KOMENTAR HELENE PULJIZ

Zoran Milanović kao Poncije Pilat

26.03.2015 u 12:36

Bionic
Reading

Od svih ministara koji su mogli izletjeti iz vlade Zorana Milanovića ispala je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, i to tako što je podnijela ostavku jer se nije pridržavala propisa o korištenju službene kartice. Iako smatram da je ona bila jedna od najboljih u Milanovićevoj vladi, razlog zbog kojeg odlazi je opravdan ako Hrvatsku shvaćamo kao državu vladavine prava. Međutim kad bi vladavina prava uistinu bila imperativ, onda je Zoran Milanović (davno) trebao krenuti u ozbiljnu rekonstrukciju svoje vlade, a ona bi pomela i ministre Ranka Ostojića, Sinišu Vargu, Tihomira Jakovinu te Mihaela Zmajlovića

U toj bi se skupini svakako trebao naći i ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, a on je obećao da će dati ostavku ako mu propadne monetizacija autocesta, pa nikako da nam to obećanje i ispuni. Ministar unutarnjih Ranko Ostojić već pet mjeseci nije u stanju osigurati vladavinu prava na kućnom broju Savska 66, ministar zdravlja Siniša Varga hodajući je sukob interesa, a ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović s proračunskim novcem ponaša se kao pijani milijarder i nema nikoga da ga zaustavi. Tihomir Jakovina najradije bi cijelu Hrvatsku pretvorio u svoju privatnu poljoprivrednu apoteku. Kad bi se primijenilo još i načelo vjerodostojnosti, onda bi rekonstrukcija Vlade morala zahvatiti i potpredsjednika Branka Grčića, čija su se višegodišnja obećanja o gospodarskom rastu rastočila u malo kome smiješnu šalu.

Svi nabrojani međutim kraj mandata vlade Zorana Milanovića dočekat će u ministarskoj hladovini naprosto zato što su premijerovi pouzdanici i pajdaši. Da je Andrea Zlatar Violić članica SDP-a, a ne HNS-a, izgledno je da bi i ona, bez obzira na vrstu prekršaja, dočekala kraj mandata jer bi Milanović već našao načina na koji da je opravda. Ali ona nije 'njegova' ni SDP-ova. Njezina ostavka poslužit će Milanoviću kao dokaz o navodnoj principijelnosti Banskih dvora i održavanju SDP-ove 'visoko podignute ljestvice'.

Tko čini veću štetu? Zlatar ili Radman?

Da je ta ljestvica postavljena nisko da niže ne može biti, svjedoči slučaj otkaza novinarki HRT-a Elizabeti Gojan, pa i Hloverki Novak Srzić, zbog verbalnog delikta, a nakon njih je uslijedila u Saboru smjena Dražena Rajkovića iz Nadzornog odbora HRT-a. Rajković je, podsjetimo, javnost i Sabor upozorio da je ravnatelj Goran RadmanHRT-u nanio poslovnu štetu od čak 1,1 milijardu kuna! Umjesto da se njegove tvrdnje iz izvješća NO-a HRT-a Hrvatskom saboru, koje teško terete Radmana, ispitaju i slučaj raščisti, SDP-ova saborska većina ekspresno je razriješila Rajkovića. Nema sumnje kako se u Rajkovićevo političko smaknuće krenulo tek nakon što je stres-test pokazao da se Gojan i Novak Srzić mogu maknuti bez posljedica. U tom trenutku Radman je znao da je dovoljno jak i ima dovoljno čvrsto uporište u SDP-u da se nakon više bezuspješnih pokušaja konačno riješi Rajkovića.

HRT u ovom trenutku djeluje praktično bez Nadzornog odbora jer su nekoliko dana prije Rajkovićevog pada iz njega otišla još tri člana. Tako je Radman sada apsolutist bez ikakvog nadzora, čime je Sabor praktično prekršio Zakon o HRT-u jer se javni servis ne smije ostaviti bez nadzora. Tko će za to, na koncu, snositi odgovornost? Andrea Zlatar odletjela je zbog nezakonito potrošenih 152 tisuće kuna, koje je naknadno i vratila, a o Goranu Radmanu, kojeg član NO-a HRT-a u izvješću Saboru optužuje za štetu od 1,1 milijarde kuna (!), uopće se ne raspravlja, nego se skida 'glasnikova' glava. Tako se izbjegla i rasprava i zašto se usred recesije podižu plaće rukovoditeljima i zašto se plaća manje za najam ugostiteljskog prostora.

374893,373443,374553,374519Radman preduhitrio Turudića

Radman zapošljava i unapređuje kumove, vrijeđa novinare, a njegovo poslovanje je pod ozbiljnom i teškom sumnjom. Sudac Ivan Turudić ima sumanute ideje o uvođenju verbalnog delikta kad HDZ dođe na vlast i opravdano se zbog tih ideja našao na udaru javnosti, ali Turudić zapravo kasni jer su Radman i SDP već uveli verbalni delikt. Prvi korak bio je uvođenje kaznenog djela sramoćenja, prema kojemu nije bitna istinitost objavljenog nego to je li se netko zbog objavljenog osjeća osramoćeno. Drugi korak su otkazi zbog javno izrečenog nezadovoljstva zaposlenih na javnoj televiziji.

SDP-u u izbornoj godini, u kojoj stoji najlošije dosad od 2000-ih, treba kompromitirani direktor najmoćnijeg medija u državi. HNS-ovci pokušavaju ušićariti mjesta na listi i koalicijski sporazum iako su zapravo nevidljivi. HNS-ovi političari glasno su zagovarali smjenu Zlatarice, hvale se i oni i SDP-ovci osuđenim Androm Vlahušićem, a u slučaju Radman hrabri su samo na Facebooku. Kako to da Vesna Pusić uopće ne primjećuje što radi Radman? SDP je stao iza Radmana kao da im je on najveća svetinja, ali od poraza na izborima to ih neće spasiti. I Ivo Sanader je mislio kako će vječno vladati tako što je kontrolirao najvažnije medije u državi pa sad leži u Remetincu.

Sitni kalkulant bi na račun predsjednice oprao ruke

Zoran Milanović ufurao se u ulogu Poncija Pilata i misli kako od svih svinjarija svoje vladavine može naprosto oprati ruke. On doista misli kako ćemo povjerovati da slučajevi Zlatar Violić, Rajković, Gojan i Radman nemaju veze s njim. Jer Zlatar Violić je 'HNS-ov grijeh', Radmanovi potezi, kako kaže Milanović, 'pitanje su poslovne procedure', a 'svaki njegov komentar bio bi oblik pritiska'. Taj sitni kalkulant računa kako će skandalozan otkaz Elizabeti Gojan ionako pasti na dušu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, jer je sve i krenulo od hajke na Gojanicu zbog predsjedničine inauguracije. To što je Gojan na koncu dobila otkaz doslovno zato što je javno prozvala Milanovićevog Radmana i vrh kuće za koju radi zato što je nisu zaštitili od te hajke, Milanovićeva kalkulacija ne uračunava. Zaboravlja da mu predsjednica, ako ustraje na zahtjevu da se povuku otkazi Gojan i Novak Srzić, može i mora taj račun još uvijek pokvariti.

Mene nije strah Turudićevih kondicionalnih prijetnji da će nam jednom kad zavlada u zakone vratiti verbalni delikt, mene grozi sadašnjost u kojoj su nam SDP i Zoran Milanović - mimo zakona i Ustava - taj prokleti verbalni delikt već uveli.