'Gazzelle'

Alfa Romeo Tonale u uniformi: Prvo vozilo C-SUV segmenta u službi talijanskih karabinjera

29.06.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Prva serija modela Tonale bit će namijenjena mobilnim radio jedinicama (Nuclei Radiomobile) diljem Italije i pratit će model Alfa Romeo Giulia AT8 od 200 KS, čineći aktivnost karabinjera za hitne slučajeve još učinkovitijom

Alfa Romeo je objavio kako je jučer u vojarni koja nosi ime generala Azolina Hazona – dobitnika Srebrne medalje za vojnu hrabrost – u sjedištu Glavnog zapovjedništva karabinjera, simbolično uručen Alfa Romeo Tonale Hybrid, koji je dio prve serije od 400 primjeraka modela Tonale koja će ući u flotu l’Arma dei Carabinieri između ovog srpnja i kraja 2024.

Događaj je održan u nazočnosti zapovjednika generala C.A. Tea Luzija, izvršnog direktora Alfa Romea Jeana Philippea Imparatoa, mananagera Stellantisa u Italiji Santa Ficilija, kao i čelnika Glavnog stožera Glavnog zapovjedništva karabinjera.

Prva serija modela Tonale bit će namijenjena mobilnim radio jedinicama (Nuclei Radiomobile) diljem Italije i pratit će model Alfa Romeo Giulia AT8 od 200 KS, čineći aktivnost karabinjera za hitne slučajeve još učinkovitijom. Tradicionalna brzina i ažurnost intervencija ovih automobila učinili su da su tijekom godina stekli popularni nadimak 'Gazzelle'. Simboli ovih odjela su, naime, munja i gazela u skoku.

Partnerstvo između Alfa Romea i karabinjera

Ono je povijesno i nastalo je nakon Drugog svjetskog rata; prvi njihov Alfa Romeo bio je 1900 M 'Matta' 1951. Godinu dana kasnije, s limuzinom 1900, rođena je Gazzella, koja na jeziku tzv. Arme predstavlja koncept hitne intervencije. Njegov izravni potomak bila je Giulia iz 1960-ih, koja se koristila od 1963. do 1968. Od tada upostavila neraskidiva veza, koja je iznjedrila prave ikone: od Giulie do Alfette, od 75 do 156, do 159 i Giulia Quadrifoglio.

Mnogi od ovih automobila danas su izloženi u Muzeju Alfa Romea, u odjeljku 'Alfa Romeo u uniformi' koji je stvoren u suradnji s Armom i inauguriran 24. lipnja 2020. u povodu sto desete godišnjice marke.

'Uniformirani' modeli Alfa Romeo mijenjaju zelene boje u plave, svaki put s specifičnom opremom. Priča u priči ispričana kroz šest točaka gledišta: transformacije automobila, livreje i specifična oprema. Otud era potjera i uloga koju su Alfa Romeo u uniformama imali u kulturi, društvu i kinematografiji. Konačno, uvid u dva najslikovitija automobila: Giulia i Alfetta.

Prvi put se među vozilima odjela Radiomobile Nuclei uvodi automobil iz C-SUV segmenta. Ova diversifikacija omogućuje veću svestranost u obavljanju službe, kao i značajno povećanje razine udobnosti zajamčene operativnom osoblju, posebno korisno za duge smjene.

Jučer predstavljeni model Alfa Romeo Tonale opremljen je hibridnim 1.5 motorom od 163 KS (benzin/električni) sa 7-stupanjskim TCT automatskim mjenjačem. Obojen tradicionalnom livrejom odjela Radiomobile Nuclei (plava i crvena s bijelim krovom), opremljen je djelomičnim oklopom za zaštitu vojske, jednom ćelijom za siguran prijevoz uhićenih osoba, kao i dvotonskom elektroničkom sirenom i plavim trepćućim LED svjetlima.

Unutarnja oprema je ponovno promišljena i modificirana kako bi omogućila maksimalnu udobnost za vojsku i smještaj specifične opreme (neprobojni prsluci, svjetiljke visoke vidljivosti, dugačko oružje, itd.).

  • +10
Alfa Romeo Tonale u službi talijanskih karabinjera Izvor: Promo fotografije / Autor: Alfa Romeo

Odluka o usvajanju najnovije generacije hibridnih vozila dobro predstavlja predanost zaštiti okoliša karabinjera, području u kojem je predvodnik kao najveća policija za zaštitu okoliša u Europi.