'ŠTEDLJIVI' PREMIJER

Je li moguće da Milanović u Brazil vodi samo Pelicarića?

10.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović putuje u Brazil na otvorenje Svjetskog prvenstva u nogometu. S njime, prema zasad dostupnim informacijama, putuje još samo savjetnik za vanjsku politiku Neven Pelicarić. Čelnici parlamentarnih stranaka tvrde kako će utakmicu otvorenja Hrvatska - Brazil pratiti preko TV ekrana

Premijerovi koalicijski partneri iz HNS-a zasad tvrde da su nezainteresirani za brazilske tribine, ali usprkos tome hrvatski građani neće na stadionu u Sao Paolu ostati bez svog političkog predstavnika. U svečanoj loži će za fair play u nogometnom biznisu nazdravljati premijer Zoran Milanović. Na prvenstvo ide sa savjetnikom za vanjsku politiku Nevenom Pelicarićem na poziv brazilske predsjednice Dilme Rousseff

U HDZ-u tvrde da šef stranke Tomislav Karamarko, a zasad ni drugi visokopozicionirani članovi, ne namjeravaju odletjeti na drugi kontinent kako bi gledali 'kockaste' momke na zelenim brazilskim travnjacima.

Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista kaže nam da je trendove, koje nameće premijer Milanović, teško pratiti. Krešimir Bubalo iz HDSSB-a kaže da ne ide iz Osijeka: 'Nama ovdje televizori rade, pa i u slučaju da Hrvatska uđe u finale, prvenstvo pratimo uz pivo.'

Već je i sama najava Milanovićeva putovanja u Brazil stvorila kontroverze u javnosti zbog troška koji je neizbježan za državnu blagajnu.

'Ko to more platit?!'

Kako uz Milanovića i Pelicarića u Brazil mora ići još najmanje pet osoba (osiguranje i protokol), minimalni trošak putovanja je oko 100 tisuća kuna. Dakle, samo za avionske karte, bez smještaja koji možda pokriva predsjednica Brazila koja je premijera i pozvala na utakmicu otvorenja koju igraju reprezentacije dvije države. No konačan troškovnik još uvijek je nepoznat - čekamo odgovor iz Banskih dvora.

Zagovornici štednje i kritičari pozivaju se na šestu godinu recesije i na sumnjivi učinak tog diplomatskog pothvata.

U Vladi smatraju da će Milanović učiniti puno na promociji Hrvatske ako dođe u Brazil na svečanost otvorenja koje će pratiti milijarde ljudi u svijetu. No pitanje je koga će to gledati te milijarde i hoće li uopće primijetiti i prepoznati visokog tamnog stranca u svečanoj loži.

Koliko će pomoći njegov susret s predsjednicom Brazila u eventualnom oživljavanju naše ekonomije? Brazil je jedno od rijetkih gospodarstava koja su usred svjetske krize izbjegla recesiju i čak bilježila značajan rast. Zvuči kao mjesto za stvaranje prilika, samo je pitanje ima li Milanović plan kako to učiniti.

Ćirohitova podrška - neprocjenjivo!

Njegovo putovanje u Australiju na dva tjedna za prosječnog građanina, birača, nije značilo apsolutno ništa, ali je iz proračuna odnijelo najmanje pola milijuna kuna. Putovanje u Brazil koštat će najmanje 100 tisuća kuna. Za državne dužnosnike koji se usude na račun građana u jednoj večeri popiti vina u iznosu od 2.600 kuna (Ivo Baldasar, Siniša Hajdaš Dončić i ekipa), to bi mogla biti sića, ali za brojne građane koji sa 100 kuna preživljavaju tjedan to je naprosto vulgarnost.

Tako će ovi koji piju šampanjce od 800 kuna reći da je raspravljanje oko Milanovićeva putovanja u Brazil puka demagogija i udaranje đonom na premijera koji, eto, mora nekada putovati. Građane neće nitko ništa ni pitati, od njih se očekuje da gutaju što im se servira u emisijama prije i poslije prijenosa utakmica i da, ako mogu, povećaju malo tu osobnu potrošnju na pivima u sljedećih nekoliko tjedana.

Za utjehu, potpora predsjedniku Vlade stigla je, ni manje ni više, nego od legendarnog izbornika Miroslava Ćire Blaževića. On je nedavno na temu putovanja političara na Svjetsko prvenstvo rekao da Milanović 'tako zgodan i visok' treba biti u Brazilu jer, kako je rekao kroz smijeh na jednoj telviziji - 'ne bi mi osvojili treće mjesto da u Parizu na tribinama nije bilo Tuđmana'.

Smještaj u Brazilu plaća predsjednica države

Iz Ureda za odnose s javnošću premijera potvrdili su da u Brazil putuje još samo Neven Pelicarić, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Vlade RH jer je tijekom boravka u Brazilu predviđen sastanak predsjednika Vlade i predsjednice Brazila Dilme Rousseff, kao i susret sa članovima hrvatske zajednice u Brazilu. 'Prema protokolu, predsjednik Vlade RH sudjelovat će na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva u društvu predsjednice Brazila Dilme Rousseff, predsjednik Vlade će imati radni sastanak s predsjednicom Brazila, te će posjetiti hrvatski klub 'Croatia Sacra Paulistana' gdje će se susresti sa članovima hrvatske zajednice u Brazilu. Delegacija u kojoj su predsjednik Vlade RH i njegov savjetnik za vanjsku politiku Neven Pelicarić u Brazilu će boraviti 12. i 13. lipnja. Trošak putovanja osiguran je u proračunu Vlade RH, što ne uključuje trošak smještaja koji pokriva domaćin budući da predsjednik Vlade RH putuju u Brazil na poziv predsjednice Brazila', stoji u odgovoru na upit tportala.