Sisak

Županijskim poticajima počeo oporavak obrtništva

09.07.2019 u 13:03

Bionic
Reading

Zahvaljujući i županijskim poticajnim mjerama za koje je ove godine iz proračuna izdvojeno ukupno 9,9 milijuna kuna, broj obrta na području Sisačko-moslavačke županije nakon više godina u blagom je porastu, registrirano je oko 2.100 obrtničkih radnji, a župan Ivo Žinić u utorak je obećao nastavak pomoći

'Županija će i nadalje kroz svojih 15 poticajnih mjera podupirati razvoj gospodarstva i opstanak obrtništva. Mnogim su obrtnicima upravo poticaji pomogli da prevladaju teškoće, opstanu i nastave djelatnost. To se naročito odnosi na male poduzetnike i obiteljske obrte, među kojima su i oni deficitarni', rekao je u utorak župan Žinić, prilikom dodjele ugovora o bespovratnim poticajima za tradicijske i umjetničke obrte u 2019. godini.

Od preostalih mjera, posebno je izdvojio poduzetničke kredite, čije kamate subvencioniraraju Županija i pojedini gradovi i općine.

Poticaje je u ovoj kategoriji dobilo ukupno 35 obrtnika s područja cijele županije, u ukupnoj vrijednosti 297.000 kuna. Kako je tom prilikom napomenula dopredsjednica Županijske obrtničke komore u Sisku Ivanka Čačić, zahvaljujući dobroj suradnji sa Županijom, brojni su mali obrti opstali. Upravo ta bespovratna sredstva mnogim obrtnicima predstavljaju golemu pomoć, vjetar u leđa i znače im život, rekla je Čačić.

Ugovore o poticajima preuzeli su zidari, proizvođači suvenira, stolari, frizeri, dimnjačari, krojači, staklari, umjetnički bravari, licitari, postolari, zlatari, grafičari i obrtnici sličnih zanimanja.

U utorak je župan Žinić ujedno s više poduzetnika potpisao ugovore o dodjeli sredstava za sufinanciranje njihovog sudjelovanja na sajmovima, izložbama i drugim gospodarskim manifestacijama. Za te je potrebe iz županijskog proračuna izdvojeno 430.000 kuna.