ČIST ZRAK

[FOTO/VIDEO] Jaguar Land Rover ima tehnologiju pročišćavanja zraka u kabini: Rat protiv virusa, bakterija i alergena

17.03.2021 u 21:32

Bionic
Reading

Tehnologija koja će se koristiti u budućim vozilima Jaguara i Land Rovera također je testirana na novi koronavirus (SARS-CoV-2)

Buduća tehnologija pročišćavanja zraka u kabinama automobila Jaguara i Land Rovera prikazana je u laboratorijskim testovima za inhibiciju (zadržavanje, zaustavljanje) virusa i bakterija u zraku za čak 97 posto.

Prototip sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC) koristi Panasonic nanoe™ X tehnologiju za inhibiciju štetnih bakterija i virusa, a kabinama budućih modela Jaguar i Land Rover pomoći će pružiti jedinstveno korisničko iskustvo. Ovo istraživanje dolazi dok Jaguar Land Rover definira svoju buduću strategiju: reimaginacija modernog luksuza bogata održivošću, jedinstveno iskustvo kupaca i pozitivan utjecaj na društvo.

Jaguar Land Rover udružio se s tvrtkom Perfectus Biomed Ltd, vodećim mikrobiološkim i virusološkim laboratorijem, kako bi izveo vodeći svjetski laboratorijski test zatvorene komore osmišljen kako bi simulirao ventilacijski sustav vozila u načinu recirkulacije tijekom 30-minutnog ciklusa. Neovisno istraživanje pokazalo je da je viruse i bakterije inhibiralo čak 97 posto.

Panasonicova inovativna tehnologija nanoe™ X također je testirana na novom koronavirusu (SARS-CoV-2) od strane Texcella, globalne istraživačke organizacije koja se specijalizirala za virusno testiranje i imunoprofiliranje, a jedan je od svjetskih laboratorija s dopuštenjem za testiranje protiv novog koronavirusa. Otkrilo je da je više od 99,995 posto virusa inhibirano tijekom dvosatnog laboratorijskog ispitivanja. Treba reći i da se hidroksilni (OH) radikali sastoje se od atoma kisika i vodika i prirodno se javljaju u atmosferi. Oni su visoko reaktivne čestice koje pomažu u inhibiciji virusa, bakterija, alergena i plijesni, ali kroz tehnologiju nanoe ™ X ne štete ljudima. Inhibirati znači denaturati čestice i bakterije i sprječavati njihovu reprodukciju ili rast.

Jaguar Land Rover tehnologija pročišćavanja zraka u kabini vozila Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar Land Rover

Doktor Steve Iley, glavni liječnik Jaguara Land Rovera, je rekao: 'Dobrobit naših kupaca za nas je od iznimne važnosti - i sada, više nego ikad, svi tražimo tehnološka rješenja koja mogu pomoći u brizi o našim voljenima. Neovisno istraživanje, koje su razvili i naručili naši stručni inženjeri, samo je jedan od načina na koji radimo kako bismo osigurali svojim kupcima da se štetni patogeni minimiziraju, pružajući čistiji okoliš za putnike u kabini i postavljajući nove standarde u vlasničkom iskustvu.'

Da bi osigurala aktivno pročišćavanje zraka, nanoe ™ X tehnologija, koja je čak deset puta učinkovitija od svoje prethodnice nanoe ™, koristi visoki napon za stvaranje bilijuna hidroksilnih (OH) radikala obavijenih molekulama vode nano (10⁻⁹) veličine. Ovi OH radikali denaturiraju proteine ​​virusa i bakterija, pomažući inhibirati njihov rast. OH radikali dezodoriraju i inhibiraju alergene na sličan način kako bi stvorili čistiji zrak za putnike u kabini.

Alexander Owen, inženjer istraživanja u Jaguar Land Roveru, je rekao: 'Ova tehnologija je sjajan primjer mogućnosti iskorištavanja snage prirode i stavlja Jaguar Land Rover u sam vrh ove kabinske tehnologije. Hidroksilni radikali jedan su od najvažnijih prirodnih oksidansa u kemiji i tisućljećima pomažu u čišćenju naše atmosfere, uklanjanju onečišćenja i drugih štetnih tvari. Stvaranje ove tehnologije i naša napredna istraživanja prvi su korak u postavljanju ovog znanstvenog fenomena u kabine budućnosti.'

Ovo pionirsko istraživanje omogućit će Jaguaru Land Roveru da u budućnosti ponudi sljedeću generaciju napredne filtracije zraka u kabini. Modeli u cijeloj Jaguarovoj paleti (I-PACE, E-PACE, F-PACE, XE i XF) te Land Rover linija (Defender, Discovery, Discovery Sport, Range Rover, Range Rover Sport, Range Rover Velar i Range Rover Evoque) trenutno nude nanoe™ tehnologiju i filtraciju PM2.5. Dostupna je i inovativna značajka predkondicioniranja kako bi kupci mogli omogućiti sustav prije nego što uđu u vozilo.