SAVJETI VOZAČIMA

[FOTO] Pripremite svoj automobil za ljetne vrućine: Praktični savjeti za bezbrižan odlazak na odmor

11.06.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Možda misilte kako je zimski period posebno naporan za vaše vozilo, no ljetne vrućine i gužve su ako ne podjednako, a onda čak i zahtjevnije kad je riječ o ispravnosti vašeg limenog ljubimca

Uskoro nam stiže najtopliji period godine, vrijeme kada se većina nas sprema za odlazak na godišnji odmor, obično negdje na obalu uz more. Kao što je to uobičajeno, velika većina naših građana će krenuti na odmor sa svojim obiteljima osobnim automobilom, no treba voditi računa da će to učiniti i veliki broj europljana koji su odabrali baš našu lijepu zemlju za svoj ljetni odmor.

Stoga, osim što biste trebali voditi posebnu pažnju o pripremi svog automobila za ovaj vrući dio godine, morate voditi računa i o tome da će naše prometnice, naročito autoceste koje vode prema ljetnim destinacijama biti prekrcane i vozilima stranih tursta. I bez obrzira na naše izvrsne autoceste, koje vam veći dio godine omogućavaju brzi dolazak na vaše udaljeno odredište, iznimno velik broj vozila u određenom trenutku, obično subotom ili nedjeljom kada su smjene turista, će vas usporiti i poneki puta potpuno zaustaviti na vašem putu.

Možda misilte kako je zimski period posebno naporan za vaše vozilo, no ljetne vrućine i gužve su ako ne podjednako, a onda čak i zahtjevnije kad je riječ o ispravnosti vašeg limenog ljubimca. Bilo da se samo vozite do trgovine ili idete na putovanje, riskirate mogućnost kvara ako ne slijedite ovih nekoliko praktičnih savjeta o pripremi vašeg vozila prije nego što se upustite u borbu s visokim temperaturama.

1. Dogovorite odlazak u servisnu radionicu

Mnogi vozači nisu toliko upoznati s time kako pripremiti svoje vozilo za ekstremne uvjete ili se jednostavno ne žele sami upustiti u samo održavanje svog automobila, bilo da je riječ o pripremi za ljetne temperature ili zimske minuse. Ova skupina vozača svakako će odabrati odlazak u ovlaštenu servisnu radionicu koja će im pripremiti vozilo kako bi bili spremni za bezbrižan i siguran odlazak na odmor osobnim automobilom.

2. Provjerite stanje guma na automobilu

Pretpostavljamo da ste već promijenili gume na vašem vozilu, odnosno zimske gume skinuli i zamijenili ih onim ljetnim ili cjelogodišnjim. Podsjećamo vas, od 15. travnja svake godine počinje period u kojem su ljetne gume na vašem vozilu zapravo samo preporuka, ne i obveza. U slučaju da ste pravovremeno zamijenili svoje zimske gume onima za topliji period godine, vjerojatno ste ne tako davno učinili provjeru guma koje montirali na svoje vozilo.

Balansiranje kotača je svakako nužna stvar koja itekako utječe na ispravne vozne karateristike vašeg vozila, no mnogi zaboravljaju da je provjeravanje ispravnog pritiska zraka u gumama možda i važnije. Stoga, provjerite koji je ispravan, od proizvođača automobila, preporučen tlak zraka u gumama. Obično se ove vrijednosti mogu nači na okviru vozačevih vrata, a isto tako za dulja putovanja treba se posebno pripremiti s obzirom na težinu koju prevozite ili tip prometnice (na autocesti zbog većih brzina i više osoba u vozilu tlak zraka u gumi je preporučljivo da bude viši).

3. Provjerite ispravnost kočnica

Kočnice su najvažnija sigurnosna karakteristika automobila. Uzimamo ih zdravo za gotovo, ali moraju se nositi s nevjerojatno teškim zahtjevima i izazovima, stoga prepustite brigu o njima stručnim osobama u servisnim radionicama. Vama ostaje samo da kontrolirate razinu kočione tekućine u spremniku iste ispod prednje haube.

Sve o kočnicama, ne samo o onim osnovnim, već i parkirnim ili ručnim možđete pročitati ovdje u ovom zasebnom tekstu.

4. Ulje i rashladna tekućina

Vaš automobil, bez obzira radi li se o starom ili novom automobilu, zahtijeva redovno mijenjanje motornog ulja. Korišteno motorno ulje sadrži kemikalije i aditive koji mogu s vremenom oštetiti mehaničke komponente, tako da je najbolje zamijeniti ga novim prema smjernicama proizvođača vozila. No i vi sami morate voditi računa da vam je razina ulja na primjerenoj razini. Ukoliko treba dotočite ga prije dužeg putovanja. Trebali biste imati odgovarajuće motorno ulje u prtljažniku za svaki slučaj.

