HRVATSKA PREMIJERA

FOTO/VIDEO] BMW pokazao ekskluzivni THE 8 X JEFF KOONS i osvježenu seriju 3: Jedan od samo 99 proizvedenih primjeraka stigao i kod nas!

15.07.2022 u 14:04

Bionic
Reading

BMW M850i xDrive Gran Coupé, koji je kreirao Jeff Koons, uključuje više od 200 sati prilagođenog lakiranja i koristi 11 različitih boja u upečatljivom po grafičkom dizajnu, s nijansama plave boje te istaknutim žutim i srebrnim naglascima

BMW sa svojim serijskim premium automobilima u Hrvatskoj svakako ima brojne poklonike, no kad je riječ o posebno pripremljenim modelima ograničene serije koji se mogu vidjeti uživo onda je to naravno prava poslastica. Tako smo jučer imali priliku kod tvrtke Tomić&Co., generalnog zastupnika za Hrvatsku cijenjene bavarske marke, prisustvovati hrvatskoj premijeri doista posebnog modela BMW M850i xDrive Gran Coupé, koji je kreirao Jeff Koons, američki konceptualni umjetnik poznat po svom radu koji se bavi popularnom kulturom i svojim skulpturama koje prikazuju svakodnevne predmete.

Riječ je o modelu THE 8 X JEFF KOONS, ograničenoj seriji od samo 99 primjeraka ekskluzivnog sportskog i popartističkog vozila nastalog u suradnji Koonsa i bavarskog proizvođača automobila. Posebnost ovog automobila leži u njegovom jedinstvenom vanjskom dizajnu i uređenju njegove unutrašnjosti.

Rad umjetnika Jeffa Koonsa na eksterijeru THE 8 X JEFF KOONS modela uključuje više od 200 sati prilagođenog lakiranja i koristi 11 različitih boja u upečatljivom po grafičkom dizajnu, s nijansama plave boje te istaknutim žutim i srebrnim naglascima.

Inače, izvorni BMW 850i je bio prvi model serije 8 predstavljen davne 1990. godine i slavljen je kao ostvarenje nove perspektive naprednog automobilizma. Predstavljeni primjerak domaćoj javnosti također nastavlja ovu tradiciju, noseći titulu umjetničkog djela na kotačima.

Sam Jeff Koons za svoje umjetničko djelo kaže: 'Moje izdanje BMW-a serije 8 moj je automobil iz snova! Sportski je i blistav, ali je minimalistički i konceptualan. Na aautomobilu linije postaju sve veće na svom putu od haube prema prtljažniku, stvarajući osjećaj kretanja prema naprijed baš kao što to čini 'POP!' i elementi dizajna s potiskom pare.'

BMW THE 8 X JEFF KOONS Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Koliko je ovaj model senzacionalan govori i podatak kako je za potrebe aukcijske kuće Christie's u New Yorku, u travnju ove godine, sav prihod od prodaje prvog primjerka automobila otišao dobrotvornoj organizaciji Međunarodnog centra za nestalu djecu (International Centre for Missing & Exploited Children - ICMEC), koju podržava i sam umjetnik.

BMW pokazao ekskluzivni THE 8 X JEFF KOONS Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Da je riječ o ozbiljom iznosu govori i podatak da je taj primjerak posebnog BMW-a M850i xDrive Gran Coupé postigao aukcijsku cijenu od čak 475.000 dolara (472.815 eura), dok je cijena pojedinog primjerka iznosila 350.000 eura.

I naravno, svi su do jednog primjerka THE 8 X JEFF KOONS modela globalno otišli svojim kupcima u vrlo kratkom roku.

Redizajnirana i digitalno osvježena BMW serija 3

Hrvatsku premijeru je jučer ujedno imala i popularna BMW 'trojka'. Da podsjetimo, sa svježim dizajnerskim impulsima, opsežno moderniziranim vrhunskim ambijentom i značajnim napretkom u području digitalizacije, rada i opreme, novo izdanje BMW-a serije 3 je imalo svoju svjetsku premijeru sredinom svibnja ove godine. Radi se o verzijama limuzina i kravanskoj izvedbi Touring. Inače, sedma generacija BMW serije 3 je bila predstavljena na autosalonu u Parizu 2018. godine.

Ciljana ažuriranja dizajna prednjeg i stražnjeg dijela još svjetlije nego ikad osvjetljavaju sportske sposobnosti po kojima su poznati BMW serije 3 limuzina i BMW serije 3 Touring. BMW operativni sustav 8, uključujući BMW zakrivljeni zaslon, unosi dodatnu modernost u unutrašnjost, a sve varijante nove BMW serije 3 sada dolaze kao standard s 8-stupanjskim Steptronic mjenjačem s ručicama mjenjača na kolu upravljača i novo dizajniranom polugom mjenjača.

Posebnost BMW-a serije 3 svakako su M Sport ovjes s čvršćim oprugama i amortizerima za izravne i agilne vozne karakteristike te pomoć za vožnju unatrag koji pamti pokrete upravljača u zadnjih 50 prijeđenih metara. Pritiskom na tipku, vozilo se automatski vraća istim putem i točno na prethodno prijeđenu rutu.

Kuriozitet serije 3 su brojne inovativne tehnologije koje omogućuju ugodnu komunikaciju između vozača i vozila i to s BMW Curved Display-om koji pruža potpuni pregled svih važnih informacija. Neograničena povezivost kroz integraciju pametnog telefona omogućuje vam planiranje rute na svom pametnom telefonu te intuitivno upravljanje pomoću glasovnih naredbi.

U osvježenom BMW-u serije 3 dostupan je i integrirani BMW Digital Key koji vaš pametni telefon pretvara u digitalni ključ, a osobni asistent koji odgovara na sve vaše glasovne naredbe je uvijek uz vas.

  • +38
BMW pokazao ekskluzivni THE 8 X JEFF KOONS Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Širok izbor pogonskih sustava, 8-tupanjski Steptronic mjenjač sada je standardna oprema za sve modele

Među ostalim značajkama osvježenog BMW-a serije 3 je širok raspon dostupnih pogonskih sustava. Visoko učinkoviti motori s unutarnjim izgaranjem s BMW TwinPower Turbo tehnologijom, te elektrifikacija u obliku plug-in hibrida i 48V blage hibridne tehnologije, postižu iznimno finu ravnotežu između užitka u vožnji i uštede goriva. Novi BMW Serije 3 limuzina može se naručiti u tri plug-in hibridne varijante, a novi BMW serije 3 Touring u izboru od četiri. Uz to, četiri benzinska i četiri dizelska motora s četiri ili šest cilindara nude se i za limuzinu i za Touring. Ova linija uključuje četverocilindrični benzinski agregat s ispušnim razvodnikom integriranim u glavu cilindra i nadograđeni sustav turbopunjača za optimizaciju isporuke snage.

Na čelu asortimana motora za limuzinu i Touring su dva BMW Performance modela iz BMW M GmbH s ultra-sportske karakteristike. To znači da BMW serije 3 pokriva raspon snage od 110 kW/150 KS do 275 kW/374 KS. Blaga hibridna tehnologija donosi osobito brzu reakciju i povećanu učinkovitost šesterocilindričnom rednom benzinskom motoru i četiri dizelske jedinice.

Svi motori za novi BMW serije 3 serijski se povezuju sa Steptronic mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Njegov sportski karakter pojačan je također standardnim ručicama mjenjača na kolu upravljača. Dostupan kao opcija je osmostupanjski Steptronic Sport mjenjač, ​​koji se ističe svojom posebno oštrom dinamikom prebacivanja stupnjeva prijenosa, pruža funkciju Launch Control za ubrzanje optimizirano za vuču izvan linije i otključava ultra-brze navale snage srednjeg raspona sa svojim Sprint funkcijom.

BMW xDrive je standardna oprema za vrhunske modele. Inteligentni sustav pogona na sve kotače također se može naručiti kao opcija za dvije benzinske varijante (BMW serije 3 Touring: jedan benzinac), dva dizelska i plug-in hibridne modele.

Za kraj ove hrvatske premijere, BMW je izložio i model serije 4 Cabrio, seriju 5, kao i dva posebno zanimljiva sportska modela BMW-ovog M odjela: BMW M3 i BMW M4 GTS.