'naše nasilje i vaše nasilje'

Župan Ževrnja najavio kaznu za 'Marulićeve dane' zbog Frljićeve predstave

25.04.2017 u 07:42

Bionic
Reading

Nakon burnih događanja uoči i na samoj predstavi 'Naše nasilje i vaše nasilje' Olivera Frljića, ulje na vatru dolio je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, najavivši kaznu za festival 'Marulićevi dani' u sklopu kojih se predstava odigrala u Splitu

Ževrnja je, naime, na svom facebook profilu najavio kako 'Marulićevi dani' više neće dobivati novčanu pomoć od županije uz obrazloženje da je Frljićeva predstava gruba zloupotreba festivala te da ona na najgrublji način vrijeđa ljudske, vjerske i nacionalne osjećaje.

Također je dodao i kako su Frljićeva, a i neke druge predstave s festivala, zapravo autorski projekti, a ne kazališne predstave nastale na hrvatskoj dramskoj književnosti.

'Ovo nisu 'Marulićevu dani', ovo čemu svjedočimo i sto ćemo nekoliko dana biti prisiljeni gledati u našem nacionalnom kazalištu u Splitu je gruba zloupotreba Festivala hrvatske drame 'Marulićevi dani'. Cilj ovoga Festivala, sukladno Pravilniku, treba biti promocija hrvatske dramske književnosti u kazalištu a ne grubo vrijeđanje vjerskih i nacionalnih osjećaja. Predložene predstave, među kojima se nalazi i predstava Olivera Frljića koja na najgrublji način vrijeđa ljudske, vjerske i nacionalne osjećaje, su njihovi autorski projekti a ne kazališne predstave nastale na hrvatskoj dramskoj književnosti. Zbog toga je predstavnik Splitsko-dalmatinske županije glasao protiv izbora predstava i zbog toga će Županija uskratiti financiranje ovakvih - navodnih - 'Marulićevih dana', napisao je u ponedjeljak navečer na svom profilu Ževrnja.

Podsjetimo, uoči same predstave, prosvjedovalo se ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a petnaestak prosvjednika kupilo je i ulaznice za predstavu te su prije početka predstave počeli pjevati 'Zovi, samo zovi', na što im je ostatak publike uzvratio pjesmom 'Kad bi svi ljudi na svijetu'. 

Prosvjednici su uzvikivali i 'Za dom spremni', a interventna policija ih je izvela iz zgrade HNK te su zaradili prekršajne prijave.

  • +12
Prosvjed ispred HNK Izvor: tportal.hr / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL