ih je stoga još lakše kontrolirati i osjetiti.

Pet različitih inačica stražnjih sjedala omogućuje konfiguraciju stražnjeg dijela S-klase kao radnog ili odmorišta. Nova je značajka dodatni jastuk za naslon za glavu koji se može grijati, a dostupan je za dva električno podesiva stražnja sjedala. Poboljšani su i opseg podešavanja i kut suvozačevog sjedala u konfiguraciji vozača i naslonjača iza njega.

ENERGIZING Comfort programi: Udobno putovanje dok ostajete u formi

Pritiskom na gumb ili glasovnom naredbom, holistički pristup 'Fit & Healthy' ENERGIZING Comfort pruža opipljivo iskustvo različitih sustava udobnosti u S-klasi i sadrži programe koji ih spajaju u svjetove iskustva. Istodobno, sustav stvara prikladnu atmosferu u unutrašnjosti - na primjer, okrepljujuće u slučaju monotonih dionica ceste ili opuštajući u slučaju povišene razine stresa. ENERGIZING COACH (trener) čak predlaže odgovarajući program vitalizacije ili wellness na temelju podataka o vozilu i putovanju. Također uzima u obzir podatke o kvaliteti spavanja i razini stresa u svoj inteligentni algoritam ako vozač ima odgovarajuću nosivu opremu.

Mercedes-Benz je iz temelja poboljšao ENERGIZING kontrolu udobnosti u novoj S klasi. Inovacije poput masaže zasnovane na vibracijskim motorima u jastuku sjedala i rezonantnom prijenosu od strane integriranog Burmester® vrhunskog 4D sustava surround zvuka. To čini bas tonove osjetljivim. Izravna reprodukcija zvučne rezonancije na sjedalima dodaje još jedan nivo trodimenzionalnom iskustvu slušanja - 4D zvuk nadahnut akustičnom masažom. Opaženi intenzitet zvuka može se individualno prilagoditi za svako sjedalo. Glazba postaje još emotivnija zahvaljujući ovoj osjetljivoj komponenti. U ovu svrhu u naslon svakog sjedala integrirana su dva pobuđivača.

Automatizirani sustavi za vožnju i pomoć u vožnji: još veća podrška za vozača

Kućni ured uskoro će biti mobilan - uključujući i ljude za volanom. Barem ako upravljaju vozilom sa 'trokrakom zvijezdom': jer Mercedes-Benz želi postići tehničku realizaciju i siguran rad vožnje S-klasom u uvjetno automatiziranom načinu rada i udovoljiti strogim zakonskim zahtjevima za ono što je poznato kao sustav razine 3. Očekuje se da će od druge polovice 2021. godine S-klasa moći voziti u uvjetno automatiziranom načinu rada s novim DRIVE PILOT-om, u situacijama kada je gustoća prometa velika ili u kolonama, na prikladnim dionicama autocesta u Njemačkoj. Skidanjem pritiska s vozača, to im omogućuje poduzimanje sekundarnih aktivnosti, poput pregledavanja interneta ili rješavanja e-pošte u uredu u automobilu, i tako osvajaju dodatno vrijeme.

U novoj S klasi, Mercedes-Benz dolazi još jedan veliki korak bliže svojoj viziji vožnje bez nesreća. Vozača podržavaju brojni novi ili prošireni sustavi za pomoć u vožnji. Time ima smanjeno radno opterećenje u svakodnevnim situacijama i sposoban je voziti udobno i sigurno. Kada opasnost prijeti, sustavi pomoći sposobni su odgovoriti na nadolazeće sudare kako situacija zahtijeva. Princip rada sustava vidljiv je novim konceptom zaslona na vozačevom zaslonu.

Zahvaljujući poboljšanim ekološkim senzorima, parkirni sustavi pružaju vozaču još bolju potporu pri manevriranju pri maloj brzini. Rad je brži i intuitivniji zahvaljujući integraciji u MBUX. Opcionalno upravljanje stražnjom osovinom integrirano je u pomoćnike za parkiranje, a izračun putanja prilagođen je u skladu s tim. Funkcije kočenja u nuždi služe i za zaštitu ostalih sudionika u prometu.

Vozač može parkirati i izvesti automobil putem pametnog telefona uz pomoć daljinskog parkiranja. Rad je znatno pojednostavljen. Ako je navedeno s predinstalacijom za INTELIGENTNI PARK PILOT, S-klasa je pripremljena za automatsko parkiranje vozila (AVP, SAE razina 4). Zajedno s potrebnom opcijskom opremom i odgovarajućom uslugom Connect (ovisno o zemlji), nova S-klasa ima ugrađenu tehnologiju za ulazak i izlazak s višeetažnih parkirališta opremljenih AVP infrastrukturom u visoko automatiziranom načinu rada i bez vozača, pod uvjetom da nacionalno zakonodavstvo dopušta takav rad.

Sustavi ovjesa: upravljiviji i dinamičniji sa zakretanjem stražnje osovine

Inovativni sustavi ovjesa osiguravaju impresivno putničko iskustvo u novoj S-klasi. Upravljanje stražnjom osovinom (opcija) s kutom upravljanja do 10° poboljšava upravljivost u urbanim sredinama do razine kompaktnog automobila. Krug okretanja smanjen je do dva metra.

