MAŠTA - KLJUČ USPJEHA

Zvuči kao prodavanje magle, no oni zarađuju novac na ledenim figurama

15.11.2015 u 09:11

Bionic
Reading

Sve što vam padne na pamet Osječani će smrznuti i pretvoriti u led. Ice Product trenutno je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja se doslovno bavi ledenim poslom, a njihove smrznute figure na tržištu se postale pravi hit i tražena roba

'Proizvodimo led u svim oblicima, a riječ je o unosnom poslu. U jednom smo trenutku komentirali da, ma nećemo reći - prodajemo maglu, nego vodu koja se pretvara u led, a on opet u vodu koja ispari. Od vode se može napraviti čudo', kaže direktorica ove jedinstvene hrvatske tvrtke Mihaela Radovanović

Ideja i čitav posao potekli su iz sale za svatove koja djeluje unutar osječke Amicitia grupe, u sklopu koje se nalazi i Ice Product. Vlasnici su svake godine osmišljavali nove projekte kako bi privukli ljude u salu. Tako su im na pamet pale i ledene figure. Malo su se raspitali, doznali koliko je zahtjevna proizvodnja, a potom kupili stroj za proizvodnju leda.

'S obzirom da nešto slično nije bilo u Hrvatskoj, projekt je prerastao okvire sale. Više nismo radili samo za sebe, nego i za druge', dodaje ona.

Dok se u inozemstvu sličnim poslom ljudi bave već godinama, u Hrvatskoj do sada nije bio raširen.

'Riječ je o malo drugačijem ledu. To je filtrirana, odnosno destilirana voda koja se može staviti u gotove kalupe poput labuda, svadbenih zvona, morskog konjica, školjki, srca. Oni se odlažu u stroj koji ih zamrzava u ledene figure. Za proizvodnju je potrebno tri dana, a to je dugotrajan proces. Ledi se milimetar po milimetar kako bi ostao u prozirnom obliku', tumači direktorica Ice Producta.

Kupci ledenih priča su svi, od običnih građana do velikih kompanija. Pozivi im se redaju, a dnevno je i preko 50 upita zainteresiranih. Ledeni spektakl pripremili su nedavno za otvorenje Ralu logistike u vlasništvu Luke Rajića. I Ledo je već poslao prve narudžbe, a Orbit bi zamrznuo žvakaće gume za 'ledeno svjež dah'. Stigao im je i upit zagrebačkog voćara koji želi ledene blokove koji bi mu produljili vijek robe zadržavajući ih na određenoj temperaturi kada ju izvadi iz zamrzivača.

'Stvarno se može fantazirati, a sve ovisi o količini i ideji - ako želite običnu kocku ili nešto drugo, poput primjerice proizvoda zamrznutih u tim kockama. Proces proizvodnje je zahtjevan, a cijena ovisi o količini i načinu pripreme te može iznositi od 500 do 10.000 kuna', kaže prva dama tvrtke.

Proizvodnja je smještena u Osijeku, a ledene figure se transportiraju u hladnjačama do naručitelja. I sami kupci mogu doći po njih. Od trenutka postavljanja ledenih figura za određene događaje, poput svatova, proslave rođendana i različitih vrsta otvorenja, mogu trajati 24 sata, a po potrebi i dulje. Najviše ih se kupuje kako bi se njima dekorirao prostor na nekoliko sati.

'Amicitia ima svoje dizajnere, a preko različitih udruga angažiramo i profesionalne kipare koji pomoću motornih pila izrađuju kiparske obline u ledu. Možemo kreirati što god nekome padne na pamet', poručuje Mihaela Radovanović.

Kada su krenuli u 'ledeni biznis', upoznali su ljude koji se takvim poslom bave u susjednim zemljama. U Srbiji ih je donedavno bilo, ali su se zbog izazova, potražnje i većeg tržišta preselili u Francusku. U Njemačkoj postoje i tvornice za ovakvu vrstu proizvodnje. No pored ovih Osječana, sličnim se poslom trenutno bave jedino još u Sloveniji.

'Plan nam je iskoračiti na inozemno tržište i proširiti kapacitete proizvodnje. No radimo sve korak po korak. Dnevni kapacitet je vrlo relativan. Npr. trenutno radimo ledene školjke metar s metar u koje se mogu staviti riba i voće, a one se mogu napraviti u jednom danu. No za kompleksniju figuru trebaju i do tri dana. Strojevi nam neprestano rade, proizvodnja ne staje', zaključuje ona.