MARATONSKO SUĐENJE

Žugelj ponovno osuđen zbog krvave pljačke Fine, Roso oslobođen

15.07.2015 u 22:17

Bionic
Reading

Na ponovljenom suđenju osumnjičenima za krvavu pljačku Fine u kojoj su 2005. u središtu Zagreba ubijena dvojica zaštitara ponovno je na maksimalnu 40-godišnju zatvorsku kaznu osuđen Dubravko Žugelj, dok je zagrebački Županijski sud zbog nedostatka dokaza oslobodio Antu Rosu optuženog da je bio organizator tog zločina

Važan dokaz temeljem kojeg je Žugelj proglašen krivim i kažnjen najstrožom zatvorskom kaznom je trag njegovog DNK izuzet s kape pronađene u automobilu koji su razbojnici zapalili nakon razbojničkog pohoda, ali i iskazi Ivana Boršića i Ivone Ban, rekla je u srijedu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda obrazlažući presudu.

Krunski svjedok Ivan Boršić ranije je posvjedočio da je 'mozak' brutalne pljačke bio Ante Roso, a da je zaštitare strojnicom usmrtio prvooptuženi Dubravko Žugelj. No, sud Boršiću očito nije povjerovao u njegov iskaz koji se odnosi na Rosu.

Boršić je još kao optuženik na ranijem suđenju za isti zločin teretio svoje 'suradnike' te priznao svoje sudjelovanje, ali i u još nekim pljačkama zbog čega je osuđen na deset godina zatvora.

Vrhovni sud je, u međuvremenu, u odnosu na njega potvrdio presudu, ali ju je ukinuo Dubravku Žugelju, nepravomoćno osuđenom na 40 godina, Anti Rosi kao navodnom organizatoru pljačke, u odsutnosti osuđenom na šest godina, Fehku Imamoviću, koji je zbog četiri druge pljačke dobio osam godina zatvora, Mariju Paliću, osuđenom na pet godina te Jurici Tumapaku koji je dobio četiri i pol godine.

Osim Boršiću osuđujuće su presude potvrđene Ivanu Štrku koji je dobio 10 godina te Draženu Elčiću koji je dobio šest godina zatvora.

Zbog serija pljački danas su ponovno osuđeni Imamović, Pavić i Tumpak na zatvorske kazne od četiri do sedam i pol godina.

Roso se na optuženičkoj klupi našao tek u rujnu 2014., pošto je uhićen nakon dugogodišnjeg bijega.

Za razbojstvo u kojem su u poslovnici Fine u središtu Zagreba ubijeni zaštitari Drago Renar i Stipe Mušan isprva su bili optuženi Nenad Filipović i šestorica njegovih suradnika, no sud ih je oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Nova istraga bacila je potpuno novo svjetlo na taj slučaj pa su se na optuženičkoj klupi našli Žugelj i ostali.