Opcijski, potpuno aktivni ovjes E-ACTIVE BODY CONTROL na 48 V nudi jedinstvenu sintezu udobnosti i okretnosti, plus dodatnu zaštitu u slučaju bočnog sudara. Zračni ovjes AIRMATIC s kontinuirano podesivim prigušivanjem ADS + je standardna oprema. Usko povezivanje svih ovjesa i upravljačkih sustava osigurava maksimalnu stabilnost i sigurnost. Mercedes-Benz je svojim mjerama u fazi prije nesreće dodao novu funkciju PRE-SAFE® impulsne strane: kada prijeti bočni udarac, E-ACTIVE CONTROL BODY CONTROL može podići karoseriju do 80 milimetara u roku od nekoliko desetinki sekunde. To smanjuje opterećenja na konstrukcijama vrata, jer prag vrata može apsorbirati više energije zahvaljujući svom višem položaju. Kao rezultat toga, deformacija putničke ćelije i opterećenja koja djeluju na putnike mogu se smanjiti. Radarski senzori koriste se za prepoznavanje potencijalnog bočnog sudara.

Vanjski dizajn: savršene proporcije za klasičan izgled

S kratkim prednjim prevjesom, dugim međuosovinskim razmakom i uravnoteženim stražnjim prevjesom, S-klasa zamišljena je kao klasična limuzina sa savršenim omjerima. Širok trag kotača i kotači montirani u ravnini s modernim dizajnom daju vozilu mišićav izgled. Takozvane 'karakterne' linije znatno su smanjene uz bokove. Pametno oblikovane površine isklesanog izgleda stvaraju posebne svjetlosne efekte. Prednji dio impresionira visokom mrežom hladnjaka.

Prednja svjetla karakteriziraju prednji dio automobila. Imaju dnevnu svjetlosnu signalizaciju u tri točke koja je tipična za S-klasu, ali ovo je ravnije i u cjelini nešto manje. Ručke na vratima (u izboru) potpuno su novi razvoj. Električno se izvlače kad se vozač približi ili se dodirne vanjska površina kvake na vratima. Pristup bez ključa pruža KEYLESS-GO.

Dinamičan izgled automobila nastavlja se straga. Zahvaljujući precizno dizajniranim, vrlo detaljnim unutarnjim značajkama i određenim animiranim funkcijama, stražnja svjetla doprinose dojmu visoke kvalitete. Čine novu S-klasu nepogrešivom i u dnevnom i u noćnom dizajnu.

Svjetla: s inovativnom digitalnom tehnologijom iznutra i izvana

Opcijski sustav DIGITAL LIGHT prvi put ulazi u serijsku proizvodnju u Mercedes-Benzu. To omogućuje potpuno nove funkcije pomoći: Upozorenje na prepoznate radove na cesti projiciranjem simbola bagera na površinu ceste, Usmjeravanje dugih svjetala na pješake otkrivene na cesti kao upozorenje, Projiciranjem simbola upozorenja na površinu ceste ističu se semafori, znakovi zaustavljanja ili znakovi zabrane ulaska, Pomoć na uskim cestovnim trakovima (izvođenje radova na cesti) projiciranjem smjernica na površinu ceste.

U svakoj prednjoj svjetiljci DIGITAL LIGHT ima svjetlosni modul s tri izuzetno snažne LED diode sa svjetlom koje se lomi i usmjerava od 1,3 milijuna mikro zrcala. Razlučivost je prema tome veća od 2,6 milijuna piksela po vozilu. To omogućuje vrlo preciznu raspodjelu svjetlosti. Omogućuje Highbeam Assist preko 100 puta precizniju svjetlost od 84 piksela kada isključuje nadolazeći promet ili prometne znakove iz snopa svjetlosti. Gradacije svjetla/sjene i raspodjela svjetlosti svih ostalih prilagodljivih svjetlosnih funkcija također se ostvaruju sa znatno većom preciznošću, optimizirajući osvjetljenje npr. svjetla za maglu, svjetla za autoceste ili gradska svjetla.

Zahvaljujući LED tehnologiji, nova S-klasa također je napravila iskorak u svojoj unutarnjoj rasvjeti: Mercedes-Benz je sada prvi put realizirao interaktivnu unutarnju rasvjetu. Aktivna ambijentalna rasvjeta (opcija) sada je integrirana u sustave pomoći u vožnji i vizualno je pojačana upozorenjima. To također omogućuje odgovarajuće povratne informacije za sustave udobnosti. To se odnosi na sustav upravljanja klimom ili glasovni asistent 'Hej Mercedes'.

Aerodinamika: opsežne simulacije protoka zraka u ranoj fazi razvoja

S koeficijentom otpora zraka od 0,22, S-klasa jedan je od najaerodinamičnijih automobila na svijetu, posebno u segmentu luksuznih limuzina. Iako se frontalno područje (A) nove S-klase malo povećalo, na 2,5 kvadratna metra, koeficijent otpora je još više smanjen u usporedbi s prethodnim modelom. Aerodinamičke mjere koje utječu na tijelo, donji dio i odvojive dijelove omogućuju dobro 'pokazivanje' u zračnom tunelu i u stvarnom radu. Opsežne simulacije protoka zraka već su provedene pomoću računalnih klastera visokih performansi tijekom rane faze razvoja.

S-klasa je također postigla daljnja poboljšanja u aeroakustici. Prethodna generacija već se istaknula vrlo visokom razinom udobnosti unutarnje buke. Novi model je još tiši. Visoka krutost karoserije daje osnovu za izvanrednu udobnost buke i vibracija, a to je poboljšano finim podešavanjem. Na primjer, otvori za kabelske uvodnice u vatrozidu imaju dvostruke brtve. Da bi se postigao zvuk motora koji se u unutrašnjosti smatra profinjenim i neupadljivim, izolacija vatrozida proširena je na bočna područja A-stupova i na pod. Mercedes-Benz također prvi put koristi akustičnu pjenu u određenim dijelovima karoserije.

Motori: više elektrifikacije, veća učinkovitost

Šesterocilindrični redni benzinski i dizelski motori u različitim izlaznim klasama prve su inačice motora za novu S-klasu. Ubrzo će biti dostupan V8 motor s integriranim starter generatorom (ISG) i 48-voltnim električnim sustavom. Plug-in hibrid s potpuno električnim dometom od oko 100 kilometara uslijedit će 2021. godine.

Paleta modela na lansiranju S-klase obuhvaća modele S 450 4MATIC, S 500 4MATIC, S 350 d, S 350 d 4MATIC, S 400 d 4MATIC. Njihova snaga je u rasponu od 367 KS (270 kW) do 435 KS (320 kW) za benzinske modele, a kod dizelskih modela od 286 KS (210 kW) do 330 KS (243 kW). Svi modeli imaju automatski 9-brzinski 9G-TRONIC te svi, osim modela S 350 d, imaju 4MATIC pogon na sve kotače. Isto tako, ubrzanja od 0 do 100 km/h se kreću od od 4,9 do 6,4 sekundi, a svima je krajnja brzina ograničena na 250 km/h.

Zaštita karoserije i od nezgoda: novi čeoni zračni jastuci za putnike straga

Inteligentni dizajn karoserije i inovacije u sigurnosnim sustavima potvrđuju vodeću ulogu S-klase kada je u pitanju pasivna sigurnost. Nova aluminijska hibridna karoserija s udjelom aluminija većim od 50 posto udovoljava brojnim zahtjevima: Visoka razina sigurnosti od sudara, manja težina i vrlo kruta karoserija osiguravaju izvanredne karakteristike upravljanja popraćene izvrsnom udobnošću buke i vibracija.

Mercedes-Benz je u eksperimentalnom sigurnosnom vozilu ESF 2019. predstavio ideje na kojima rade stručnjaci za sigurnost tvrtke. Među više od 20 inovacija bilo je gotovo serijsko razvijanje poput stražnjeg zračnog jastuka, koji je sada dostupan kao dodatna oprema u S klasi. Čeoni zračni jastuk za stražnje sjedalo postavlja se posebno nježno zahvaljujući svojoj inovativnoj konstrukciji koja koristi cjevastu strukturu. Tijekom jakih frontalnih sudara, stražnji zračni jastuk može znatno smanjiti opterećenje koje djeluje na glave i vrat sigurnosnog pojasa koji nose putnici na vanjskim stražnjim sjedalima.

Tijekom jakog bočnog udara, ovisno o smjeru udara, jačini udarca i zauzetosti prednjeg sjedala, novi središnji zračni jastuk postavlja se između vozača i suvozačevog sjedala, smanjujući rizik od kontakta njihovih glava. Integriran je u naslon vozačevog sjedala u sredini vozila.

Održivost: ekološki kompatibilan razvoj

U S-klasi koristi se više od 98 kg komponenata izrađenih od materijala koji štede resurse. Broj komponenata koje sadrže reciklate sada je 120 - više nego dvostruko više nego u prethodnom modelu. Još oko 40 kg izrađeno je od obnovljivih sirovina. Proces ekološki kompatibilnog razvoja s određenim ciljevima čvrsto je ugrađen u cjelokupni proces razvoja. Ekološki aspekti već su uzeti u obzir u konceptualnoj fazi.

Za podne obloge sada se koristi nova, reciklirana nit. Ova nit marke Econyl® sastoji se od regeneriranog najlona. Proizvodi se preradom najlonskog otpada namijenjenog odlagalištu otpada, na primjer starih ribljih mreža i ostataka tkanina iz mlinova i tepiha. Oni se sakupljaju i pretvaraju u novu nit koja ima ista svojstva kao i najlon iz novih sirovina. Postupak recikliranja koji se koristi za proizvodnju konca štedi CO₂ u usporedbi s novom proizvodnjom. Također omogućuje Mercedes-Benzu da zadrži materijale u opticaju.

  • +74
Nova Mercedes-Benz S-klasa Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG