savjeti vozačima

[FOTO/VIDEO] Pametnom vožnjom protiv divljanja cijena: Uz ovih sedam savjeta smanjit ćete potrošnju goriva

12.04.2022 u 12:47

Bionic
Reading

Održavanje stalne brzine, korištenje kočenja motorom i praćenje tlaka u gumama su samo neke od preporuka za uštedu goriva

S obzirom na to da cijene goriva vrtoglavo rastu u cijelom svijetu, učinkovita vožnja je sada važnija nego ikad, ključ za uštedu goriva. Prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA), ova mjera može pomoći u smanjenju potrošnje goriva za između 6 i 12 posto. Ángel Suárez, stručnjak iz Seata, smislio je sedam učinkovitih savjeta za vožnju kako biste uštedjeli na gorivu i sačuvali svoj novčanik.

1. Vozite uglađeno

Nagle promjene brzine, poput naglog ubrzanja ili snažnog kočenja, povećavaju potrošnju goriva. Iz tog razloga, 'važno je voziti glatko, predvidjeti raspored i napraviti nježne prijelaze', objašnjava Ángel Suárez, inženjer u tehničkom centru SEAT S.A.

Seat predlaže 7 učinkovitih savjeta za vožnju za smanjenje potrošnje goriva Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Ostanite u nižim brzinama samo prvih nekoliko sekundi vožnje i kad god je moguće koristite visoke brzine. Najbolje je slijediti upute GSI (indikatora mjenjača) vašeg vozila ili, ako ono nema ovaj sustav, pokušati promijeniti brzine prije 2500 okr./min. 'Viši okretaji znače veću potrošnju goriva', kaže Ángel.

2. Isključite motor kada se zaustavljate na dulje vrijeme

Ako držite motor uključen dok se vaš automobil ne kreće, motor se pregrijava i potrošnja goriva se povećava. Dakle, kad je riječ o kratkim zaustavljanjima na semaforima na primjer, motor u praznom hodu troši otprilike 1 litru na sat. 'Kako bi se ovaj proces automatizirao, cijela serija vozila Seata opremljena je Start&Stop sustavom, koji prema zadanim postavkama isključuje motor prilikom zaustavljanja', ističe Suárez.

3. Održavajte konstantnu brzinu

Promjene u brzini utječu na potrošnju goriva, stoga je poželjno održavati istu brzinu sve dok to dopuštaju promet i cesta. 'Adaptivni tempomat (ACC) dostupan na modelima Seat savršeno je rješenje za podešavanje brzine na površinama bez značajnog nagiba, kao što su autoceste', kaže Ángel. S tim u vezi, IEA preporučuje vožnju 10 km/h sporije kao mjeru uštede. Zapravo, dokazano je da samo usporavanje na 110 km/h na autocesti pomaže uštedjeti 11 posto potrošnje goriva.

4. Kočite motorom

'Kad god je moguće, pokušajte se lagano zaustaviti skidanjem noge s papučice gasa, kako biste iskoristili suprotan pritisak od mjenjača na motoru, prije nego što pritisnete papučicu kočnice', savjetuje Ángel. Na taj način automobil progresivno koči bez ovisnosti o gorivu, a potrošnja se smanjuje. Da bi se to postiglo, neophodno je predviđanje i poštivanje sigurnosne udaljenosti. 'Često nailazimo na ljude koji prelaze u neutralni položaj kada idu nizbrdo. To je zabluda, jer je u tom trenutku motor isključen iz mjenjača i imamo potrošnju', kaže inženjer. 'Ispravan postupak je korištenje kočenja motorom, tj. s uključenim stupnjem prijenosa dižemo nogu s papučice gasa i na taj način neće biti potrošnje goriva', dodaje.

5. Klima uređaj ili spuštanje prozora?

Klima uređaj jedan je od faktora nevozanja koji troši najviše goriva, između 4 i 10 posto prema IEA-i, dok spuštanje prozora pri srednjim i velikim brzinama stvara efekt otpora: zrak ulazi u automobil i stvara aerodinamički otpor koji usporava ga i otežava rad motora kako bi održao korak. 'Najbolje je uvijek koristiti AUTO funkciju AC sustava kako bi kompresor radio na najučinkovitiji način da bi postigao željenu temperaturu bez kažnjavanja potrošnje. Od 80 km/h, kada aerodinamika igra važnu ulogu, uvijek držite zatvorene prozore' preporučuje Ángel.

6. Pazite na tlak u gumama

Ovo je ključni sigurnosni aspekt, ali utječe i na učinkovitu vožnju. Prema IEA-i, redovite provjere tlaka u gumama mogu uštedjeti najmanje 1,5 posto goriva. Osim toga, Ángel Suárez savjetuje da 'pravilno rasporedimo teret u prtljažniku kako bismo smanjili težinu vozila, što također utječe na učinkovitost, a zatim prilagodimo tlak u gumama' i, u slučaju da trebamo nositi prtljažnik, trebali bismo biti svjesni da će to kažnjavati našu potrošnju.

7. Planirajte svoju rutu

Planirani itinerar ključan je za uštedu novca. Nepredviđeni događaji, zaustavljanje zbog prometnih gužvi ili gubitak na nepoznatim cestama mogu učiniti vaše putovanje nepotrebno dugim, a time i povećati potrošnju goriva. Iz tog razloga, 'bolje je planirati svoju rutu, odabrati doba dana kada je najmanje prometa i koristiti isto putovanje za nekoliko različitih stvari', zaključuje.