za profesionalce

Dacia Duster Pick-up; robusna i fleksibilna radna 4WD verzija omiljenog SUV-a

27.10.2020 u 08:40

Bionic
Reading

Model kamioneta zasnovan je na SUV modelu Duster, a reinterpretiran je za one koji žele veću korisnost i svestranost u profesionalnim aktivnostima

Rumunjski proizvođač automobila Dacia, dio Renault Grupe, je krajem rujna otkrila treću generaciju modela Sandero i Sandero Stepway te limuzinu Logan (koja nije namijenjena svim tržištima), a otprilike dva tjedna kasnije uslijedila je premijera njihovog prvog potpuno električnog crossovera Spring Electric. Sada svoju pozornost usmjerava na svoje domaće rumunjsko tržište, predstavljajući Duster Pick-up.

Najnovija verzija razvijena je lokalno u Rumunjskoj, zajedno s tvrtkom Romturingia, specijaliziranim graditeljem karoserija koji ima bogato iskustvo s ovom vrstom konverzije. I to im nije prvi takav model na nekom Dacijinom serijskom modelu. U Rumunjskoj je Dacia Duster Pick-up dostupan od 22. listopada, a kako stvari stoje, ovaj model kamioneta niti neće biti dostupan van njihove domovine.

Duljina stražnjeg utovarnog prostora je 1,65 metara i nosivosti je 500 kg, a nalazi se tamo gdje su kod standardnog SUV modela Duster stražnja bočna i zadnja peta vrata. Dio za prijevoz tereta obložen je plastičnom masom radi lakšeg čišćenja, a njegov volumen je 1000 litara, dok je razmak između lukova kotača 970 mm.

Sam pick-up model je dimenzionalno jednak standardnom Dusteru: duljina 4341 mm, širina 1822 mm (s retrovizorima 2052 mm), visina 1678 mm, međuosovinski razmak 2673 mm. Visina od podloge je 224 mm što je nešto više nego kod Dustera (210 mm), prilazni kut je 30°, a odlazni kut je 33°, što sugerira da je ova verzija namijenjena isto tako i silasku s asfaltirane ceste.

Vrata stražnjeg dijela od kompozitnih materijala prilično dobro odgovaraju dizajnu, a dojmljiv vanjski izgled nadopunjava bijela boja karoserije Blanc Glacier i 16-colni naplatci od legure. Ispod prednje haube se nalazi Renaultov provjeren i pouzdan turbo dizelski Blue dCi motor snage 115 KS i 260 Nm najvećeg okretnog momenta. I da, pogon ovog modela je 4WD što znači: na sva četiri kotača.

Što se cijene tiče, u Rumunjskoj se Duster Pick-up može naručiti po cijeni od 22.546 eura s lokalnim davanjima (PDV).

  • +2
Dacia Duster Pick-up Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia