POZNATI DETALJI

[FOTO/VIDEO] Fisker Ocean na snijegu i ledu: Kompaktni električni luksuzni SUV s velikim dometom

28.03.2023 u 09:23

Bionic
Reading

Fisker koristi najnovije i najsuvremenije tehnologije, proizvodeći snažan i brz SUV visokih performansi sposoban potencijalno voziti od Londona do Glasgowa ili Pariza do Frankfurta, a proizvodi se nedaleko Hrvatske

Henrik Fisker, bivši dizajner Aston Martina i BMW-a, svijetu je najavio još prije četiri godine kompaktni električni luksuzni SUV pod nazivom Fisker Ocean. Sada smo vidjeli i kako ovaj prilično zanimljiv crossover/SUV funkcionira u hladnim zimskim uvjetima u Švedskoj.

Barem prema video prilogu, čini se da Fisker Ocean ima odličnu upravljivost i iznimnu trakciju, pa vožnja po snježnim i zaleđenim cestama postaje dobro uravnoteženo iskustvo koje ulijeva povjerenje. Fisker Ocean vješto plovi kroz snježne nanose sa svojim niskim težištem, širokim tragom, uravnoteženim ovjesom, snagom pogona na sva četiri kotača, elektronskom kontrolom stabilnosti i vučom zimskih guma, dok ga stručno vozi profesionalna vozačica Abbie Eaton.

Fisker Ocean u hladnim zimskim uvjetima u Švedskoj Izvor: Promo fotografije / Autor: Fisker Inc.

Vođen misijom stvaranja najemotivnijih i najodrživijih električnih vozila na svijetu Fisker je objavio i kako model Ocean u verziji Extreme ostvaruje izniman kombinirani domet s jednim punjenjem od čak 707 km, prema WLTP-u, što bi bio najduži raspon bilo kojeg električnog SUV-a na baterije koji se danas prodaje u Europi. Ipak, ovaj podatak bi trebalo uzeti s rezervom, jer ako se pogledaju tablice proizvođača prema verzijama to je ipak nešto manje, ali i 630 km je izniman domet.

'Od početka smo planirali da Fisker Ocean pruži najvišu razinu dizajna, održivosti, inovativnosti, upotrebljivosti i asortimana. Stvorili smo fantastično vozilo za 5 putnika, nudeći našim kupcima povjerenje i udobnost na svakom putovanju,' rekao je CEO Henrik Fisker. 'Ovo postignuće velika je prekretnica za sve u Fiskeru i drago nam je što raspon premašuje naše početne izračune', nastavio je Fisker.

Verzije i dometi

Fisker koristi najnovije i najsuvremenije tehnologije, proizvodeći snažan i brz SUV visokih performansi sposoban potencijalno voziti od Londona do Glasgowa ili Pariza do Frankfurta.

Fisker Ocean SUV s nultim emisijama kombinira prekrasnu izradu, genijalan inženjering, inovaciju, pristupačnost i održivost u tri verzije: Sport, Ultra i Extreme.

Tako model Ocean Sport s FWD pogonom na prednjim kotačima, snage 275 KS ima domet od 440 km s litij-željezo-fosfat (LFP) baterijom Touring Range (točan podatak o kapacitetu same baterije proizvođač nije objavio).

Model Ocean Ultra ima AWD pogon na sva četiri kotača, snage je 540 KS, a domet mu je 610 km te koristi Hyper Range bateriju nikel-mangan-kobalt (NMC) . Model Ocean Extreme ima AWD pogon, snagu od 550 KS i domet s jednim punjenjem od 630 km s Hyper Range baterijom. Svi podaci su prema WLTP ciklusu, ali sama ispitivanja je proveo Fisker.

S duljinom od 4775 mm, širinom od 1995 mm, visinom od 1631 mm i međuosovinskim razmakom od 2921 mm, potpuno električni luksuzni SUV nudi prostrano okruženje i za putnike sprijeda i straga. Promišljenim dizajnom, kreiran je prostor za petoro odraslih osoba koje će udobno sjediti za vrijeme čak i najduže vožnje.

  • +9
Fisker Ocean Izvor: Promo fotografije / Autor: Fisker Inc.

Proizvodnja u Austriji

Zanimljiv je i podatak da se Fisker Ocean proizvodi nedaleko Hrvatske, u Magninim pogonima u Grazu u Austriji. Što se garancija tiče, Fisker nudi osnovno tvorničko jamstvo od 6 godina ili 100.000 km, na pogonski sklop od 10 godina ili 160.000 km, na bateriju 10 godina ili 160.000 km uz ostatak kapaciteta od 75 posto, na koroziju od 12 godina uz neograničenu kilometražu, kao i pomoć na cesti od 6 godina ili 100.000 kilometara.

Fisker očekuje europsku homologaciju od strane vlasti do 28. travnja 2023., s isporukama kupcima nakon toga. Prvi europski Fisker centri otvoriti će se u Beču i Kopenhagenu 11. travnja 2023., s dodatnim centrima i salonima diljem Europe i SAD-a koji će se otvarati tijekom 2023. godine. Model Ocean Sport na njemačkom tržištu kreće po cijeni od 41.560 eura, Ultra od 57.000 eura, a Extreme od 69.950 eura (PDV uključen).