Isto vrijedi i za rashladnu tekućinu, koju bi isto tako trebalo zamijeniti prije perioda duljeg korištenja automobila. Pazite da ulijete pravu količinu rashladne tekućine prema priručniku vašeg automobila. Provjerite ima li vaš hladnjak dovoljno rashladne tekućine. Ako primijetite da vam je automobil prevruć prema mjeraču temperature na instrumentoj ploči, rashladna tekućina bi vam mogla biti niska ili možda curi. Održavanje dodatne rashladne tekućine u automobilu može biti dobra ideja ako imate starije vozilo sklono kvarovima.

5. Provjerite stanje akumulatora

Akumulatori automobila mogu otkazati u bilo koje doba godine, pa tako porast temperature može značajno utjecati na stanje vašeg akumulatora. Osvezite svoj automobil u svoju lokalnu seevisnu radionicu i oni će ga moći testirati umjesto vas – većina trgovina to radi besplatno.

6. Provjerite ispravnost klima uređaja

Većina današnjih automobila ima ugrađeni klima uređaj, testirajte ga prije nego što vani postane prevruće. Nema ničega goreg nego da vam ne radi klima uređaj na užarenom suncu. Ako primijetite da zrak izlazi, ali nije dovoljno hladan, možda nešto nije u redu sa sustavom. Najvjerojatnije trebate više rashladnog sredstva ili trebate zamijeniti zračne filtere. U oba slučaja otiđite u specijaliziranu servisnu radionicu.

7. Zamijenite metlice brisača vjetrobrana i tekućinu

Nakon dugog zimskog perioda velika je vjerojatnost da su vam se istrošile metlice brisača zbog struganja leda i snijega, ali i česte upotrebe. Također je dobra ideja dopuniti tekućinu za brisače jer će više insekata letjeti uokolo po toplijem vremenu i zabijati se u vaše vjetrobransko staklo, a to bi vam moglo ometati pogled na cestu pred vama.

8. Održavajte svoj automobil čistim

Nakon zimskog dijela godine, pretpostavljamo da ste temeljito oprali svoje vozilo. Sol na cesti i prljavština od otopljenog snijega mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja boje i podvozja vašeg automobila. Nema boljeg vremena za pranje automobila nego po toplom vremenu. Stoga, redovito pranje vašeg vozila svakako su preporučljivi. I ne samo izvana.

9. Provjerite set prve pomoći

Svi vozači moraju obvezno imati set za pružanje prve pomoći u svom automobilu u svako vrijeme, no često se iz njega 'posuđuju' određene komponente, poput flastera. Pobrinite se da vam je ste ipravan i kompletiran barem prije duljeg putovanja, a odlazak na godišnji odmor to svakako jest. Nadalje, neka su vam reflektirajući prsluk, set žarulja (za ona starija vozila naročito, jer većini današnjih modernih automobila s LED tehnologijom svjetala to neće biti jednostavno zamijeniti moguće bez ovlaštene servisne radionice) i trokut za obilježavanje zaustavljenog vozila isto tako uvijek u vašem vozilu.

10. Ponesite dovoljno pitke tekućine

U slučaju zastoja na vašem putovanju svakako ponesite sa sobom dovoljno pitke tekućine, jer ljetne vrućine su neumoljive, ne samo prema vašem vozilu, već i prema vašem tijelu. Zaštitna odjeća ili deka isto tako mogu biti od velike koristi, zato neka i one budu s vama u vašem vozilu na duljem putovanju.

11. Učlanite se u neki autoklub

U ljetnom periodu se isto tako događaju nenadani kvarovi na vašem automobilu, a svakako ne želite ostati pod vrelim suncem razmišljajući koji vam je sljedeći korak na putu prema moru. HAK ili neki druga organizacija koja vam može pomoći, bilo da se radi o popravku na licu mjesta ili vučnom službom u slučaju većeg kvara, izuzetno je ako ne i nužno praktično rješenje. Stoga, učlanite se.

Čak i ako ste poduzeli sve navedene mjere opreza, ali još uvijek želite dodatni mir, svakako dobro razmislite o svemu što bi vam moglo eventualno pokvariti zasluženi godišnji odmor i bez ustručavanja dodajte još poneku ideju na vašu listu.

Sretan put!