EU fond za unutarnju sigurnost

[FOTO/] Granična policija Rumunjske nabavila 50 vozila za teški teren Ford Ranger Double Cab Raptor

26.08.2022 u 16:01

Bionic
Reading

Vozila su namijenjena za obavljanje specifičnih patrolnih misija u uvjetima izvan ceste kako bi se osigurao povećani kapacitet napredovanja na teško pristupačnom terenu i u nepovoljnim vremenskim uvjetima

Rumunjska granična policija je objavila kako im je stigla prva serija patrolnih 4x4 vozila za teške terene, Ford Ranger Double Cab Raptor, nabavljena iz bespovratnih europskih sredstava, preko Fonda za unutarnju sigurnost. Nova vozila, opremljena po najsuvremenijim standardima, namijenjena su izvršavanju specifičnih misija ophodnje u terenskim uvjetima, s namjerom da osiguraju povećanu sposobnost napredovanja po teško pristupačnim terenima, s ciljem povećanje učinkovitosti obavljenih misija i kvalitete nadzora kopnene granice.

Prvih 12 pick-upova su već ušli u službu rumunjske granične policije. Ovo je dio kompleta od 50 specijalnih vozila Ford Ranger Double Cab Raptor, namijenjenih za nadzor graničnih područja, koja će u sljedećem razdoblju biti u službi rumunjske granične policije, kao dio ugovora vrijednog približno 16 milijuna leja (3,3 milijuna eura), financiran iz bespovratnih vanjskih sredstava, kroz Fond za unutarnju sigurnost. Sljedećih 38 vozila stići će do kraja ove godine.

Vozila su namijenjena za obavljanje specifičnih patrolnih misija u uvjetima izvan ceste kako bi se osigurao povećani kapacitet napredovanja na teško pristupačnom terenu i u nepovoljnim vremenskim uvjetima, kako bi se učinkovitije kontrolirao fenomen prekograničnog kriminala, odnosno suzbijanje i sprječavanje ilegalnih migracija, odnosno krijumčarenja trošarinskih proizvoda.

Tehničke karakteristike

Osnovno vozilo Ford Ranger Double Cab Raptor opremljeno je 4x4 sustavom pogona na svim kotačima za terenske uvjete, s cijelim ovjesom redizajniranim (amortizeri s povećanim kapacitetom podizanja), električno upravljanim prednjim vitlom i LED projektorima od 5000 lumena za nadzor graničnog područja.

  • +3
Granična policija Rumunjske nabavila 50 vozila za teški teren Ford Ranger Double Cab Raptor Izvor: Ostale fotografije / Autor: ROMANIAN BORDER POLICE

Specijalna vozila namijenjena su za korištenje od strane operativnih struktura u područjima s neizgrađenim terenom, teško pristupačnim ili čak poplavljenim područjima, s nizom visokih tehničkih karakteristika. Među njima je uzdignuti usisnik zraka motora (snorkel) koji mu daje mogućnost prelaska preko poplavljenih područja dubine od 80 cm.

Ford Ranger Double Cab Raptor koristi turbodizelski motor obujma 1996 cm³ i snage 212 KS (156 kW). Koristi automatski mjenjač s 10 stupnjeva prijenosa s elektroničkim sustavom kontrole proklizavanja, kao i ovjes prilagođen za vožnju po neuređenim/teško dostupnim područjima.