USKORO PREMIJERA

Fisker Ocean: Električni crossover u kojeg vjeruje i Kraljosjek!

Budući crossover Fisker Ocean je vozilo na struju dometa od 400 do 480 kilometara

Budući crossover Fisker Ocean je vozilo na struju dometa od 400 do 480 kilometara

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Fisker Inc./Grafika: Z.M.

Prema proizvođaču, ovaj će budući crossover biti dizajniran i proizveden kao jedan od najodrživijih vozila današnjice, jer će biti proizveden od recikliranih, veganskih i drugih inovativnih materijala.

Henrik Fisker, dansko-američki 56-godišnji bivši dizajner Aston Martina i BMW-a, je prije nekoliko mjeseci najavio da će na tržište izbaciti potpuno električni SUV. I čini se da je realizaciji tog projekta sve bliže, jer je u četvrtak objavio i njegovo buduće ime - Ocean. Sam dizajner i suvlasnik tvrtke proizvođača automobila Fisker izjavio je da će ovaj crossover biti dizajniran i proizveden kao jedan od najodrživijih vozila današnjice, jer će biti proizveden od recikliranih, veganskih i drugih inovativnih materijala.

Fisker Ocean - teaser fotografija budućeg crossovera

Fisker Ocean - teaser fotografija budućeg crossovera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fisker Inc.

Sada smo saznali i da će ovaj crossover imati svoju svjetsku premijeru 4. siječnja 2020., dok će u proizvodnju krenuti krajem 2021. godine, a prve isporuke počinju 2022. godine. Ranije, kada smo najavili izlazak ovog vozila s pogonom na struju u Autozoni, rekli smo da bi njegova cijena trebala biti u SAD-u oko 40.000 dolara. Crossover Ocean će imati na krovu imati solarne panele za dobivanje električne energije, reciklirane tepihe od regeneriranog najlona od starih ribarskih mreža i materijal nalik na antilop te druge materijale, koji će biti korišteni u unutrašnjosti kabine, dobivene od poliesterskog vlakna poput onog za majice, kao i recikliranih boca i plastike.

Nikolaj Coster-Waldau i Henrik Fisker

Nikolaj Coster-Waldau i Henrik Fisker

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fisker Inc.

Nikolaj Coster-Waldau

Ovog danskog glumca mnogi TV gledatelji znaju kao Jaimea Lannistera ili Kraljosjeka (eng. Kingslayer), jednog od najomiljenijih likova iz HBO-ove serije Igra prijestolja. No mnogi od obožavatelja možda ne znaju da Nikolaj Coster-Waldau putuje svijetom kao ambasador dobre volje Razvojnog programa Ujedinjenih naroda za klimatske promjene i druga društvena pitanja.
Sada se Coster-Waldau udružuje s Fisker Inc. tvrtkom, koja proizvodi električna vozila i napredne proizvode za mobilnost, kako bi na tržište donijeli održivu, pristupačnu i premium mobilnost. On će biti partner i savjetnik za održivost predsjednika i izvršnog direktora tvrtke Henrika Fiskera u radu na budućnosti s naprednom, pristupačnom, električnom mobilnošću koja će poslužiti kao uzor budućnosti prometa.
Henrik Fisker i Nikolaj Coster-Waldau, obojica porijeklom Danci koji sad žive u Kaliforniji, povezali su se na Twitteru i razgovarali o svojoj strasti prema održivosti. Njih dvoje rade na tome da pomognu Fisker Inc.-u ispuniti što više ciljeva Ujedinjenih nacija o održivosti.

Fisker je objavio i neke detalje o samom vozilu, pa će tako budući Ocean imati produženi domet, ovisno o uvjetima vožnje, od 400 do 480 kilometara. Električnu energiju za svoj pogon pohranjivati će u litij-ionskoj bateriji od 80 kWh. Iako nismo doznali preciznije detalje o dimenzijama ovog crossovera, proizvođač je rekao da će on biti dulji od 4,57 m (15 stopa).

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fisker Inc.

'Mi smo potiho radili na emocionalno privlačnom i pristupačnom luksuznom električnom vozilu koje će poslužiti kao vodeća snaga za pokretanje pozitivnih globalnih promjena - od najodrživijih mogućih materijala preko lanca opskrbe do praktičnosti koja će promijeniti percepciju o tome što električno vozilo može biti', rekao je Fisker, u svojstvu izvršnog direktora Fisker Inc. Dodao je i sljedeće: 'Budućnost mobilnosti je uživanje u električnom vozilu bez gnjavaže, dugoročne obveze i previsokih troškova vlasništva.'

Fisker Ocean

Fisker Ocean

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fisker Inc.

Fisker je rekao da će Ocean biti dostupan sa fleksibilnim zakupom putem mobilne aplikacije, a u to je obuhvaćen i servis i održavanje. 'Predstavljamo budućnost besplatne, zabavne i jednostavne e-mobilnosti', rekao je. Fisker planira pokrenuti mobilnu aplikaciju i započeti rezervacije za ovj budući crossover 27. studenog, kada će biti objavljene cijene.

  • +2

Fisker Ocean

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fisker Inc.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!