OPTUŽNICA PROTIV SEDAM HRVATA

Zrakoplovima prokrijumčarili 175 kg kokaina iz Srednje Amerike

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 14.04.2012 13:15
  • Objavljeno 14.04.2012 u 11:56
Droga,-Kokain,-Španjolska-p

Droga,-Kokain,-Španjolska-p

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Zbog udruživanja radi krijumčarenja 175 kilograma kokaina zrakoplovima iz Srednje Amerike u Hrvatsku, odnosno Europu, USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv devet osoba

Riječ je o hrvatskim državljanima N. K. (1976), G. Č (1968), M. S. (1986), D. M. (1971) i I. M. (1967), zatim M. A. (1975) i M. G. (1976) s hrvatskim i kanadskim državljanstvom, kao i državljaninu Kolumbije D. M. (1964) te Ž. K. (1968), državljaninu Srbije i BiH. Većina okrivljenih uhićena je prije godinu dana u akciji Paukova mreža policije Hrvatske, Njemačke, Austrije, Slovenije i Dominikanske Republike, kao i USKOK-a i Ureda DEA-e u Beču.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se u Zagrebu i drugim mjestima od jeseni 2010. do 12. travnja prošle godine povezali u zajedničko djelovanje radi višekratne kupovine velikih količina kokaina na području Bahama i Dominikanske Republike, odnosno transporta kupljene droge iznajmljenim privatnim zrakoplovom i daljnje prodaje na ilegalnom tržištu Hrvatske i država zapadne Europe.

Kao prvi slučaj u optužnici se navodi krijumčarenje iz siječnja prošle godine. Nakon što su na Bahamima i u Dominikanskoj Republici prvookrivljeni Miroslav A. i trećeokrivljeni N. K. kupili 74 kilograma kokaina, iznajmljenim su privatnim zrakoplovom drogu 21. siječnja prevezli u Zagreb. Od te količine kokaina, osmookrivljeni Ž. K. i devetokrivljeni I. M. prodali su na području Hrvatske i Slovenije najmanje 59 kilograma, i to za 1.917.500 eura, a novac dobiven prodajom droge predavali su prvookrivljeniku i trećeokrivljeniku, odnosno dijelom zadržali za sebe, sukladno dogovoru.


Krijumčarenje je nastavljeno i idućih mjeseci, sudeći prema optužnici. Naime, nakon što su tijekom veljače prošle godine prvookrivljenik Miroslav A. i drugookrivljeni D. M. dogovorili u Kolumbiji višekratnu kupovinu od 150 do 200 kilograma kokaina po pojedinoj isporuci, mjesec dana kasnije na Bahame su otputovali prvookrivljenik, petookrivljeni M. S. i sedmookrivljena M. G. radi predaje 400.000 eura namijenjenih kupovini kokaina, a potom je dio novca trećeokrivljeni N. K. poslao drugookrivljenom.

Radi kupovine kokaina, okrivljeni M. A., N. K., M. S., D. M. i M. G. uputili su se iznajmljenim zrakoplovom iz Zračne luke Zagreb u pravcu zemalja tzv. Karipskog bazena. Kupivši više od 101 kilograma kokaina, iznajmljenim su zrakoplovom 12. travnja sletjeli u Zračnu luku Stuttgart. Kod toga im je pomogao četvrtookrivljeni G. Č., zaposlenik Zračne luke Zagreb, koji je u dogovoru s prvookrivljenikom i trećeokrivljenikom dogovarao sa zaposlenicima zračnih luka u Salzburgu i Stuttgartu letove zrakoplova bez provođenja kontrola.

Nakon slijetanja u Njemačku, okrivljeni su put nastavili automobilima. Međutim, prvookrivljeni i sedmookrivljena uhićeni su u Austriji, a prilikom pretrage iznajmljenog automobila pronađeno je i oduzeto više od 101 kilograma kokaina. Trećeokrivljenik, petookrivljenik i šestookrivljenik uhićeni su u Sloveniji. USKOK je predložio produljenje istražnog zatvora  svih okrivljenika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi